Актуально

Ставтеся серйозно до можливого теракту на Запорізькій АЕС, але не панікуйте

Ставтеся серйозно до можливого теракту на Запорізькій АЕС, але не панікуйте
Складно дотриматися такої парадоксальної поради, але, напевне, вона на сьогодні є єдино можливою. Про ситуацію на Запорізькій атомній та заходи безпеки при аварії АЕС — у нашому матеріалі.
Запорізька атомна станція окупована російським агресором із 4 березня 2022 року. Останній тиждень у стрічці новин так чи інакше присутня згадка про критичну ситуацію на цьому важливому об’єкті. Офіційні зави про можливість підриву атомної станції, спричинені інформацією про додаткове мінування об’єкту, зробили президент України Володимир Зеленський, начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, глава Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко, омбудсман Дмитро Лубінець та інші високопосадовці. Вони наголошують, що питання атомної безпеки буде вирішене тоді, коли стратегічний об’єкт деокупують. Зокрема президент України зазначив:

"Якщо нам масово передадуть військове обладнання, яке зараз є на балансі у наших партнерів, ми швидше переможемо".


Якими ж будуть наслідки підриву на Запорізькій АЕС, якщо росіяни вирішать здійснити теракт?


Ось як прокоментувала ситуацію для Нromadske старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Олена Паренюк.

— Запорізька АЕС — найбільша в Європі. Її шість реакторів за своїм принципом роботи суттєво відрізняються від реакторів на ЧАЕС і є набагато безпечнішими завдяки іншому принципу роботи води. Станція добре сконструйована, тому здатна витримати землетруси, смерчі та навіть падіння легкого літака. Але на обстріли з важкого озброєння не розрахована.

Важливим є і людський фактор. Відомо, що у березні минулого року, під час тяжких боїв, працівники станції були на зміні понад добу, тоді як мають працювати вісім годин. При втомі легше помилитися. І саме людський фактор був однією з причин аварії на Чорнобильській АЕС.

Відкритим є питання про достатню кількість ресурсів на ліквідацію можливої аварії, адже в умовах активних бойових дій в Україні їх може не вистачити.

Основні дії при вибуху АЕС


Роз’яснення надав Центр громадського здоров’я.

  • Отримувати інформацію тільки з офіційних повідомлень.
  • Йодну профілактику проводити тільки після офіційного оповіщення!
  • Залишатися у приміщенні або негайно зайти до нього. Закрити вентиляцію та ущільнити віка і двері. Термін перебування в укритті — доба.
  • Вживати бутильовану воду і загорнути продукти у плівку.
  • Виходити лише у разі нагальної потреби.
  • Одягнути плащ та гумові чоботи й рукавички та користуватися респіратором.
  • Після повернення додому зняти верхній шар одягу і скласти у пакет, не розтрушуючи пил.
  • Помитися або обтертися вологими серветками чи вологою тканиною.


Можливі загрози для Кіровоградщини


Про них розповів у своєму коментарі для Суспільного заступник начальника обласного управління з питань цивільного захисту Костянтин Дружинін.

Фахівець, зокрема, повідомив, що відстань від Запорізької атомної станції до кордонів Кіровоградської області майже 120 кілометрів. Зона активного забруднення після аварії на станції з такою потужністю, як Запорізька, становить 50 кілометрів. Усе залежатиме від того, куди рухатиметься хмара радіоактивного пилу. Наслідки радіаційного забруднення, безперечно, будуть.

"Та говорити про великі загрози для жителів Кіровоградщини у разі аварії на Запорізькі АЕС поки що завчасно", — зазначив Костянтин Дружинін.


Нагадаємо, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі 15 червня втретє з 1 вересня 2022 року побував на Запорізькі АЕС. Він, зокрема, сказав, що ситуація "серйозна", але її намагаються "стабілізувати".

"ВК" у PDF