Актуально

Чого добивається Росія ударами по енергетиці

Чого добивається Росія ударами по енергетиці
Коли нам здавалося, що у більшості регіонів країни відносно безпечно, без блекаутів, завершився весь зимовий та опалювальний сезон, Росія здійснила атаку на українську енергетику. Найпотужнішу від початку повномасштабного вторгнення. 
Для того, щоб занурити Україну в темряву, 22 березня одночасно були застосовані різні засоби ураження — 88 ракет різних типів і 63 шахеди. Більшість з них ще у повітрі ліквідували Сили оборони країни. Та майже кожну ніч поспіль атаки на нашу енергетику продовжуються. 

Під час самої масованої атаки поцілили, намагаючись зруйнувати вщент, у ДніпроГЕС та обстріляли ще понад 100 енергооб’єктів у 8 областях країни. 

«Атака була здійснена по теплових та гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях, якими управляє «Укренерго», — відмітив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький, пише «Економічна правда».


Як постраждали ДніпроГЕС і регіони

Тільки у ДніпроГЕС було щонайменше 8 влучань. Як пише NV, було пошкоджено опору та підкранові балки, після чого розпочалася пожежа. Є пошкодження обох станцій — ГЕС-1 та ГЕС-2, — та греблі, повідомив гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота в коментарі «Радіо Свобода». 

Крім цього, після ракетного удару екоінспектори зафіксували біля об’єкта засмічення ґрунтів і пляму нафтопродуктів масою близько 0,5 т, інформує ТСН. Нині ситуація стабілізувалася. У жодній точці відбору наразі немає перевищення вмісту нафтопродуктів, запевняють фахівці.

Ситуація на дамбі також контрольована. Загрози прориву немає, але ураження значні, і неможливо остаточно оцінити, скільки часу знадобиться на відновлення.

За даними Міністерства енергетики в результаті атаки були пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях. Як результат, у всіх згаданих областях сталися аварійні відключення електроенергії, повідомила Економічна правда.

У частині регіонів, в тому числі у низці громад на Кіровоградщині, енергетики були змушені також ввести графік аварійних відключень, щоб підтримати баланс в енергосистемі, нагадує UNN з посиланням на голову Кіровоградської ОВА Андрія Райковича.

Найбільше постраждали Одеса, Дніпропетровщина, а особливо — Харків. 

За словами міністра енергетики Германа Галущенко, Харківщина має найбільший масштаб руйнувань на об'єктах генерації та передачі електроенергії. За приблизними підрахунками, може йтися про мільярди гривень, передає УНІАН. В Харкові поцілили по ТЄЦ-5, однієї з найбільших теплоелектроцентралей країни. Наразі живлення міста-мільйонника забезпечують інші регіони, інформує Суспільне.

«Великі руйнування на об’єктах генерації та передачі електроенергії. Відповідні служби працюють 24/7, щоб розібрати завали і отримати доступ до обладнання. Після цього ми зрозуміємо, чи підлягає обладнання ремонту, чи треба замовляти нове», — розповів про ситуацію Герман Галущенко.

Серйозних руйнувань зазнали Ладижинська та Бурштинська ТЕС. Як повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, енергокомпанія втратила майже половину своїх генеруючих потужностей. Для відновлення потрібна зовнішня допомога — «і Європейського фонду відновлення енергетики, і USAID», передає УНІАН.

Обладнання, яке було пошкоджене, виробляється під замовлення і лише оперативне розміщення заказів та допомога партнерів можуть дозволити якомога швидко відновити зруйноване устаткування, каже фахівець.  

Навіщо це росіянам зараз?

Закономірне питання. Адже зима начебто позаду та до наступного опалювального сезону Україна має час хоча б на часткове відновлення. Проте удари по енергетиці — це частина великого плану по дестабілізації ситуації в країні.

За даним американського Інституту вивчення війни (ISW), російські окупанти завдають ударів по енергетичних об'єктах України, щоб підірвати її потенціал і запобігти зміцненню оборонно-промислової бази (ОПБ). І для цього намагаються скористатися дефіцитом систем ППО.

Інститут вивчення війни нагадав, що ці два роки російські окупанти неухильно обстрілювали енергосистему України та знижували генерацію нею електроенергії. 

На думку аналітиків, ракетні обстріли можуть підтримати зусилля Росії на дестабілізацію ситуації в країні, оскільки Кремль прагне знизити внутрішню і міжнародну довіру до українського уряду, передає УНІАН.

«Південне оперативне командування Збройних сил України 22 березня попередило, що Росія готує інформаційні операції, спрямовані на те, щоб неправдиво представити Україну як країну без влади», — додали у ISW.


Скорочений сезон опалення та чаювання

Щоб збалансувати енергетичну систему, опалювальний сезон було завершено достроково. Як заявив під час засідання уряду прем’єр Денис Шмигаль, це ті ресурси, які Україна зараз потребує. Вони будуть спрямовані на те, щоб світло було в усіх українських родинах, передає Ліга.net.

В свою чергу керівники місцевої влади слідом за «Укренерго» закликають українців до відповідального споживання. Важливо зменшити навантаження на енергосистему у «години пік» ввечері та зранку. 

Імовірність блекаутів в Україні залежить від російських атак, констатутвала в ефірі телемарафону заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

"ВК" у PDF