---
Суспільство

Усміхайтеся! Це корисно для здоров'я

Усміхайтеся! Це корисно для здоров'я
Ви напевне помічали, що усміхнені люди викликають у нас більшу довіру і симпатію? Такі люди більш привабливі для оточуючих та більш успішні в житті.

На підсвідомому рівні ми сприймаємо усміхнену людину, як більш цілеспрямовану і впевнену в собі. Але виявляється, що усмішка має ще й лікувальний ефект!
У момент, коли людина усміхається, її організм починає виробляти ендорфіни — нейромедіатори, які викликають відчуття задоволення і знеболення, так звані «гормони щастя». Тобто, в момент усмішки у людини дійсно покращується настрій та загальне самопочуття.

Більше того, усмішка допомагає подолати стрес і відчуття тривоги, позбутися втоми та виснаженості, додає енергії, впевненості й сили. Під дією ендорфінів, які виділяються в організмі людини, коли вона усміхається, нормалізується артеріальний тиск і рівень цукру в крові, тіло розслабляється, фізичний біль зменшується, поліпшуються травлення і сон. А ще — підвищується рівень антитіл і, як наслідок, підвищується імунітет.

Причому, зауважте, ці позитивні процеси в нашому організмі запускаються навіть тоді, коли ми змушуємо себе усміхатися через силу. А отже усмішка — дуже гарна і корисна звичка.

10 цікавих фактів про усмішку:
• Вперше людина починає посміхатися ще в утробі матері, але звісно, несвідомо.
• Перша свідома усмішка з'являється на обличчі малюка у віці декількох тижнів.
• Діти усміхаються в 20-40 разів частіше, ніж дорослі. Дослідження показали, що доросла людина в середньому посміхається від 7 до 15 разів на день, у той час як дитина — близько 300.
• Жінки усміхаються частіше за чоловіків.
• У більшості країн світу
усмішка вважається ознакою доброзичливості, у Японії та інших східних країнах — символізує міцність духу і перемогу над труднощами, а у деяких народів Малайзійського архіпелагу відкрита посмішка є ознакою ворожості.
• Усмішка — чудовий фітнес для обличчя, адже коли людина усміхається, на її обличчі працює кілька десятків м'язів.
• Існує класифікація усмішок, яка налічує їх 19 різновидів. Одна з них носить назву «усмішка Дюшена». Це найбільш щира і непідробна усмішка справжнього задоволення. Свою назву вона отримала на честь французького невролога XIX Дюшена де Булоня, який вивчав рухи обличчя за допомогою електростимулятора.
• Щира усмішка триває, в середньому, чотири секунди.
• Усмішка робить нас візуально молодшими, адже коли ми усміхаємося, м’язи на обличчі моментально підтягуються.
• Усмішка заразна не менше, ніж позіхання. Коли ми дивимося на людину, яка щиро й відкрито нам усміхається, ми автоматично усміхаємося у відповідь.

Усміхайтеся частіше і будьте успішними та здоровими!

"ВК" у PDF