Новгородківський район
Суспільство

Новгородківський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді пропонує ВАМ створити прийомну сім’ю!

Новгородківський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді пропонує ВАМ створити прийомну сім’ю!
Якщо Ви потребуєте кваліфікованої, екстреної, анонімної, безкоштовної, психологічної, педагогічної, юридичної та медичної допомоги, щоб подолати кризову ситуацію чи потребуєте довідкової інформації з різних питань, звертайтесь, фахівці допоможуть Вам!
Що таке прийомна сім’я ?

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі , що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні батьки – подружжя або окрема особа , яка не перебуває у шлюбі , які взяли на виховання та для спільного проживання дітей – сиріт та/або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні діти – діти–сироти і діти, позбавлені батьківського піклування влаштовані до прийомної сім’ї.

Прийомними батьками можуть бути працездатні особи, які перебувають чи не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли хоча б одна з них:

- не пройшла курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки (навчання для кандидатів у прийомні батьки є обов’язковим);
- визнана в установленому порядку недієздатною або обмеженою дієздатністю;
- позбавлена батьківських прав;
- колишній опікун ( піклувальник, усиновитель), позбавлений відповідних прав за неналежне виконання покладених на нього обов’язків;
- за станом здоров’я не може виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди І і ІІ групи, які за висновком медико – соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД ,відкриту форму туберкульозу, психічні розлади ,в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);
- особи, з якими на спільній житловій площі проживають члени сім’ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД ( крім сімей ,які беруть на виховання дітей, уражених віл – інфекцією ), відкриту форму туберкульозу, психічні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства;
- середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім’ї, обчислений за останні шість календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім’ї, не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), встановлений законодавством.

Фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих у прийомну сім’ю, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення, розмір якого становить 35 відсотків розміру соціальної допомоги на кожну прийомну дитину, але не більше ніж півтора прожиткових мінімуми для працездатної особи. Кошти, що виділяються на утримання дітей у прийомній сім’ї , перераховуються на особистий рахунок одного з прийомних батьків, відкритий в установі банку за місцем проживання прийомної сім’ї .

У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.

Над прийомними сім’ями здійснюється соціальне супроводження спеціалістом районного центру соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді, яке передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї.

Один раз на два роки прийомні батьки повинні пройти навчання з метою підвищення їх виховного потенціалу.

Контроль за умовами проживання , виховання прийомних дітей здійснюють місцеві служби у справах дітей.

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей на підприємствах, в установах та організаціях без спеціальних на те повноважень, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей та дотримання принципу конфіденційності інформації щодо ураження прийомних дітей ВІЛ – інфекцією.

За довідками звертайтесь за адресою: смт Новгородка, вул. Леніна, 1.

Гаряча лінія “Телефон Довіри” Новгородківського районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді: 2-09-30

"ВК" у PDF