Знам’янський район
Влада

Сергій Коваленко: Інтеграція Знам’янки і Знам’янського району настільки значна, що окремо розглядати ці території неможливо

Сергій Коваленко: Інтеграція Знам’янки і Знам’янського району настільки значна, що окремо розглядати ці території неможливо
У рамках звіту керівників районів і міст області про підсумки соціально-економічного розвитку їхніх територій у 2015 році, стану виконання поставлених завдань – що зроблено, що – ні (і, відповідно перенесено вже на нинішній рік), в обласній державній адміністрації відбулася співбесіда з представниками знам’янського регіону.
Розпочинаючи розмову, перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко закцентував увагу на тому, що місто і район у багатьох питаннях життєдіяльності настільки переплетені, у тому числі територіально ("одна половина вулиці – це місто, а друга – вже район"), що відокремити їх практично неможливо. Така "спорідненість", з огляду на фінансові питання, потребує прийняття досить важливих рішень. Це стосується, насамперед, сфери охорони здоров’я, а надалі, можливо, й об’єднаності громад, що дозволить отримати великі позитиви, у першу чергу, для жителів регіону.

Міський голова Знам’янки Сергій Філіпенко поінформував учасників робочої зустрічі (на ній були присутні керівники структурних підрозділів облдержадміністрації) про успіхи і недопрацювання в минулому році, обґрунтувавши причини нижчих, від прогнозованих, результатів, та зупинився на тому, що місто планує зробити нинішнього року, сподіваючись не лише на власні кошти, а й на підтримку держави.

Сергій Коваленко: Інтеграція Знам’янки і Знам’янського району настільки значна, що окремо розглядати ці території неможливо

Серед підсумків зі знаком плюс – промисловими підприємствами Знам’янки у 2015 році реалізовано продукції на 170,2 мільйона гривень, темпи зростання обсягів виробництва, порівняно з минулорічними, склали 112,5%. Дохідну частину загального фонду місцевого бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів) виконано на 105,3%, спеціального фонду (без урахування власних надходжень бюджетних установ) – на 106,4%. Дотації з державного бюджету протягом 2015 року до місцевого бюджету Знам’янки не надходили. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у місті у січні-вересні (за підсумками року ще немає статистичної інформації), порівняно з відповідним періодом 2014 року, зросла на майже 11% і становить 4191 гривню, що втричі вище від розміру мінімальної заробітної плати та на 34,6% більше від середньообласного показника. Протягом року зменшилась заборгованість із заробітної плати (на 76,3 тисячі гривень – від січня до грудня), також у місті немає боржників із страхових внесків – з числа економічно активних платників – до Пенсійного фонду. На початок 2016 року заборгованість комунальних підприємств Знам’янки за електроенергію і природний газ відсутня.

У переліку того, що не зроблено (чи недостатньо зроблено, з огляду на об’єктивні, зокрема, й політичні, причини) – обсяг експорту продукції за січень-жовтень, порівняно з аналогічним періодом 2014 року, знизився на 7,2% (ПАТ Завод "Пуансон" призупинило співпрацю із Російською Федерацією, основним ринком збуту знам’янської продукції, переважно харчової, були країни ЄС). Разом з тим, у сфері інноваційної діяльності протягом 2015 року підприємствами міста не впроваджувалися нові технології, обладнання, види продукції, товари, послуги. У міському бюджеті торік теж не закладалися кошти на впровадження інвестиційних проектів, а також для фінансової підтримки підприємств малого бізнесу та приватних підприємців.

Серед проблемних питань, вирішення яких потребує Знам’янка (і в цьому тутешня влада сподівається на підтримку держбюджету) – добудова об’їзного автошляху (через місто проходять дороги міжнародного значення Знам’янка-Луганськ-Ізварине та Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка і великотоннажний транспорт, який рухається по міських вулицях, не тільки створює аварійні та небезпечні ситуації, а й руйнує дорожнє покриття). Ще дві проблеми стосуються освітньої сфери. Зокрема, у місті потребує добудови ЗНЗ № 5 (вже сьогодні у кількох школах учні навчаються у дві зміни, до того ж найближчим часом до числа школярів додасться ще 200 дітей). Потребує також відновлення другий корпус ДНЗ № 7, що дасть можливість відкрити додаткові групи на 90 місць (нині у дитсадку, при розрахунку на 100 місць, 120 дітей). Проектно-кошторисна документація на реконструкцію корпусу розроблена, однак через відсутність коштів роботи не розпочаті.

Про стан справ у Знам’янському районі доповідала начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Ірина Чубін. Вона повідомила, що із 8 промислових підприємств, які звітували торік про свої виробничі обсяги, три працюють стабільно (Знам’янське кар’єроуправління, ТОВ МП "Мрія" та ДП "Чорноліське лісове господарство"), три – не на повну потужність – ТДВ "Колос", ТОВ "Хлібодар", ТОВ "Пантаївське", а ще два – ТОВ "Знам’янський граніт" та ТОВ "Знам’янський цегельний завод "Керамік" – через відсутність ринку збуту продукції, відсутність інвестора та коштів на проведення реконструкції не працюють. Одне з них уже виключене з облікового кола, іншим займатиметься виконавча служба, яка має намір реалізувати обладнання для погашення боргів підприємства.

Сергій Коваленко: Інтеграція Знам’янки і Знам’янського району настільки значна, що окремо розглядати ці території неможливо

Суттєво краща ситуація в аграрному секторі. Як зазначила представник РДА, індекс обсягу виробництва валової сільгосппродукції у 2015 році склав 124,8%, тоді як середній в області – 89,1%. За цим показником Знам’янський район посідає перше місце в загальнообласному рейтингу. Посприяли такому успіху насамперед здобутки у рослинництві: середня урожайність зернових у районі (57,8 цнт/га) перевищила обласну (41,4 цнт/га) як загалом, так і по окремих культурах (кукурудзі – тут район є лідером, урожайність сягнула за 72 цнт/га, озимій пшениці, соняшнику, сої). Тому інакше як парадоксальною, не назвеш ситуацію, що при таких урожаях в районі не виробляються основні продовольчі товари: борошно, хліб, крупи, олія.

Серед інших здобутків – район продовжує нарощувати поголів’я свиней (на 39,3%, тоді як в області – на 9,4%, зростання поголів’я заплановане і на 2016 рік) та обсяги виробництва м’яса – на 48,6% (в області зменшено на 5,4%). Вирощуванням свиней займається ТДВ "Колос" (с.Дмитрівка). У 2015 році в програмі економічного і соціального розвитку області, у рамках інвестиційного проекту, передбачалася реконструкція приміщень свинокомплексу для маточного поголів’я (2 черга). Однак, через відсутність фінансування, роботи не проводилися і перенесені на нинішній рік.

Разом з тим, в аграрній сфері є і проблемні питання. Продовжується скорочення чисельності поголів’я свиней та овець в районі (ТДВ "Колос" – виняток), а велику рогату худобу і птицю тут взагалі не утримують. Жодної підмоги з районного бюджету тваринництво не має: протягом останніх років кошти на розвиток цієї галузі не виділялися.
Не виконав Знам’янський район і завдання щодо підвищення заробітної плати у сільському господарстві. За підсумками року середньомісячний заробіток тут склав 2841,5 гривні, що менше навіть від середньообласного показника (3269,8 гривні). На це звернув увагу під час обговорення результатів роботи району і директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Коренюк, зазначивши, що завдання голови облдержадміністрації щодо зарплати у сільському господарстві на рівні чотирьох тисяч гривень ніхто не відміняв.

У ході обговорення свої думки та зауваження висловили й інші керівники структурних підрозділів ОДА.

