---
Влада

На засіданні колегії обласного управління освіти, науки, молоді та спорту підвели підсумки за 2015 рік та окреслили завдання на 2016 рік

3 березня відбулося засідання колегії управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації під головуванням начальника управління Володимира Таборанського і за участі керівників відповідних структурних підрозділів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, а також директорів галузевих закладів області.
Перше питання порядку денного колегії - підведення підсумків діяльності у сфері фізичної культури і спорту у 2015 році та основні напрямки роботи у 2016 році, доповідала заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Уляна Соколенко. За її інформацією, минулого року в області освоєно 91 мільйон 700 тисяч гривень на галузь. У загальноосвітніх навчальних закладах учні мають 3-4 години фізкультури в тиждень, а 14% відвідують спортивні заняття в позашкільних закладах. Фізкультурою займається також 22% працюючого населення області у центрах "Спорт для всіх" та у фізкультурно-спортивних клубах, які діють при місцевих радах.

Пріоритетним напрямом, за словами Уляни Соколенко, є розвиток дитячо-юнацького спорту. Так, в області функціонують 38 ДЮСШ усіх типів та форм власності, до яких залучено понад 12,5 тисяч дітей та більше 500 тренерів. Відзначила вона і те, що 128 спортсменів Кіровоградщини перебувають у складі національних збірних України, а 6 є кандидатами на участь у ХХІ Літніх Олімпійських іграх, що відбудуться цього року в Бразилії.

Серед пріоритетних завдань у сфері фізкультури і спорту на цей рік було визначено покращення стану здоров'я населення області шляхом залучення до занять фізкультурою, створення мотивації для спортсменів з метою поліпшення результатів, а також забезпечення якісної підготовки спортсменів-членів олімпійської збірної до Олімпіади.

Наступне питання, що розглядалося на колегії, - підсумки виконання бюджету області в галузі "Освіта" за 2015 рік та завдання на 2016 рік. Під час розгляду було зазначено, що минулого року на галузь було передбачено кошти у сумі 2 мільярди 109 мільйонів гривень. Основну частину цих коштів освоєно на заробітну плату – 68,8%, 13,1% - сплачено за енергоносії, 5,1% - виділено на харчування учнів, 4,7% - склав бюджет розвитку. Утримання одного учня в області у середньому обійшлося в 12,9 тисяч гривень на рік, однак у деяких районах, де багато малокомплектних шкіл, цей показник становив близько 20 тисяч гривень на учня.

Заборгованості із зарплати вчителям немає, проте існували проблеми з виплатою надбавок та індексації, які вирішили за рахунок додаткової субвенції з держбюджету, що надійшла в кінці року.

Під час розгляду питання стосовно фінансування галузі у цьому році, Володимир Таборанський акцентував увагу учасників наради на кількох ключових питаннях. По-перше: оскільки кардинально змінилися принципи наповнювання бюджетів, місцеві громади мають непоганий ресурс для утримання навчальних закладів. У цьому контексті начальник управління закликав начальників відділів освіти і директорів закладів активізувати співпрацю з міськими, сільськими і селищними головами у питанні фінансування шкіл. По-друге: гостро стоїть проблема реорганізації малокомплектних шкіл і подальшого утворення НВО. І по-третє: ключовими залишаються завдання з придбання шкільних автобусів і сучасного обладнання, а також забезпечення учнів повноцінним харчуванням.

На засіданні колегії також було розглянуто питання стану правопорушень серед учнів навчальних закладів області за 2015 рік та основні завдання що профілактики у 2016 році та поінформовано про результати контрольних зрізів знань учнів 11-х класів з української мови, іноземної мови, математики та історії України у малокомплектних ЗНЗ області. А ще члени колегії обговорили і затвердили план роботи управління освіти, науки, молоді та спорту ода на 2016 рік.

"ВК" у PDF