Світловодський район
Влада

Депутати слухали про роботу природоохоронної галузі

Депутати слухали про роботу природоохоронної галузі
17 лютого в сесійній залі адмінбудинку відбулося розширене засідання постійної комісії з питань агропромислового комплексу, екології та охорони природних ресурсів за головування депутата районної ради Івана Середи, на якому обговорили питання природоохоронного характеру.
На засіданні були присутні голова районної ради Роман Домбровський, голова райдержадміністрації Сергій Твердовський, заступник голови районної ради Олексій Шаповал, сільські голови, представники громадських організацій та інші. Засідання розпочали з обговорення та затвердження плану роботи комісії на 2016 рік. Наступним питанням було стан дотримання в районі законодавства у сфері використання та охорони лісів.

Директор державного підприємства "Світловодський лісгосп" Олександр Ісаєв, виступаючи перед присутніми, зазначив, що з метою запобігання загорянню лісових масивів минулого року були проведені спільні навчання працівників ДП "Світловодський лісгосп" та МНС України, на яких відпрацьовували елементи пожежогасіння та спільні дії під час загоряння лісу. Слід зазначити, що такі навчання проходять щорічно, і це дає позитивні результати. Так, протягом минулого року на території лісництв ДП "Світловодський лісгосп" була лише одна пожежа, яка не мала серйозних наслідків.

Депутати слухали про роботу природоохоронної галузі

Олександр Славович розповів і про лісогосподарську діяльність. За словами виступаючого, у минулому році було заготовлено 22 тисячі кубометрів деревини, яка майже вся реалізовувалася на території нашого району. Та основна увага приділяється не вирубці, а посадці лісу. Щороку Світловодщина покривається новими ділянками лісових насаджень. Лише за останні 5 років ДП "Світловодський лісгосп" посадило 606 га лісу, і на сьогодні, з моменту створення Кременчуцького водосховища, Світловодщина повністю відновила свої ліси.

Олександр Ісаєв торкнувся і мисливства. За його словами, на території Світловодського району успішно діють і користуються мисливськими угіддями дві мисливські організації. Це "Українське товариство мисливців та рибалок" і товариство "Сапсан". За 2015-ий рік було складено 10 протоколів за порушення правил полювання із наступним стягненням штрафів, які поступають до місцевих бюджетів.

Начальник ДП "Світловодський лісгосп" наголосив, що нині галузь вступила в активну фазу реформування, тож сьогодні немає чіткого бачення, як підприємство буде надалі здійснювати свою діяльність, але зрозуміло: в рамках реформи місцевого самоврядування велика частка відповідальності за збереження і відновлення лісових насаджень та тваринного світу перейде на органи місцевого самоврядування.

Голова райдержадміністрації Сергій Твердовський порушив питання щодо лісозахисних насаджень: у кого стоять на балансі лісосмуги, як проводити їх розчистку, хто відповідає за неконтрольовану вирубку лісосмуг та інше. На жаль, на це однозначної відповіді не прозвучало. Було вирішено це питання додатково вивчити, за потреби – звернутися за роз'ясненнями до відповідних обласних служб. Також присутні на засіданні говорили про незаконну вирубку лісів, безконтрольне мисливство на території району, браконьєрство і т.д. Депутати запропонували для допомоги єгерям та лісничим залучати громадськість.

Депутати слухали про роботу природоохоронної галузі

У роботі розширеного засідання активну участь взяли депутати районної ради Юрій Долгов, Ігор Кирилов, сільські голови Володимир Джулай, Аріф Різаєв, Володимир Щукін та інші.

"ВК" у PDF