Актуально

Із 1 квітня рецептурні ліки — виключно за рецептом

Із 1 квітня рецептурні ліки — виключно за рецептом
Міністерство охорони здоров'я України унормовує відпуск всіх рецептурних ліків: із 1 квітня цього року він буде здійснюватися тільки за рецептом. При цьому запроваджується електронний рецепт. Утім упродовж перехідного періоду, який на сьогодні не обмежений часовими рамками, пацієнти самостійно обиратимуть форму рецепта, який отримають, — паперову чи електронну.
У квітні 2023 року в Україні буде впроваджено електронний рецепт (е-рецепт) на рецептурні ліки, які пацієнти купують власним коштом.

Передбачається, що таке запровадження припинить безконтрольний прийом ліків. Як роз’яснює заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич, впровадження е-рецепта має на меті унеможливити самолікування й нівелювати цілий спектр його негативних наслідків, як-то викликання залежності, бактеріальну резистентність тощо.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України, із квітня е-рецепт поширюватиметься на такі ліки (пацієнт купує їх за власні гроші):

  • антибіотики;

  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;

  • гормональні препарати (зокрема і протизаплідні);

  • деякі антигельмінтні препарати;

  • деякі вітаміни;

  • деякі звичні для загалу ліки проти болю, кашлю, антигістамінні та заспокійливі;

  • препарати для розрідження крові;

  • протисудомні засоби;

  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;

  • стероїдні лікарські засоби.


Виписати е-рецепт зможуть лікарі будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або лікарі, які працюють як фізичні особи — підприємці. Для цього закладу не потрібно мати договір з Національною службою здоров'я України.

Пацієнту для отримання е-рецепту не обов’язково мати укладену декларацію із сімейним лікарем, але слід обов’язково бути зареєстрованим в Електронній системі охорони здоров'я в Україні.

Якщо у пацієнта кнопковий телефон, його права щодо можливості придбати необхідні ліки не будуть обмежені, запевняють у МОЗ. Адже електронний рецепт приходить у повідомленні SMS, цю функцію підтримує навіть найпростіший пристрій. Крім того, під час перехідного періоду (який на сьогодні не лімітований часом) за бажанням пацієнта йому оформлять рецепт у паперовій чи електронній формі. Також паперові рецепти видаватимуть, якщо буде відсутня електрика. Виняток становитимуть окуповані території та райони проведення бойових дій: там ліки можна буде купити без рецепта.

Слід зауважити, що в рецепті буде вказана діюча речовина, лікарська форма, дозування, спосіб застосування та тривалість лікування, а не назва таблеток чи розчинів. Пацієнт сам обиратиме виробника, торговельну марку лікарського засобу.

Нагадаємо, із 1 серпня 2022 року в Україні без рецепта припинили продаж антибіотиків, із 1 листопада 2022 року — наркотичних засобів.


"ВК" у PDF