Актуально

Як Україні пережити зиму?

Як Україні пережити зиму?
Життя без світла — коли неможливо приготувати їжу та залишити її в холодильнику, варто забути про водонагрівач і кондиціонер й взагалі весь побут підлаштовується під графіки енергетиків, — звісно, засмучує. 
Але ще більше непокоять думки про ситуацію з електрикою взимку. Тим більше, що як і в 2022 році, з кожної праски лунають попередження про майбутню важку зиму. Поради закупати генератори — попри те, що їх не мають права ставити мешканці багатоповерхівок, вже не кажучи, що вони по кишені далеко не кожній родині. Пропозиції кидати все й на зимові місяці переїздити в приватний сектор за місто — «до рідних та знайомих».
Отже спробуємо подивитися на ситуацію очами фахівців.
Нашвидкуруч відновити не вдасться

Внаслідок масованих ударів рашистів, завданих по нашій енергетиці, з ладу виведені близько 90% ТЕС та понад 45% гідрогенерації. У цілому Україна втратила понад 9000 МВт потужностей. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз — менше 10 000 МВт, пише Forbes – Україна з посиланням на дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Енергетики давно попередили, що відремонтувати пошкоджене до зими не вдасться. Надто значні руйнування. Частину станцій, як, наприклад, Курахівську ТЕС потужністю 1,2 ГВт, за словами виконавчого директора ДТЕК Дмитра Сахарука, неможливо буде відновити до кінця війни. 

«Росіяни розбомбили цю станцію і додатково знищили ракетою міст, через якій на неї постачали вугілля», — розказав він під час дискусії на KIEF Talks 5 червня, виступи на якій записав Forbes – Україна. 

Зараз дефіцит в енергосистемі — від 2 до 4 ГВт (при максимальному добовому споживанні близько 12 ГВт. – Forbes). Імпорт може покрити тільки 1,7 ГВт, каже виконавчий директор ДТЕК.

Ситуація з дефіцитом неоднорідна по країні. На сході зі світлом гірше, ніж на заході. Росіяни знищили частину розподільчих станцій, і зараз неможливо передати достатній обсяг енергії із західних АЕС на схід.

«Є декілька сценаріїв, але жоден із них не передбачає того, що світла буде всім вистачати, — каже голова правління Укренерго Володимир Кудрицький. — Масштаб відключень залежить від виконання ремонтної кампанії та масштабності ударів Росії по енергетиці. Зараз, наприклад, підстанції Укренерго обстрілюють кожні 2–3 дні».

У пошуку виходів з енергетичної кризи 

«Сьогодні наш ключовий пріоритет — зміцнення енергетики після російських терористичних ударів. Аби зберегти нашу енергосистему, маємо п'ятирівневу відповідь», — заявив днями прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

І оприлюднив план, реалізація якого залежить не тільки від України. 

«Перше — посилення ППО. Друге — швидкі ремонти всього, що можна відновити в нинішніх умовах. Третє — децентралізація енергосистеми, встановлення міні-ТЕЦ по всій країні, розширення сонячної та вітрової генерації. Четверте — заходи з енергоефективності на всіх рівнях. П'яте — розширення можливостей для імпорту електроенергії з Європи. Працюємо над рішенням про розширення імпорту до понад 2 ГВт», — розповідає Денис Шмигаль. 

Фахівці підветрджують: сьогодні Україна не може розраховувати лише на великі електростанції, а має переходити до менших форм генерації у значно більшій кількості. Розподілена генерація, зокрема на основі сонячної з акумуляторними батареями, повинна стати пріоритетом для енергосистеми України. Проте побудова такої генерації потребує часу, суттєвих коштів та наявність кваліфікованого персоналу, йшлося на пресконференції «Розподілена генерація. Як Україні пережити зиму 2024/2025» 6 червня у центрі «Інтерфакс-Україна», інформує Асоціація сонячної енергетики України.

Цієї зими на децентралізовану генерацію не варто покладати серйозні надії, згоден Володимир Кудрицький.
 
«ЇЇ потрібно було почати будувати в лютому 2023-го, щоб на початку цієї зими ми отримали сотні мегават нової генерації. Якщо почнемо будувати зараз, то матимемо збудовані пілотні проєкти до початку зими 2025-2026. Реалізація таких проєктів — 1,5-2 роки», — цитує його Forbes – Україна.

До кінця 2024 року цілком реально встановити 400-500 МВт нових сонячних потужностей за умови підтримки з боку держави або її сприяння цьому процесу, кажуть в АСЕУ. За два останні роки було побудовано щонайменше 390 МВт СЕС за зеленим тарифом, а також низку проєктів для власного споживання, потужність яких важко розрахувати, розповіли учасники професійної розмови в «Інтерфакс – Україна».

«Вважаю, що до кінця року ми можемо домогтися такого ж результату», — зазначив голова правління АСЕУ Владислав Соколовський, повідомляє Асоціація.

Проте галузь наразі має ще одну серйозну проблему. Це — нестача фахівців. За даними опитування компаній-членів АСЕУ, дефіцит персоналу в середньому становить близько 25%, а серед досвідчених монтажників віком від 35-35 років він сягає 30-35%, інформує Асоціація. Це, на думку Владислава Соколовського, є критичним. Тож вирішення проблеми дефіциту персоналу, необхідного для швидкого встановлення нових енергетичних потужностей, є завданням вкрай важливим.

«Зараз уряд спрощує все, що стосується імпорту енергетичного обладнання, щоб його можна було максимально швидко і без обмежень ввозити в країну. Паралельно з тим ми говоримо про нові проєкти. Мабуть, запізно, але краще зараз, ніж наступного року. Спрощуємо містобудівні, екологічні й інші норми для будівництва такої генерації», — розповіла під час KIEF Talks радниця прем’єр-міністра України з питань енергетики Наталія Бойко.

Також, за її словами, уряд намагається сформувати портфель підтримки зі сторони державних банків. 

«Паралельно ведемо переговори з міжнародними партнерами щодо фінансування проєктів розподіленої генерації як державних, так і приватних компаній», — каже Наталія Бойко.

А що робити нам, звичайним громадянам, котрі не мають можливості терміново купити будинок на альтернативному опаленні та для кого покинути житло в місті та переїхати у село означає автоматично втратити роботу? 

Сподіватися, що у влади й енергетиків вийде до зими здійснити все, що реально за цей час, щоб зиму ми не проводили в суцільної темряві та холоді. Як і раніше, допомагати всім, чим можемо, ЗСУ. І дійсно думати над тим, як покращити взимку життя власних родин.

"ВК" у PDF