Світловодський район
Суспільство

Зимовий екстрем на вулицях міста

Зимовий екстрем на вулицях міста
Упродовж останніх кількох тижнів вулиці і тротуари Світловодська перетворилися на крижану смугу перешкод, а пішохідні прогулянки містом — на справжнє екстрем-шоу. Не дивно, що до редакції «Вісника Кіровоградщини» майже щодня телефонують обурені світловодці, які елементарно не можуть пересуватися вулицями міста.
Особливо багато дзвінків зі скаргами на жахливий стан тротуарів ми отримуємо від пенсіонерів, людей похилого віку, які просто бояться виходити на вулицю, аби не зламати ноги та руки. Так, одна з наших читачок з обуренням повідомляла, як біля магазину «Всесвіт» люди допомагали один одному вийти з автобуса, адже поруч із зупинкою були крижані горби, які літні люди просто не могли самостійно здолати, днями до редакції завітала приємна жінка поважного віку, Любов Володимирівна Кузнєцова, яка пожалілася на те, що дістатися приміщення редакції для неї було справжнім випробуванням: «Якщо біля будинків, на подвір’ях, тротуари принаймні хоча б трохи посипані піском, центральною вулицею пройти просто неможливо. Я вийшла з маршрутки, на зупинці біля ЗШ №3, і ледве не впала! Хоча йшла дуже тихенько й обережно… Невже не можна посипати хоча б зупинки та тротуари біля них? Адже така ситуація в усьому місті! Я пам’ятаю, як років з десять тому, під час снігопаду, у дворі біля будинку, де я мешкаю, їздив невеличкий трактор і чистив сніг, а тепер такі вибоїни, що просто не знаєш, куди ступити, аби ногу не зламати».

Подібну картину довелося бачити і сьогодні вранці — миловидна жінка середнього віку була змушена вийти на проїжджу частину, аби спуститися вниз по вулиці Будівельників, зі словами: «А що робити, коли йти по «тротуару» просто неможливо? Ще забратися на цю гору якось, може, й вдасться, а от спуститися вниз і не впасти — навряд чи».

А тим часом лікарі щодня реєструють нові травми та переломи, отримані мешканцями міста на слизьких вулицях. «З початком нового, 2017 року та зледенінням вулиць міста, кількість травм у Світловодську дуже зросла, — констатує лікар-травматолог Світловодської ЦРЛ Андрій Переверзєв. — Щодня, разом з моїм напарником, лікарем-травматологом Володимиром Талалаєвим, ми приймаємо в середньому по 7-10 травмованих осіб. І, частіше за все, причиною цих травм є не посипані тротуари, не розчищені дороги, обмерзлі колії. Особливо часто травмування відбувається у вечірній період, на неосвітлених або погано освітлених ділянках шляху».

Зимовий екстрем на вулицях міста

Найчастіше, за словами лікаря, реєструються травми гомілковостопного і променевозап’ястного суглобів, а також переломи плечової кістки, рідше — травми колінних суглобів. Лікування таких переломів, говорить Андрій Переверзєв, може затягнутися на півтора-три місяці, в залежності від складності ушкодження та того, яка саме кістка зламана, тож, без потреби радить просто не виходити на вулицю, особливо людям похилого віку: «Людям похилого віку і тим, хто розуміє, що вони відносяться до групи ризику, я раджу утриматися від зайвих виходів на вулицю, адже є абсолютно не посипані ділянки, які дуже складно здолати. А тим читачам «Вісника Кіровоградщини», хто змушений щодня добиратися на роботу чи по справах, хочу побажати бути дуже обережними, особливо під час переходу дороги, і пам’ятати, що водії, враховуючи стан окремих ділянок доріг, не завжди можуть зупинитися вчасно, тож, не ризикувати зайвий раз, і дочекатися, поки шлях буде вільним. Не зайвим буде і придбання спеціальних пристосувань для зменшення ковзання взуття. І пам’ятайте, травма не жаліє нікого — ані старих, ані малих. Бережіть себе і своє здоров’я!».

Але що робити, якщо вберегтися не вдалося, і ви таки травмувалися на тротуарі чи дорозі, вкритій ожеледицею, та бажаєте відшкодувати завдану вам шкоду: витрати на лікування, тимчасову непрацездатність, моральні страждання?

«Звертатися до суду», — радить юрист Наталія Чирочка і надає наступні поради: «У такій судовій справі необхідно, по-перше, довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності якої ви отримали травму, по-друге, обґрунтувати розмір матеріальної та моральної шкоди. В якості доказів важливими будуть: довідка з «швидкої» або травмпункту, в якій будуть зафіксовані обставини події (де ви впали та яких травм зазнали); 2-3 свідки вашого падіння, які зможуть надати пояснення в судовому засіданні; фотографії місця події, де чітко видно незадовільний стан тротуару або дороги, інші медичні довідки, рентгенівські знімки, результати обстежень, які були проведені протягом вашого лікування; чеки та квитанції за лікарські засоби, медичні та інші послуги, яких ви потребували внаслідок травмування. Також не буде зайвим отримати довідку з центру гідрометеорології, де будуть зафіксовані погодні умови того дня, коли ви впали. Адвокат допоможе вам належним чином підготувати позов та звернутись до суду, і пам’ятайте, що витрати на юридичні послуги ви також можете стягнути з винної особи».

А ми бажаємо вам уникнути подібних неприємностей та дочекатися весни здоровими і неушкодженими!

"ВК" у PDF