Знам’янський район
Вибори-2015

Непрацюючих депутатів відкликатимуть!

Непрацюючих депутатів відкликатимуть!
Новий закон «Про місцеві вибори», попри числені вади, вперше запровадив низку норм демократії прямої дії.
Зокрема, у прикінцевих положеннях закону створений механізм відкликання депутатів місцевих рад, мерів, сільських і селищних голів за допомогою процедури «народної ініціативи».

Коли?

Згідно із нормами законодавства, вперше застосувати своє право на відкликання депутата українці зможуть не раніше, ніж через рік. Відповідний мораторій закріплений у законі для того, щоб виборці могли у всій красі оцінити реальну роботу обранців.

Як?

Досконало проаналізувавши усю процедуру відкликання за новим законом, мусимо констатувати: насправді, «народна ініціатива» щодо покарання несумлінного депутата є нічим іншим, як ілюзією «прямої демократії». Насправді кінцеве рішення про відкликання депутата ухвалює керівництво партії, від якої він балотувався. Отже, згідно із внесеними змінами до закону «Про статус депутатів місцевих рад», виборці можуть ініціювати його відкликання у 3 випадках (ст.37): 1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом; 2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 закону, обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі; 3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 закону зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними. Якщо перелічені вище підстави діють щодо окремого депутата місцевих рад, обраного в багатомандатному виборчому окрузі (обласної, районної та міської рад), тоді виборці можуть зібрати ініціативну групу для збору підписів щодо відкликання свого представника у відповідній раді. Терміни та кількість учасників ініціативної групи регулюються в законі «Про місцеві вибори».

Як вносити пропозицію?

Для внесення пропозиції щодо відкликання депутата обласної ради, потрібні завірені підписами звернення не менше 400 виборців з конкретного округу, для відкликання селищного голови – буде достатньо 20 виборців. Відповідно, для створення ініціативної групи для відкликання депутата обласної ради потрібно не менше 100 осіб, для селищного голови – 10 осіб. Так само із збором підписів: у першому випадку термін складає 30 діб, у другому – 10. А от із кількістю підписів може виникнути перші складнощі: для відкликання депутатів обласної та міської рад, потрібні підписи «більше виборчої квоти, але не менше ніж кількість голосів, яку отримала місцева організації партії у відповідному територіальному виборчому окрузі». Для відкликання селищного голови потрібно зібрати підписи односельців, кількість яких перевищуватиме кількість отриманих ним голосів на виборах. Тобто в несумлінності депутата/мера/сільського голови потрібно переконати більше половини кількості виборців, які проголосували на конкретному окрузі.

Що може стати на заваді?

Навіть процедурні питання за сильного бажання виборців не можуть стати на заваді до відкликання депутатів/мерів/сільських голів. Зняттю депутата може перешкодити рішення партії. Після вчасного збору підписів, виборці передають усю документацію на розгляд відповідної ТВК. Остання, згідно норм закону, може ухвалити рішення лише про звернення до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата, щодо відкликання. Тобто на практиці всі зусилля виборців можуть бути марними, якщо партійне керівництво вирішить не давати «зеленого світла» щодо відкликання депутата.

"ВК" у PDF