Сергій Коваленко: Інтеграція Знам’янки і Знам’янського району настільки значна, що окремо розглядати ці території неможливо

Директор департаменту фінансів Сергій Шеремет, зокрема, аналізуючи стан виконання міського бюджету Знам’янки, зазначив, що рік для міста був успішним – є виконання і перевиконання, однак темп зростання доходів (17%) міг би бути більшим. Для міста обласного підпорядкування він замалий, враховуючи, що середній в області – майже 38%. Це ж стосується і податку з доходів фізичних осіб, що є одним з основних джерел надходжень до місцевих бюджетів. Зважаючи навіть на певну специфіку Знам’янки, пов’язану із залізницею (там ідуть свої процеси), надходження цього податку на одного жителя теж занизькі. 163 гривні, знову ж таки, для міста обласного підпорядкування – замало (середній показник в області – 230 гривень).

Сергій Шеремет також зазначив, що завдяки суттєвому наповненню бюджету місто мало змогу, порівняно з 2014 роком, збільшити видатки на житлово-комунальне та дорожнє господарство. Щодо нинішнього року, то заплановане зростання доходів теж могло б бути більшим, незважаючи навіть на показники, котрі прогнозує місцева податкова служба.

– Треба працювати з податковою, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, – оскільки зростання обсягу податків – це ваші додаткові кошти. Ми зараз говоримо про ті шляхи, які дозволяють місту не ходити з простягнутою рукою – дайте на розвиток інфраструктури – а реально використовувати свої кошти. Тим більше, що джерела наповнення загального фонду у вас є і ви про це чудово знаєте (йдеться про податок на підакцизні товари).

Щодо підсумків виконання бюджету у Знам’янському району, то директор департаменту фінансів ОДА повідомив, що тут темпи зростання кращі, ніж у місті. І відсоток виконання місцевих бюджетів – також на належному рівні. Однак певні резерви для збільшення надходжень теж є. У районі досі залишаються 11 договорів земельних ділянок, де розмір орендної плати менше 3%. Про це йшлося і в минулі роки, але на сьогодні такий факт маємо: три території району ситуації не виправили. Її необхідно виправляти, враховуючи, що це безпосередні доходи до місцевих бюджетів.

На видатковій частині районного бюджету Сергій Шеремет зупинився більш детально, наголосивши, що минулий рік був складний, враховуючи ситуацію в медицині – дві лікарні (одна з них, колишня залізнична, переходила в підпорядкування міста) – і лише завдяки допомозі фінансового ресурсу з державного бюджету район завершив рік без заборгованості із заробітної плати та простроченої заборгованості за енергоносії. На нинішній рік, за обрахунками, на фінансування галузі освіти та охорони здоров’я не вистачає більше 13 мільйонів гривень (це те, що задекларовано). Правда, в районі кажуть, що вони бачать шляхи подолання такого негативу, тобто прогнозують джерела покриття нестачі коштів.

Більшу частину цього дефіциту мають ліквідувати заходи з оптимізації мережі та штатної чисельності. Йдеться, зрозуміло, про обидві галузі, але основна проблема – все-таки, у сфері охорони здоров’я. Мається на увазі можливість об’єднання двох лікарень – міської і районної – в єдину структуру. У нинішньому році проблему треба вирішувати кардинально. Самі території лікарні не витягнуть, і область допомогу надати не зможе.

– У цьому випадку – наголосив Сергій Коваленко, – є два варіанти: або щось робити, або нічого не робити. І продовжувати надавати допомогу хворим не на рівні державних стандартів, як це визначено законодавством, а на рівні стандартів, так би мовити, Знам’янського району. Нові державні стандарти, зокрема, не роблять наголос на ліжко-місцях, а за 20 років, звідколи приводились у відповідність ці ліжко-місця, приміром, у Знам’янській ЦРЛ (у 90-х роках), суттєво змінилась і кількість населення в районі, змінились підходи до лікування.
Якщо з названих вище варіантів брати за основу "щось робити", то приклад вирішення проблеми є. Це те, що зробили у Гайвороні, об’єднавши заклади охорони здоров’я району в єдиний медичний простір. Де є єдиний, відповідальний за все, керівник, де всі працевлаштовані, незважаючи на ліжко-місця.

