Актуально

Як зміняться ціни на продукти та промтовари найближчим часом

Як зміняться ціни на продукти та промтовари найближчим часом
Коливання курсу долара та євро мимоволі змушує задумуватися про зростання цін на продукти, послуги та товари першої необхідності. Чого чекати найближчим часом та й до кінця року?
Як відмічають експерти, прогнозування після початку повномасштабного вторгнення стало справжнім викликом, адже працювати приходиться з багатьма невідомими. Найважливіше з них — закордонна фінансова допомога, її обсяги та строки надання, відмічають фахівці в коментарях Еспресо.

Проте дещо спрогнозувати все ж таки можна.

Сезонний зріст ніхто не скасував

На сьогодні немає фактів, які б передбачали стрімкий ріст цін на харчові продукти. Але ціни у січні-лютому імовірно зростуть на 5%-7% через вплив сезонного фактору, який зачіпає молочні продукти, м'ясні вироби та овочі. Таку думку висловив у коментарі УНН заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

При цьому, як додав експерт, коливання курсу долара можуть вплинути на ціну імпортної продукції.

Ще один фактор для подорожчання — зростання цін на інгредієнти. Наприклад, подорожчання какао торік аж на 72% неминуче збільшує ціни на шоколад у всьому світі. І в цьому році, інформує AgroPortal, ціни на какао також залишаться високими через поганий врожай в ключовому виробничому регіоні, Західній Африці, де поширення вірусної хвороби вразило посів.

Не знижуватимуться, а навіть зростуть ціни на частину сортів рису та на каву. 

Проте наприкінці року за офіційними даними подешевшали соняшнікова олія, яйця та цукор.

Одяг не подорожчає, побутова хімія — невідомо

У грудні 2023 (знову ж таки за офіційною інформацією) незначно, але подешевшали одяг та взуття. Зважаючи на те, що наразі купівельна спроможність багатьох українців знизилася внаслідок війни, говорити про суттєве підвищення цін не варто. 

Навпаки, навіть в умовах, коли через повномасштабне вторгнення частина брендів тимчасово зачинила свої українські магазини, ті, хто залишився, продовжує проводити сезонні розпродажі колекцій та віддавати залишки в аутлети та інтернет-магазини, де вони продаються дешевше. 

Щодо побутової хімії, ціна на яку скакнула вгору тогоріч, наразі інформації щодо підвищення цін немає. А от ціни на ліки та товари медичного призначення, на жаль, дуже залежні від коливань курсу валют.

Дещо про інфляцію, ВВП та курс долара

А чого чекати країні в глобальному сенсі? Хороша новина полягає в тому, що ніхто не обговорює сценарій зниження ВВП, а обережно прогнозують відсотки відновлення, інформує Еспресо. Так, після стрімкого падіння це ще не зростання, а тільки поступове, обережне повернення до довоєнних показників. Однак для країни, яка страждає від постійних обстрілів і веде оборонну війну проти агресора, це вже доволі добре.

Інвестиційна компанія Dragon Capital пророкує зростання на 4% ВВП у 2024-му, інвестгрупа ICU — більш оптимістична та прогнозує 5%.

Проте — і цьому є чіткі економічні пояснення, — прискориться зростання цін.

Україна може закінчити цей рік з інфляцією 9,8%, зазначає Національний банк у своєму жовтневому інфляційному звіті. А в середньому цьогоріч ціни можуть зрости на 8,3%, очікує центробанк, пише видання.

В ICU очікують прискорення інфляції до кінця 2024 року до 10,1%, хоча до літа показник зростання цін інвестгрупа прогнозує в рамках 6-7%. На це, зокрема, вплине певне послаблення гривні, якого в 2024 році не уникнути, вважають аналітики ICU. До кінця року, за прогнозами аналітиків, вона впаде до 40-41 грн за долар.

«Такі перепади курсу українці бачили і до війни. Критичних наслідків від цього не спостерігалося. Не буде їх і цього року», — зауважив Еспресо старший експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук.

"ВК" у PDF