Актуально

Крок за кроком Києво-Печерська лавра стає українською

Крок за кроком Києво-Печерська лавра стає українською
У Києво-Печерській лаврі все частіше проводить службу Православна церква України, але Українська православна церква (МП) не полишила її стіни попри розірвання договору на користування культовими будівлями лаври, а прихильники УПЦ (МП) продовжують протести на території святині. Оскільки держава Україна діє в правовому полі, остаточного звільнення лаври від УПЦ (МП) слід чекати після остаточного рішення суду.
Про те, що Києво-Печерська лавра розриває договір про оренду будівель із Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви і вимагає звільнити приміщення до 29 березня цього року, стало відомо 10 березня. Лист-попередження про припинення договору був надісланий Українській православній церкві (МП) від керівництва національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Документ, про який йдеться, — це договір про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю, який був укладений 19 липня 2013 року. А саме попередження обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи від 9 березня 2023 року, яка під час своєї роботи встановила порушення в умовах користування державним майном з боку монастиря.

Утім представники УПЦ (МП) подали позов до суду щодо визнання недійсною односторонню відмову від продовження договору і заявили, зокрема митрополит Павло, намісник Успенської Києво-Печерської лаври (1994-2023), що парафія не збирається виселятися з Лаври до закінчення судового процесу. Господарський суд міста Києва 30 березня відмовив у забезпеченні цього позову. Але служителі УПЦ (УПЦ) вирішили оскаржувати своє виселення.

Із 29 березня на території лаври тривають протести. Проукраїнські активісти вимагають, щоб представники УПЦ (МП) покинули святиню, а віряни УПЦ (МП) та жителі монастиря протестують проти звільнення храмового комплексу, а також не пускають комісію Мінкульту з приймання-передачі державного майна до храмів лаври. 

Ексочільник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ (МП) Павло із 1 квітня перебуває під двомісячним домашнім арештом. Його звинуватили у розпалюванні релігійної ворожнечі, виправдовуванні й запереченні збройної агресії Росії проти України. Сам Павло всі обвинувачення заперечує.

Журналісти видання «Українська правда» 7 квітня опублікували своє розслідування «"Гражданін" Онуфрій. "Українська правда" публікує російські паспорти священнослужителів УПЦ», в якому доводять, що паспорт громадянина Російської Федерації, виданий у 2002 році, і закордонний паспорт громадянина Російської Федерації, виданий у 2003 році, є у предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія (Ореста Володимировича Березовського). Такі паспорти є у десятків інших представників цієї церкви, твердять розслідувачі. 

В УПЦ (МП) відреагували на публікацію: «Блаженніший Митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє». Утім пізніше на сайті УПЦ (МП) Онуфрій опублікував своє звернення, в якому зазначив, що раніше мав російське громадянство, але у нього немає російського паспорта і він не вважає себе громадянином Росії, бо «полишив» російське громадянство. Що означає «полишив» — він не пояснює.

Попри неблагосні події на території святині предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній провів 9 квітня богослужіння з нагоди Вербної неділі у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври. Уже відомо, що служба відбудеться і на Великдень.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF