---
Суспільство

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу

Традиції святкування Нового року в різних країнах світу
Англія
В Англії будинки перед Новим роком традиційно прикрашають гілочками омели, адже британці вірять, що ця рослина приносить щастя та захищає від хвороб. До речі, неодружені чоловіки Великої Британії й досі використовують омелу аби поцілуватися з дівчиною, яка їм дуже подобається — за стародавньою традицією чоловік і жінка, які опинилися у новорічну ніч разом під омелою повинні поцілуватися! Ще один цікавий факт: саме в Англії була започаткована традиція обмінюватися різдвяними листівками.

Фінляндія
У Фінляндії Новий рік зустрічають з феєрверками і… ворожінням! Зазвичай фіни намагаються зазирнути у майбутнє за допомогою воску або олова. До речі, саме ця країна вважається батьківщиною Діда Мороза. Щоправда, звуть його Йоулупуккі й мешкає він у Лапландії, в горах Корватунтурі. Саме він дарує дітлахам подарунки на Різдво та щорічно отримує сотні тисяч листів від малечі з усього світу.

Норвегія
Норвежці зазвичай зустрічають Новий рік у родинному колі, за щедрим святковим столом. Обов'язковою святковою стравою є норвезька сьомга, коржі з прісного тіста, свіжозварене пиво, а ще кількох сортів печива, яке зберігають і подають в яскравих новорічних бляшанках.

Швеція
У Швеції Новий рік — це яскраве і феєричне свято світла! У новорічну ніч усі будинки, вулиці та площі яскраво освітлені, прикрашені гірляндами та свічками. Напередодні Нового року діти обирають з-поміж дівчат королеву світла, на ім'я Лючія. За традицією, у новорічну ніч вона вдягає довгу білу сукню, прикрашає голову короною із запаленими свічками й пригощає малечу солодощами та смаколиками.

Шотландія
У Шотландії Новий рік також зустрічають зі світлом. У новорічну ніч тут і досі можна побачити на одній зі старовинних вуличок смолоскипну ходу вікінгів — це дійсно вражаюче видовище! До речі, шотландці вірять, що якщо першим у новому році в дім ввійде темноволосий чоловік, рік обов'язково буде щасливим.

Австрія
Австрійці намагаються зустріти Новий рік у столиці країни та почути святковий «Дзвін миру», що лунає зі дзвіниці собору Святого Стефана. Саме тому у Відні, на Соборній площі в новорічну ніч збираються тисячі людей з усієї країни. А на обід у перший день нового року заведено їсти свинину. Австрійці впевнені, що це принесе їм щастя. Їдять м’ясо з хроном (для здоров’я в новому році) та зеленим горошком (аби гроші водилися).

Данія
Дуже полюбляють свинину і в Данії. Щоправда, готують її тут на Різдво, яке зустрічають суто в сімейному колі, і подають обов'язково з вареною картоплею, густим м'ясним соусом та червоною солодкою капустою. А от у новорічну ніч данці полюбляють добряче повеселитися на гучних вечірках, в компанії друзів та знайомих.

Німеччина
У Німеччині, де власне і виникла традиція наряджати ялинку, зберігся звичай ховати в її гілках скляну іграшку у вигляді огірка. Той із дітлахів, хто першим побачить прикрасу, отримує особливий подарунок.

Франція
Французькі діти отримують подарунки не від Діда Мороза, а від кумедного дідуся на ім'я Пер Ноель. Він пересувається на ослику та залишає подарунки для малечі у взутті, яке вони спеціально ставлять біля каміна. Цікавою новорічною традицією французів є запікання великого святкового пирога із цілим бобом всередині. Той із гостей, хто знайде сюрприз, призначається «Бобовим королем». Він стає справжнім господарем новорічного свята, а всі інші гості мають виконувати його жартівливі забаганки.

Італія
В Італії прийнято напередодні Нового року позбуватися старих, зламаних і непотрібних речей. Італійці вірять, що викидання мотлоху звільняє місце для нових речей у новому році. Для дітлахів же найбільш очікуваними святковими днями є Різдво 24 грудня, коли Баббо Натале (італійський Дід Мороз) приносить їм очікувані подарунки, та Хрещення 6 січня, коли фея Бефана радує солодкими сюрпризами слухняних діточок.

Аргентина
Позбавляються непотрібних речей напередодні Нового року і в Аргентині. Щоправда, тут викидають не зламані меблі та побитий посуд, а непотрібні ділові папери та старі календарі.

Греція
У Греції за стародавньою традицією в новорічну ніч господар будинку має розбити посеред двору великий плід гранату. Греки вірять, що чим більше зерен розлетиться навкруги — тим більш вдалим та щедрим буде наступний рік.

Іспанія
В Іспанії традиційно під бій курантів з’їдають 12 виноградинок на щастя, удачу та гарний врожай у новому році.

США
Американці обожнюють Різдво та Новий рік. Вони наввипередки прикрашають свої будинки гірляндами та новорічними композиціями, влаштовуючи своєрідні змагання на найяскравіший та найпривабливіший новорічний дизайн домівки. Подарунки американські діти отримують на Різдво від Санта-Клауса, який пробирається у будинки крізь димохід. А найромантичніша традиція американської новорічної ночі — поцілунки під бій курантів.

Індія
В Індії замість ялинки на Новий рік прикрашають мангове дерево. Крім традиційних іграшок на нього вішають фрукти та овочі. А подарунки та солодощі для малечі складають на спеціальні таці. Дітлахів підводять до них із заплющеними очима і вони навпомацки обирають собі святковий презент.

Японія
Японці вважають Новий рік найбільшим святом і відзначають його впродовж двох тижнів. Цікаво, що зустрічають в Японії Новий рік не опівночі, а зі сходом сонця. Напередодні свята японці прикрашають свої будинки новорічним деревом кадомацу, зробленим з бамбука або сосни. А проводжаючи старий рік вони готують традиційний пісний стіл, на якому кожна страва має символічне значення. Приміром, довга локшина символізує довголіття, короп — силу та спокій, морська капуста — радість, мандарини — багатство.

"ВК" у PDF