Актуально

Питання реформування медичної галузі: онлайн-зустріч керівництва країни з медиками Кіровоградщини

Питання реформування медичної галузі: онлайн-зустріч керівництва країни з медиками Кіровоградщини
Реформування системи охорони здоров'я, яке повністю змінило структуру галузі та підхід до надання й оплати медичних послуг, викликало і продовжує викликати чимало запитань у медиків Кіровоградщини. Отримати відповіді на них безпосередньо від перших керівників галузі: профільного комітету Верховної Ради, Міністерства охорони здоров'я та Національної служби здоров'я України вони змогли під час відеоконференції, організованої Олесем Довгим 22 липня.
Нардеп взявся допомогти медикам і в цьому питанні, виступивши організатором та модератором відеоконференції на тему: «Питання реформування системи охорони здоров’я в сільській місцевості на прикладі Кіровоградської області». Участь у ній взяли: голова комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, перший заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як, т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов, директор Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Будяк, директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко.

Це перший досвід діалогу у такому форматі. Більше години в онлайн-режимі посадовці відповідали на запитання, сформовані відповідно до офіційних листів-звернень від медичних закладів Кіровоградщини. У межах онлайн-зустрічі, щоб поспілкуватися з керівниками МОЗ і НСЗУ, були запрошені всі охочі очільники медичних закладів Кіровоградської області. Взяли участь в обговоренні: головний лікар Олександрійської міської лікарні Віктор Приходько, головний лікар Маловисківської ЦРЛ Костянтин Чурпій, т.в.о. директора Знам'янської міської лікарні Ольга Кубкіна, директор КНП «Центральна міська лікарня м.Кропивницький» Олександр Артюх та головний лікар Світловодської ЦРЛ Юрій Котенко.

Нарада була присвячена налагодженню взаємодії між НСЗУ та реальними виконавцями реформи.

«Зараз відбувається налагодження процесу для організму, який 30 років жив за зовсім іншими правилами», — зазначив Олесь Довгий, звертаючись до керівників галузі від імені медиків області.

Дійсно, процес цей лише налагоджується і потребує пояснень та взаємного розуміння. Сьогодні саме НСЗУ визначає відповідність лікувальних закладів вимогам з надання медичних послуг та укладає з ними договори про медичне обслуговування населення. Від рішення Нацслужби напряму залежить розмір суми, яку отримує той чи інший заклад за надану пацієнту медичну послугу. І суми ці дуже різняться в залежності від відповідності закладу затвердженим вимогам. Здебільшого вони стосуються наявності необхідного медичного обладнання та комплектації лікарень відповідними фахівцями. На думку медиків, вимоги НСЗУ дуже суворі, але, як зазначив під час зустрічі Михайло Радуцький, усі вони розроблені виключно на підставі клінічних протоколів і спрямовані лише на якість надання пацієнтам якісних медичних послуг.

«Що стосується комплектації місцевих лікарень, — підкреслив голова комітету Верховної Ради — це питання не до МОЗ і НСЗУ, а до місцевих громад, які є власниками цих закладів і повинні зробити все, щоб їх укомплектувати».

Відповіли посадовці й на запитання медиків щодо відповідності існуючих тарифів на пакети медичних послуг ринковій вартості, а також прокоментували ситуації, які виникають з їх оплатою. Як зауважив Дмитро Самофалов, проблеми з нарахуванням можуть виникнути лише в разі невірного кодування послуги. Тож порадив лікарям працювати з рекомендаціями і навчальними матеріалами НСЗУ, а також співпрацювати з міжрегіональними департаментами. Для медиків Кіровоградщини — це Східний міжрегіональний департамент Нацслужби здоров’я. Його керівник, Наталія Будяк, висловила готовність до співпраці з місцевими медиками і запросила їх на навчання до Академії.

Крім цих питань, на нараді йшлося про ситуацію зі «стаціонарами на дому», запровадження австралійського класифікатора хвороб для шифрування захворювань, маршрути бригад екстреної допомоги. Особливу увагу було приділено питанню транспортування пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та інсультами.

Як було зазначено, за вимогами Нацслужби невідкладну допомогу таким хворим можуть надавати лише заклади з відповідним медичним обладнанням: пацієнтам з гострим інфарктом міокарду — лікарні, оснащені ангіографами, а хворим з інсультами — комп'ютерними томографами. Однак, на Кіровоградщині лікувальних закладів із необхідним обладнанням лічені одиниці, і розташовані вони нерівномірно. Тож, єдиним шляхом для вирішення цієї ситуації директор обласного департаменту охорони здоров’я вважає розбудову приймальних відділень, відділень екстреної медичної допомоги і придбання необхідного обладнання.

За словами Олега Рибальченка, вже зараз у Знам'янці будується приймальне відділення і встановлений комп'ютерний томограф, що дає змогу отримати контракт на послуги з лікування інсульту. У разі ж закупівлі для області ангіографів — лікарні зможуть отримати ще й контракти на послуги з лікування гострого інфаркту міокарда. Поки ж цей процес триває, Ірина Садов’як закликала обласний департамент скорегувати існуючі маршрути, аби забезпечити пацієнтів необхідною невідкладною допомогою в найкоротший термін. Можливо навіть звернутися по допомогу до лікувальних закладів сусідніх областей.

На завершення зустрічі Дмитро Самофалов наголосив, що Нацслужба — відкритий і прозорий орган, і запросив до співпраці з міжрегіональним департаментом НСЗУ. А директор департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко і головний лікар Світловодської ЦРЛ Юрій Котенко щиро подякували за цікаву й змістовну зустріч та надану унікальну можливість напряму поставити питання першим особам, які очолюють галузь.

Олесь Довгий зазначив: «Я готовий і надалі забезпечувати такий майданчик для області, якщо будуть виникати запитання, відповіді на які ви не зможете отримати в робочому порядку». Також нардеп звернув увагу, що: «Ковід, окрім маси проблем, подарував нам і нові можливості. Серед них і можливість влаштовувати без втрати часу і, головне, безпечно для здоров’я онлайн-зустрічі. Мій постійний діалог із медичними закладами Кіровоградщини показав, що така зустріч необхідна тут і зараз. Кожен лікар мав ряд питань, які водночас актуальні і для локальної лікарні області, і загально для країни. Готовий бути модератором подібних зустрічей. Дякую усім учасникам за конструктивні питання та не менш конструктивну розмову».

Підбиваючи підсумки зустрічі, Михайло Радуцький подякував Олесю Довгому за підняття таких важливих для медиків питань і висловив бажання провести у Кіровоградській області виїзне засідання очолюваного ним комітету Верховної Ради.

"ВК" у PDF