Актуально

Як в Україні змінюються ціни на товари й послуги

Як в Україні змінюються ціни на товари й послуги
Через постійні атаки Росії на українську енергосистему багато з нас замислюються над тим, чи не приведе це до значного здорожчання продуктів, товарів та послуг.
Що наразі відомо з цього приводу з офіційних або хоча б просто компетентних джерел?

Електроенергія поки не дорожчає



Остаточного рішення щодо підняття тарифів на комунальні послуги для українців немає. Зараз опрацьовується можливості відновлення енергооб’єктів та допомоги від партнерів, після чого можна буде робити висновок — чи підіймати ціни на комуналку. Про це розповіла в ефірі національного телемарафону заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

Влада працює з партнерами щодо допомоги, яку вони можуть надати Україні, щоб відновлювати енергооб’єкти і, можливо, впроваджувати додаткову генерацію, щоб успішно пройти і літній, і наступний зимовий період, передає Суспільне.

«Тому дискусії точаться зараз різні, ведуться переговори. Рішення про підвищення тарифів сьогодні точно немає. Але, як сказав міністр, ми не можемо виключати цього, тому що ситуація справді складна», — розповіла Світлана Гринчук.


Ціни на воду можуть зрости вдвічі



Водночас, як повідомляють Вікна, найімовірніше зростуть ціни на воду. Це підвищення пов’язують з тим, що тарифи на водопостачання не переглядалися уже три роки. За словами представників Асоціації водоканалів, така ситуація призвела до великих збитків, і вони активно закликають Національну комісію з енергетики та комунальних послуг дозволити підняття цін на воду.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко каже, що нині водоканали на межі своїх можливостей забезпечують послуги належної якості з таким тарифом, і під загрозою перебуває вся система водозабезпечення в країні.

Як пояснює експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, якщо нині середній показник становить 40-60 гривень, то після підвищення він наближатиметься до 100-150 грн.

Суттєве підвищення зумовлено чималими боргами водоканалів перед енергопостачальниками — близько 8 млрд грн. Така ситуація склалася через те, що минулого року вартість електроенергії суттєво зросла, а це вагомий складник у тарифі на воду.

Незначного підвищення, скоріш за все, зазнають і тарифи на обслуговування прибудинкових територій і вивезення сміття. Це пов’язане з інфляцією.

Подешевшали сало й гречка



Із продовольчими товарами ситуація більш оптимістична. Цінові «гойдалки» скоріше стосуються сезонних факторів, ніж інших причин. Хоча на ціни деяких груп товарів вплинуло й тривале блокування кордону.

За словами фахівців, як і зараз, ціни на окремі групи зростатимуть в той час, коли на інші групи знижатимуться.

Як нагадує Головред, за останній рік курячі яйця подешевшали одразу на 34,3%, проте вершкове масло подорожчало на 13,5%. Зменшилися ціни також на соняшникову олію, овочі та цукор. Натомість зросли на м'ясо, молоко, рибу та продукти з риби, фрукти, сири.

Водночас, як повідомляє PMG.ua, станом на 10 квітня у великих українських супермаркетах гречка продається від 22,20 грн за кілограм. У березні вартість цього продукту починалася від 27,52 грн. Знизилася також ціна на домашнє сало.

А от на що українські виробники готуються підвищувати ціни, так це шоколад і вироби з нього. Серед причин — подорожчання сировини та блокада поляками кордону. У результаті вже влітку вартість плитки шоколаду може зрости з поточних середньої ціни в 35 грн до 50 грн, передають Вікна.

Стрічка новин

"ВК" у PDF