Актуально

Чого чекати Україні від виборів в Європарламент?

Чого чекати Україні від виборів в Європарламент?
2024-й надовго запам’ятається як рік виборів — і змін у житті як наслідок волевиявлення. 
6-9 червня у країнах Європейського Союзу проходять вибори в Європарламент, якій представлятиме близько 400 млн виборців з 27 держав-членів ЄС. 
Як вони відбуваються і яким чином, за прогнозами експертів, ці зміни впливатимуть на підтримку України?
Трохи про "технічний бік" євровиборів 

Нагадаємо, вибори в Європарламент 2024 року — це десяті подібні вибори з 1979 року і перші після Brexit, виходу Великої Британії зі складу ЄС. 

Ці вибори щоразу унікальні, оскільки Європейський парламент — єдиний у світі міжнаціональний парламентський орган, що обирається прямим голосуванням, розповідає NV.

Виборці кожної з 27 країн ЄС голосують за представників національних партій — політсил їхніх власних країн. 

У такий спосіб будуть обрані 720 європейських парламентарів, які потім вже у Європарламенті зазвичай приєднуються до транснаціональних політичних груп.

Зараз таких груп у Європарламенті сім. Більшість національних партій входять до складу однієї з них. Двома найбільшими групами є правоцентристська Європейська народна партія (EPP) і лівоцентристська Соціалісти та демократи (S&D). Кожна велика європарламентська фракція повинна мати не менше 23 членів, що представляють принаймні чверть держав-членів ЄС, нагадує видання.

Кількість євродепутатів від кожної країни-члена ЄС не є однаковою й узгоджується заздалегідь. У наступному складі Європарламенті найбільшу кількість депутатів представлятимуть Німеччина (96), Франція (81) та Італія (76). Найменшими за представництвом будуть Кіпр, Люксембург і Мальта (по 6 від кожної з країн).

Внаслідок оновлення складу Європарламенту, який є головним законодавчим органом ЄС, мають бути призначені нові керівники Європейської комісії, Європейської ради, Європарламенту, Європейської служби зовнішніх справ.

Підтримка залишиться й надалі

Вибори в ЄП завжди були бурхливими для Євросоюзу, а зараз — ще більше, бо накладається низка криз, каже LIGA.net гендиректор Центру європейської політики Фабіан Цуліг.

Центристські партії, які мають більшість у нинішньому ЄП, збережуть її в наступному, підтримка України залишиться, переконує видання євродепутатка від німецьких Зелених Віола фон Крамон-Таубадель. 

Проте посилюються позиції правих. Не виключено, що  як наслідок ЄП стане місцем, де ЄС будуть підривати зсередини, додає LIGA.net директор із зовнішньої політики Центру європейських реформ Ян Бонд.

Серед головних проблем, які хвилюють жителів країн ЄС — міграція, зелена угода, яка змушує економіки переходити на дорогі екологічні стандарти, труднощі через інфляцію, спричинену, зокрема, відмовою від російських енергоресурсів. Все це грає на руку правим силам.

Поворот у європейській політиці до правих популістів — результат того, що люди в ЄС почуваються незадоволеними економічною ситуацією, вважає Ян Бонд. Хоча реальність така, що популісти не мають розв'язання проблем, зате красиво говорять, пише видання.

Війна в Україні спричинила величезний тиск на енергетичний ринок, запустила руйнівну інфляцію, підвищення цін на енергетику та комунальні послуги. Жителі ЄС стикаються з усе більшою економічною напругою.

«П’ять років тому єдиним нашим клопотом був клімат. Тепер пройшли пандемію, маємо дві війни на порозі. Реальність змінилася — говоримо про витрати на оборону та економічні проблеми. Популісти мають на такі виклики прості й оманливі рішення, і люди їх слухають», — пояснює LIGA.net дослідниця європейських інституцій у Центрі європейських політичних досліджень Софія Руссак.

Водночас оновлення складу Європарламенту не загрожує масштабним зниженням підтримки України, переконана Віола фон Крамон-Таубадель.

«У новому ЄП має бути можливість знайти більшість для підтримки Києва, включно з майбутнім членством в ЄС. Іншою проблемою є протидія окремих країн ЄС, а не ЄП», — каже євродепутатка.

Вагомішим викликом, ніж праві популісти в Європарламенті, стануть вибори в США і можлива перемога Дональда Трампа. Це виклик для ЄС і України, який закладає багато невизначеності та ризиків у майбутньому. Але Україна та її безпека ще довго будуть на першому місці серед пріоритетів ЄС, вважає Фабіан Цуліг, пише LIGA.net.

"ВК" у PDF