– Я уже тричі спілкувався з головними лікарями ЦРЛ і міської лікарні, – зазначив перший заступник голови облдержадміністрації. – Вони між собою ніколи не знайдуть спільної мови. Тому що в кожного своя правда. А якщо ми приймаємо рішення про створення єдиного медичного простору, то від цього, безперечно, виграють і пацієнти, і території. Крім того, завдяки такому спільному проекту територіальних громад, ми зможемо шукати фінансові можливості допомогти, коли вся область скорочуватиме кількість ліжок у медзакладах, на виконання постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення", прийнятої у листопаді минулого року.

Сергій Коваленко навів приклад ефективності спільних дій громад на основі ремонту у Знам’янці дороги "біля танка" (пам’ятник стоїть на в’їзді у місто). Обіцянки щодо наведення порядку на цій дорозі тяглися роками. За вирішення проблеми взялися всі разом. Місто виконало свою частину роботи, район – свою, область – свою. В результаті, ніхто не знає, як керівництво домовилось, а добре їздити стало всім.

У даному випадку – аналогічна ситуація. Тому керівники територій мають вирішувати, яким шляхом іти далі. Або завдяки допомозі департаменту охорони здоров‘я створюється єдиний медичний простір, тобто територіальне медичне об’єднання. Або, коли ця ідея не підтримується і приймається рішення – кожен сам по собі, то й розбирайтеся зі своїми проблемами кожен сам по собі.

Але, оскільки за результатами проведеного департаментом аналізу територіальної приналежності пацієнтів, які лікуються у центральній районній лікарні, більше 60% із них – жителі міста, то це буде означати, що Знам’янська ЦРЛ повинна виставляти рахунок міському бюджету для отримання субвенції на ті послуги, які вона надала для не облікованого на території району населення. Тобто, за кожного такого пацієнта місту буде виставлятися рахунок.

– Тому сідайте після цієї співбесіди всі разом – місто, район, департамент охорони здоров’я, – зазначив Сергій Коваленко, – і приймайте рішення.

Свою оцінку щодо досягнень і недопрацювань Знам’янки та Знам’янського району у 2015 році, а також пропозиції щодо тих завдань, які необхідно буде вирішувати нинішнього року, висловили начальник департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук, заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості Ганна Павленко, директор департаменту екології та природних ресурсів Олександр Ковтунов, начальник управління капітального будівництва Сергій Проненко, заступник директора департаменту соціального захисту населення Надія Кримська, директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Коренюк, начальник управління освіти, науки молоді та спорту Володимир Таборанський, директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини Валентина Животовська, начальник служби у справах дітей Наталія Чернявська та інші.

З огляду на події останніх днів, пов’язаних з акцією протесту учасників АТО, які вийшли відстоювати свої права, обурені тривалою тяганиною з наданням їм земельних ділянок та постійними відмовами обласного управління Держгеокадастру, перший заступник голови ОДА поцікавився у Сергія Філіпенка та Ірини Чубін, який стан забезпечення земельними ділянками учасників АТО на їхніх територіях.
Міський голова Знам’янки повідомив, що у місті є 40 ділянок для надання під індивідуальне будівництво. 26 уже надали, 14 – в резерві.
Представник райдержадміністрації поінформувала, що в районі є 235 заяв від учасників АТО. Отримано 152 дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. У січні 44 заяви повернулися з обласного головного управління Держгеокадастру з відмовою.

На уточнююче запитання Сергія Коваленка, скільки, все-таки заяв, які потребують опрацювання, ще лишилося і де знаходяться документи, Ірина Чубін відповіла, що таких заяв 83, а всі документи знаходяться в обласному управлінні Держгеокадастру.
Оскільки на даній співбесіді був присутній і голова Знам’янської районної ради Сергій Макаренко, перший заступник голови ОДА звернувся до нього з проханням разом з Іриною Чубін підійти в обласне земельне відомство (де розпочала роботу урядова комісія), перевірити, чи по всіх 83 заявах здано в повному обсязі пакети документів і чи є до них зауваження. Якщо є, в оперативному режимі все має бути виправлено, довезено, здано.

Тобто, до кінця п’ятниці документи щодо отримання земельних ділянок учасниками АТО повинні бути стовідсотково підняті на рівень обласного управління Держгеокадастру. Далі відповідальність за них несе уже ця структура.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF