---
Суспільство

Цікаві факти про вчителювання та навчання

Цікаві факти про вчителювання та навчання
1. Професія вчителя з’явилася тоді, коли почали полювати на диких звірів, тоді старше покоління вчило полювати молодших. Людина, яка навчала дітей, мала привілеї у племені.

2. Слово «школа» походить від грецького «сколе» і означає «вільний час, дозвілля». Слово «педагог» також грецького походження і означає «дитиноводіння». Раніше педагогами називали рабів, які водили дітей впливових людей у школу та зі школи, такі раби не були здатні до фізичної праці.

3. У Римі вчителі вперше стали державними службовцями і призначалися імператором.

4. Перші школи створилися у Китаї, Вавилоні, Індії, Ассирії в IV-V тисячоліттях до нашої ери.

5. У Київській Русі школи були при церквах, бо священнослужителі були найбільш освіченими людьми. Вчилися там діти бояр, купців, лихварів та заможних ремісників.

6. До революції 1917 року заможні родини винаймали гувернерів-іноземців. Вважалося, що земляки не мають хороших знань. Насправді ж іноземці часом не мали освіти і могли навчити лише іноземній мові. В Україні довгий час знищувалися освітні надбання українців, і тому більшість людей не знали грамоти.

7. У Давній Греції вчителів арифметики поважали і називали «калькуляторами», що означало «лічильник, рахівник». З латині слово «calculus» означає «камінець», у той час камінці використовували для рахування.

8. Раніше у школах до дітей застосовували тілесні покарання, які начебто покращували навчання. У Данії дітей карали до 1967 року, в Німеччині — до 1983, у Великобританії — до 1987 року. Є країни, які практикують покарання дітей і зараз.

9. По всьому світу навчання дітей починається у різний час: у понад 40 країнах навчальний рік починається 1 січня, в 16 країнах — у березні. Понад 120 країн виходять навчатися з 1 вересня.

10. У фінських школах починають оцінювати учнів після 12 років, система оцінювання від 4 до 10 балів. У Японії оцінок не ставлять, а періодично проводять тести і оцінки виставляють за 100-бальною шкалою. У Чехії та Німеччині найвищою шкільною оцінкою вважається «1», а найнижчою — «5». У Франції діє 20-бальна система оцінювання. А в США для оцінювання учнів використовують букви. Україна перейшла з 5-бальної на 12-бальну систему оцінювання у 2000 році.

"ВК" у PDF