---
Інтерв’ю

«Щоб ми залишились здоровими» - розмова про медреформу з Уляною Супрун

«Щоб ми залишились здоровими» - розмова про медреформу з Уляною Супрун
Реформа децентралізації по-медичному – то зміна системи охорони здоров’я України в цілому. Розуміння цих змін чомусь для більшості з нас починається з руйнування міфів: як має бути і як нам всім здається. Як зробити систему охорони здоров’я ефективною на місцях, нещодавно розповідала у Школі лідерів громад (Українська школа політичних студій) в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Про те, що стара модель функціонування медичних закладів, особливо в селах та районах, є вкрай неефективною - знають всі. Саме тому є потреба в реорганізації шляхом ухвалення відповідних рішень громади на місцях. Тож, якою буде покрокова інструкція реформаторських змін в охороні здоров’я?

Нагадаємо, що незабаром в Парламенті має бути голосування за два законопроекти, які мають запустити наповну медреформу – №6327 (Проект Закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення та №6604 (Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України).

8 червня 2017 року, депутати Верховної Ради проголосували за законопроект №6327 у першому читанні. Проте за проект закону з поправками голови Комітету соціальної політики Людмили Денисової та нардепа АндріяШепка нардепи проголосували лише з третього разу.

Зрештою це рішення підтримали 227 депутатіві з 356, зареєстрованих у сесійній залі. 42 депутати проголосували проти прийняття законопроекту за основу, 27 – утримались. Не голосувало 60 нардепів.

Виконуюча обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун подякувала депутатам за підтримку законопроекту №6327. «Починаємо старт зміни системи охорони здоров’я», — сказала вона.

Найважливіші тези медреформування

1. Впровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом»
Український громадянин тепер зможе сам обирати, куди підуть кошти, надані бюджетом на його лікування. У пакет медреформи входять два законопроекти – №6327 та №6604. Законопроекти передбачають зміни моделі фінансування. Зміни розпочнуться з січня 2018 року з первинної ланки. Пацієнт зможе вільно обирати свого сімейного лікаря. Держава оплачуватиме лікарю послуги надані кожному пацієнту, який уклав з ним договір. Метою є перейти на безготівкові відносини між пацієнтом і лікарем. Національна служба здоров’я - незалежний орган, який контролюватиме процес надання медичних послуг українцям та буде оплачувати конкретні медичні послуги надані конкретному пацієнту.

Як відмітила в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: «Кожна людина сама обиратиме, куди йдуть кошти. Це не просто децентралізація, це супер децентралізація. Ніхто із посадовців ні на обласному, ні на районному рівні не вирішуватиме це питання, а тільки сам пацієнт. Це найбільш справедливий шлях надання послуг. Так відбувається у всіх цивілізованих країнах світу, і ми переходимо до цієї системи.»

2. Затвердження гарантованого пакету послуг

Перелік гарантованих послуг буде визначати Кабінет міністрів кожного року, виходячи з бюджету.
Тобто держава візьме на себе реальні зобов’язання щодо базових послуг, які бюджет здатен оплатити, а людина зможе отримати їх в обраному нею медичному закладі.

У законопроекті 6327 зазначено, що держава покриватиме первинну ланку, екстренну медичну допомогу (що покриває 80% звернень до лікаря) і паліативна допомога ( коли пацієнт перебуває на останніх днях життя).

Проте жодна країна світу немає достатньо грошей, щоб 100% оплачувати медпослуги для всіх громадян. Першочергово в законопроекті передбачалося що буде механізм співоплати, за яким держава покривала б 70% вартості медичної послуги за чіткими прозорими тарифами, а пацієнт мав би доплатити 20-30%.

Як показують дослідження 71% громадян готові доплатити за послуги, за умов, якщо держава покриє 70% послуги. Завдяки співоплатам можливо надати громадянам більше послуг і більший доступ до здоров’я.

Втім, після внесених правок під час засідання робочої групи профільного комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради, більшість депутатів не підтримали такий напрямок розвитку, а залишили тільки так звану «зелену» зону, де абсолютно все для пацієнта буде безкоштовним та «червону» зону – все платним.

Уляна Супрун таким діям дає свою оцінку: «Це трохи важко, бо ми будемо або копійки платити за послуги і нічого не зміниться, лікарі і далі будуть мати низькі зарплати, а у лікарнях не буде коштів, щоб розвиватися, або ж за два роки ми втілимо наші наміри в життя і будуть внесені зміни до законопроекту і «співоплата» таки стане реальністю на законних підставах і з чеками.»

Велика проблема у втіленні ще одного наміру – користування лікарями міжнародними протоколами лікування пацієнтів. На сьогодні існує різниця, як лікують пацієнтів за кордоном і в Україні, саме тому люди, які можуть собі це дозволити, виїжджають на лікування за кордон. Перші кроки у подоланні цих складностей вже зроблено – оновлено всі протоколи МОЗ, і надалі вони будуть оновлюватись автоматично.
Довідково. З 21 квітня 2017 року в Україні можна лікувати за міжнародними протоколами.

Ще одним з кроків зміни системи буде електронна реєстрація всіх медзакладів, лікарів, електронна база пацієнтів, електронна база історій хвороби. Така потужна база данних надасть на думку в. о. Міністра охорони здоров’я картину розуміння браку кадрів лікарів, ліків, обігу коштів у системі в загалом.

Як запевнила під час зустрічі з представниками лідерів громад, Уляна Супрун: «Треба чимало часу, щоб переконати всіх, що такий напрямок реформи є ефективним. Моя команда об’їздила всю Україну і зібрала багато інформації. І тільки після цього ми сіли писати законопроект змін. Саме тому, буде відновлено інститут педіатрії, адже на побажання більшості людей сімейного лікаря замало, щоб вирішувати питання здоров’я діток. Ми звернулись до профільного міністерства і тепер вже поновлено навчання педіатрів в Україні та їх робота офіційно на первинній ланці медицини.»

На сьогодні статистика смертності в Україні говорить, що серцево-судинні захворювання лідирують у списках. 67% людей помирають саме в наслідок таких хвороб. Тож, програма «Доступні ліки» - то перший крок у вирішенні цієї проблеми: безкоштовні ліки або ліки з помірною доплатою саме на серцево-судині захворювання, діабет другого типу, бронхіальну астму. За аналізом першого місяця програми на 63% людей отримали більше ліків, ніж раніше саме згаданого профілю, а серед пацієнтів це переважно люди поважного віку, яким доволі часто доводиться обирати купувати харчування чи купувати ліки.

Такий напрямок впровадження програми «Доступні ліки» спрямований на профілактику або раннє виявлення проблеми, а також забезпечення життєвоважливими ліками пацієнтів з хронічними завхорюваннями.

А що робити, якщо йдеть про вискоспеціалізовану допомогу пацієнтам з серцево-судинними хворобами?
Як пояснювала Уляна Супрун: «Нині в Україні створюється мережа кардіологічних центрів, до кінця 2018 року ми маємо забезпечити 1 годинний доїзд до лікарні, де буде ангіограф та можна своєчасно надати ургентну допомогу та вставити стент. За кошти Держбюджету-2016 року завдяки прозорим закупівлям через міжнародні організації вдалося закупити 10 354 стенти для стентування коронарних судин провідних виробників США та Європи, при цьому зекономлено близько 50% коштів. Тобто на сьогодні створюється ціла система від дії програми «Доступні ліки» до виклику швидкої і транспортування до лікарні, де буде надано вчасну фахову допомогу. Голосування за законопроект 6327 буде важливим першим кроком для створення нової системи охорони здоров’я, де держава дбає про своїх громадян, а люди отримували якісні та своєчасні медичні послуги.»

Довідково.Такі центри існують вже в 18 областях України. Всього центрів – 22. За словами головного кардіолога Міністерства охорони здоров’я Максима Соколова, один такий центр повинен працювати на 300 тисяч населення.

«В цьому році за рахунок внеску держави буде поставлено 13 потужних сучасних ангіографічних установок. Це та апаратура, за допомогою якої відбувається відкриття артерій. Такої кількості апаратури ніколи не закуповувалося», — сказав він.
«Запитання-відповіді»
- бліц-роз’яснення про медицину в країні від в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Окрім докладних коментарів щодо нових реформаторських поглядів на медицину в рамках Школи лідерів громад відбулася дискусія, під час якої на актуальні питання сьогодення давала відповіді Уляна Супрун.

Коли зменшиться звітність медичної сфери?

Звітність медиків в Україні – велика проблема. 80% свого часу лікарі пишуть, замість того, щоб лікувати. Ми маємо наміри змінити цю систему. Саме тому електронний документообіг охорони здоров’я – вихід. Ми вже зменшили звітність лікарів на 25%.

Як у новій системі охорони здоров’я обиратимуть головних лікарів?

Такий механізм буде відбуватись за допомогою прозорих конкурсів, де братиме участь і громадськість. Також буде створено нову посаду в лікарнях за штатом – менеджера лікарні, який відповідатиме за грошовий обіг, розвиток, закупівлю медичного обладнання.

Як Ви реагуєте на супротив, який нині в Україні щодо впровадження медреформи?

На 14 день мого перебування на посаді я бачила вже страйкуючих під стінами міністерства, вони говорили, що я диктатор і така реформа країні не потрібна. Я розумію, що є люди, які роками заробляють на медицині в Україні, і їм зараз дуже не зручно від того, що ми починаємо зміни. Згідно е-декларацій деяких лікарів, які згадували центральні ЗМІ, є люди, які заробляють 14 тис. грн. щомісяця і при цьому мають мільйони гривень готівкою, 5 машин чи 4 квартири. Зараз у нас є рахункова палата, яка розглядає міжнародні закупівлі 2015-2016 років, там шукають корупцію. За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Зекономлені кошти направляються на додаткову закупівлю ліків, а отже українці отримують більше якісних препаратів. Уявіть, які це кошти.

Матеріал створений за підтримки Української школи політичних студій (м. Київ).
«Щоб ми залишились здоровими» - розмова про медреформу з Уляною Супрун
«Щоб ми залишились здоровими» - розмова про медреформу з Уляною Супрун

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF