Актуально

Що отримує Україна після саміту у Вільнюсі

Що отримує Україна після саміту у Вільнюсі
На саміті НАТО у Вільнюсі Україна здобула спрощену процедуру вступу, запевнення, що країна стане членом Альянсу після її перемоги, безпекові гарантії та нову військову допомогу.
Президент України Володимир Зеленський назвав підсумки саміту гарними. І додав, що вони були б ідеальними, якби було запрошення України в НАТО. Про це він сказав на підсумковій пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Зараз Україна є ближчою до НАТО ніж будь-коли, переконаний генсек Альянсу. 

«Союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу та погодилися скасувати ПДЧ (плану дій щодо членства в НАТО, — Ред.). Це змінить шлях України до НАТО з двоетапного процесу на одноетапний», — цитує Єнса Столтенберга Радіо Свобода.


Напередодні саміту, як повідомляла авторитетна американська медіа-організація в галузі політичної журналістики Politico, лідери Альянсу вели «гарячкові» перемовини щодо гарантій безпеки для України. Йшлося про необхідність так званої парасольки з країн, які готові в індивідуальному порядку надавати Україні постійну військову допомогу в довгостроковій перспективі, нагадує Forbes-Україна.

«По суті, це гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо їхні Збройні сили, фінансуватимемо, консультуватимемо та навчатимемо їх. Це буде стримуючим чинником для будь-якої майбутньої агресії», — зазначив високопоставлений дипломат, якого цитує видання.


12 липня країни «Великої сімки» підписали декларацію про підтримку України. Зокрема, в ній сказано про підтримку нашої країни у боротьбі проти російської агресії «стільки, скільки це буде потрібно».

Підтримка складатиметься з багатьох компонентів у забезпеченні «стійких сил, здатних захистити Україну»; зміцнення економічної стабільності нашої держави; створення умов, сприятливих для економічного процвітання.

«Уперше за час незалежності ми сформували фундамент безпеки для України на шляху до НАТО, — заявив президент Володимир Зеленський. — Це конкретні гарантії безпеки, які підтверджують топ-7 демократій світу. Ніколи раніше в нас не було такої безпекової основи, і це рівень «Великої сімки». 


Голова держави щиро подякував усім країнам та особисто їх лідерам, які доклали зусиль для підтримки України.

На момент друку випуску нашого видання до гарантій безпеки Великої сімки приєдналися ще понад десять держав.

Щонайменше сім пакетів військової допомоги, які Україна отримає за підсумками саміту у Вільнюсі, вже зараз готовий назвати міністр оборони України Олексій Резніков.

Загалом Україна отримає від міжнародних партнерів понад 1,5 млрд євро військової допомоги, з посиланням на урядовців повідомив Lb.ua.

Зокрема, до неї увійдуть ракети далекого радіусу дії SCALP, танки Leopard, додаткові установки Patriot, навчання пілотів на винищувачах F-16. Допомога надійде від Німеччини, Австралії, а також від Норвегії, Британії, Франції, Нідерландів і Канади.

«Зустрічі у Вільнюсі були дуже продуктивними», — зазначив Резніков.
Що отримує Україна після саміту у Вільнюсі
Що отримує Україна після саміту у Вільнюсі

"ВК" у PDF