---
Благодійність

Знам’янсько-харківський свічкар Віктор Латенко

Знам’янсько-харківський свічкар Віктор Латенко
Із квітня 2022 року 71-річний Віктор Латенко з Харківщини працює у волонтерському цеху з виготовлення окопних свічок громадської організації «Знам’янське об’єднання "Майдан"» Кропивницького району. Зі сльозами на очах згадує рідну домівку, яку довелося покинути через ворожі обстріли. А щоб повернутися туди якомога швидше, допомагає українському війську, зігріваючи його воїнів зробленим власноруч окопними свічками.
У Знам’янку Віктор Латенко приїхав 29 квітня 2022 року, після двох місяців перебування в окупації за 7 кілометрів від Харкова, у рідному селі Кутузівці. Дружина і син виїхали до Знам’янки раніше, а він залишався наглядати за домівкою в надії, що Україна швидко досягне перемоги. Знаходячись під частими обстрілами, рятував разом з односельцями корів з місцевого дослідного м'ясо-молочного господарства, допомагав старшим людям у побутових справах. Електрики і води у селі не було, тільки газ. Тож топили сніг і пили із сусідами гарячий чай з варенням, а коли накривало обстрілом, то швидко ховалися у підвал. Коли українські війська зайшли в населений пункт, місцеві отримали наказ покинути його. І Віктор рушив на Кіровоградщину. У Кутузівці все так же немає води, і небезпека не минула, тож, напевне, залишатиметься з родиною у Знам’янці до перемоги.

Дружина Ольга працює вчителькою, продовжує викладати онлайн в зумі, хоч 1 вересня 2022 року в її школу прилетіли ракети і повністю знищили будівлю. Віктор — вчитель фізкультури у минулому, зараз на пенсії. Сидіти, лежати після приїзду не хотілося, тож одразу пішов шукати, де можна бути корисним. 

Знам’янсько-харківський свічкар Віктор Латенко

Шляхи привели до об’єднання «Майдан», яке має декілька напрямків діяльності, розподілені за цехами. Спочатку плів сітки, з часом перейшов у цех з виготовлення окопних свічок. На початках працювали втрьох, з часом товариші повернулися до своїх рідних домівок, тож працює сам. Техніку виготовлення вивчав в інтернеті, а з досвідом сам вдосконалював окремі моменти. 

Ті, хто займаються пасікою, — забезпечують воском, також волонтери оголошують збори і купують парафін, а бляшанки та картон приносять дорослі та малі містяни. Потреба в матеріалах є завжди. 

Детальних підрахунків знам’янсько-харківський свічкар не робив, але понад 600 свічок його виробництва вже зігріли воїнів на передовій. 

— Окрім виготовлення проводжу екскурсії для дітей, показую їм процес, розповідаю, що таке віск чи гніт і як окопні свічки допомагають нашим військовим зігрітися в складних похідних умовах, — розповідає Віктор Латенко. — Мені подобається, як у «Майдані» все організовано, як жителі Знам’янщини згуртувалися. Вважаю, це обов’язок усіх, хто в тилу, — допомагати війську, тож працюємо далі.


Знам’янсько-харківський свічкар Віктор Латенко

"ВК" у PDF