---
Влада / Суспільство

«Доступні ліки» вже на Кіровоградщині

«Доступні ліки» вже на Кіровоградщині
1 квітня в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка передбачає реімбурсацію (повернення вартості) цілого переліку ліків від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.
3 квітня в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун був затверджений Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Він включає в себе 157 торгових найменувань препаратів, вартість 23-х з яких держава компенсує повністю. Найдешевший з них — Фуросемід (українського виробництва) вартістю 8,12 грн., найдорожчий — Будесонід Інтелі (іспанського виробництва) вартістю 525,45 грн. За інші медикаменти із затвердженого переліку доведеться доплатити в середньому від 10 до 30% вартості. Але який препарат обрати — безкоштовний чи з доплатою — вирішує сам хворий. Усе, що йому треба — це звернутися до терапевта або лікаря сімейної медицини, отримати рецепт встановленого зразка, в якому зазначено діючу речовину медичного препарату, а вже з ним завітати до аптеки —учасниці програми і отримати обрані ліки з доплатою чи без.

Наразі ця довгоочікувана державна програма почала діяти і на Кіровоградщині. Про це нам повідомили керівники закладів охорони здоров’я. Ще наприкінці березня медики склали реєстр хворих, які мають право отримати ліки за державною програмою «Доступні ліки», а після отримання місцевими бюджетами цільової державної субвенції — наприкінці минулого тижня — були підписані угоди з аптечними закладами.

Олександрівський район отримав 325,5 тис. грн., завдяки чому 8014 осіб, хворих на серцево-судинні захворювання, у тому числі 6355 гіпертонічних хворих, 114 хворих на бронхіальну астму, з них семеро дітей, і 575 на цукровий діабет ІІ типу, які знаходяться на обліку в КЗ «Олександрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД)», зможуть отримати «Доступні ліки» в аптеці №13 «Ліки Кіровоградщини», що находиться в районному центрі. «Відтепер до реєстру входять і хворі на цукровий діабет, які вживають таблетовані препарати, і які раніше не отримували медикаменти за рахунок держави. Раніше їм доводилося купувати ці високовартісні препарати за власний кошт. Тепер і вони зможуть отримувати ліки за рахунок держави» — відзначила у коментарі «Віснику Кіровоградщини» головний лікар Олександрівської ЦРЛ Алла Гресь.

Онуфрііївський район, за інформацією головного лікаря КЗ «Онуфріївський районний ЦПМСД» Людмили Горобець, отримав 236,3 тис. грн. на реалізацію програми, а угоди наразі заключені з КП «Орхідея» та Аптекою №45 «Олександрійська філія ЦМА №154 ПАТ «Ліки Кіровоградщини». Потребують же доступних ліків 4059 хворих на серцево-судинні захворювання, 61 на бронхіальну астму, з них двоє дітей, та 315 на цукровий діабет ІІ типу.

Новгородківський район, за інформацією головного лікаря КЗ «Новгородківський районний ЦПМСД» Наталії Жук, отримав з держбюджету 199,2 тис. грн., наразі підписано угоду з аптечною мережею «Ліки Кіровоградщини». За даними лікарів, скористатися програмою «Доступні ліки» зможуть 4632 хворих на серцево-судинні захворювання, 53 на бронхіальну астму, у тому числі 6 дітей, та 282 на цукровий діабет ІІ типу.

У Світловодську та в селищі Власівка «Доступні ліки» можна буде отримати у кількох аптечних закладах, це: «Ліки Кіровоградщини», «Каскад», «Май», соціальна аптека «Медсервіс» та «Ескулап». Наразі триває процес укладання договорів з цими аптеками, а на реалізацію програми місто отримало 684,5 тис. грн.

За інформацією головного лікаря КЗ «Світловодський районний ЦПМСД» Людмили Шумейко, по місту Світловодськ і селищу Власівка зареєстровано 15281 хворих на серцево-судинні захворювання, 1115 на бронхіальну астму та 182 на цукровий діабет ІІ типу.

У Світловодському районі на обліку КЗ «ЦПМСД» Світловодської районної ради, за інформацією головного лікаря Світлани Березюк, знаходиться 3324 хворих на серцево-судинні захворювання, 41 на бронхіальну астму, двоє з яких діти, та 246 хворих на цукровий діабет ІІ типу. На реалізацію програми «Доступні ліки» район отримав 158 тис. 900 грн. державної субвенції, і наразі підписані угоди з аптеками «Ліки Кіровоградщини», триває процес заключення угоди з ООО «Ескулап».

294 тис. грн. на реалізацію програми отримав Знам’янський район, наразі укладені угоди з ПАТ «Ліки Кіровоградщини», і мешканці району можуть вільно отримувати доступні ліки за призначенням лікарів. «Дуже зручно наразі мешканцям сільської мережі, адже їм не потрібно їхати в місто, вони можуть отримати ліки в аптечних пунктах по всьому району» — зазначила в коментарі нашій газеті головний лікар КЗ «Знам’янський районний ЦПМСД» Наталія Гречина.

А от мешканці Знам’янки, на жаль, поки що не мають змоги отримувати доступні ліки. «Договори з аптечними мережами міста не укладені у зв’язку з тим, що відсутнє рішення міської ради щодо розпорядника коштів» — пояснив нам головний лікар КЗ «Знам’янська міська лікарня ім. А.Лисенка» Петро Попов. — Ми, зі свого боку, провели всю необхідну підготовчу роботу для реалізації даної програми».

Усього ж на території міста і району, за даними КЗ «Знам’янського районного ЦПМСД», зареєстровано 10400 хворих на серцево-судинні захворювання, 328 на бронхіальну астму та 1111 на цукровий діабет ІІ типу, які мають право отримувати «Доступні ліки».

"ВК" у PDF