---
Суспільство

Топ-10 лікарських трав, які заготовляють у липні

Топ-10 лікарських трав, які заготовляють у липні
Середина літа – найкращий час для збору та заготівлі лікарських квітів і трав, якими нас щедро обдаровує наша квітуча земля. Саме зараз, після свята Івана Купала, вони набирають найбільшої цілющої сили. Тож, не проґавте цей золотий час!
1. Ромашка лікарська. Ця маленька біленька квіточка – універсальний цілющий засіб, здатний оздоровити наше тіло як всередині, так і зовні. У лікувальних цілях використовують здебільшого суцвіття цієї унікальної рослини. Вони мають виражену дезинфікуючу, протизапальну, жовчогінну, седативну, спазмолітичну та протисудомну дію.
Під час заготівлі квітку ромашки зрізають гострим ножем чи ножицями разом зі стеблом (довжиною не більше 3 сантиметрів). Якщо необхідно заготовити зелену масу (для ванн і компресів) зріз роблять на рівні нижнього листя, на відстані 30 сантиметрів від верхівки.

2. Материнка звичайна (орегано, душиця). Цю запашну квіточку називають ще жіночою травою. Вона має заспокійливу, протизапальну, антиоксидантну, відхаркувальну, знеболювальну, антисептичну, антигельмінтну дію, посилює лактацію, стимулює секрецію травних залоз, перистальтику ШКТ і жовчовиділення, впливає на процеси згортання крові.
Під час заготівлі зрізають верхівки материнки довжиною 20 см разом з квіточками та листячком.

3. Календула лікарська (нагідки лікарські). У лікувальних цілях використовують квітки рослини. Вони мають чітко виражену антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну, седативну, спазмолітичну та жовчогінну дію.
Збирають квіти нагідків без чашолистків. Найкраще це робити у період майже повного їх розкриття.

3. Конюшина лучна (клевер луговий). У народній медицині використовують квіти рослини. Вони мають бактерицидну, спазмолітичну, седативну, протизапальну, в'язку, жовчогінну, протипухлинну, потогінну, відхаркувальну, кровоспинну, сечогінну, протиалергічну та протигрибкову дію.
Під час заготівлі квітки конюшини зривають разом із верхнім листям.

4. Мати й мачуха. У народній медицині використовують як квітки, так і листя рослини. І якщо квіти збирають навесні, то цілюще листя заготовляють саме у цей період. Воно має ранозагоювальні, протизапальні й потогінні властивості.
З лікувальною метою збирають лише зрілі, повністю розвинені рослини, без рясного опушення, властивого молодим листочкам. Зверніть увагу: мати й мачуха, яка росте на відкритій сонячній ділянці, багатша на цілющі компоненти, ніж та, що росте у затінку.

5. Подорожник великий. Липень – гарний час і для заготівлі листя подорожника, яке відоме своєю ранозагоювальною, кровоспинною та антисептичною дією. Також подорожник має знеболювальні, відхаркувальні, протиалергічні, жарознижувальні, діуретичні та снодійні властивості.
Заготовляють лише зелене не пошкоджене листя подорожника, яке обережно обрізають разом із частинкою ніжки.

6. Звіробій. Цю лікарську диво-рослину в давнину вважали чудодійною. І недаремно! Її біологічно активні речовини чинять протизапальну, в'язку, протимікробну дію, сприяють регенерації тканин, впливають на жовчовиділення, збуджують секрецію шлунку.
Під час заготівлі квітки звіробою зрізають гострим ножем, серпом чи ножицями разом зі стеблом довжиною 25-30 см.

7. Полин звичайний. Має заспокійливу, протизапальну, антисептичну, тонізуючу, кровотворну, протиспазматичну, жовчогінну та глистогінну дію. Його широко використовують як у народній, так і в офіційній медицині при неврозах, безсонні, істерії, епілепсії, порушеннях менструального циклу, виснаженні, гастриті, метеоризмі, гіпертонічній хворобі, ураженні глистами.
У лікувальних цілях використовують суцвіття полину. Їх зрізають разом зі стеблом довжиною 20 см від верхівки.

8. Іван-чай. Цілющі властивості цієї рослини були відомі нашим пращурам ще за часів Київської Русі. Недаремно чай з неї називали «напоєм сили». Він має тонізуючу, імуностимулюючу, знеболювальну та протизапальну дію.
Для виготовлення цілющого чаю використовують лише листя. Збирають його під час цвітіння рослини, але до моменту дозрівання насіння, яке має вигляд пуху.

9. Шавлія. Для медичних цілей використовують листя цієї лікарської рослини. Воно має протизапальну, ранозагоювальну, антисептичну, в'язку, кровоспинну, відхаркувальну дію. Зміцнює епітелій, зменшує потовиділення, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає на стан нервової та кровотворної систем.
Листя шавлії збирають руками в період цвітіння рослини. Переважно общипують нижнє листя, оскільки воно найбільш розвинене.

10. Деревій (деревій тисячолистий). У лікарських цілях використовують стебла з квітучими верхівками та квітки рослини. Вони мають бактерицидну, протизапальну, заспокійливу і в'язку дію, тонізують шкіру та знімають подразнення.
Під час заготівлі стебла з верхівками зрізають довжиною 15 см (без грубих стебел), а квітки – на відстані 2 см від верхівки. Зверніть увагу: збирають деревій до того, як його квіткові головки потемніють.

Правила збору цілющих рослин

Зверніть увагу, що збирати лікарські квіти, листя і трави треба тільки в суху погоду. Зібрані у вологу погоду рослини довго сушаться, погано зберігаються і часто пліснявіють.

Найкращий час для збору лікарських трав – ранкові години після зникнення роси (з 8 до 9 години) та вечірні (з 16 до 19) години.
Обирайте для заготівлі екологічно чисті ділянки якомога далі від узбіч доріг, залізничних шляхів та інших забруднених місць.
Звертайте увагу на якість сировини. Не беріть рослини з ознаками хвороб (плями, цвіль, зміна кольору або деформація листя) та рослини, заражені шкідниками.

Візьміть з собою на заготівлю гострий ніж, секатор, садові ножиці або серп. Так ви збережете і власні руки, і цілющі рослини.

Як сушити лікарські трави

Найкраще сушити лікарські трави у затінку, тому що під впливом дії прямих сонячних променів корисні сполуки швидко руйнуються. Тож, користі у таких рослинах не буде ніякої. Варто подбати й про гарну вентиляцію, аби сировина не відсиріла і не запліснявіла.

Зібрану траву краще сушити у пучках, розвішаних під стелею або розкладених тонким шаром на папері. Квіти найкраще сушаться на рамках з натягнутою марлею. А от велике листя доведеться розкласти на папері по одному і не забути перевернути після того, як підсохне верхня частина.

Перевірка якості: правильно висушені квіти й трави зберігають природний колір і легко розтираються у порошок. Зберігати їх можна 1-2 роки.

У наших наступних випусках – ще більше корисної інформації про цілющі властивості цих та інших лікарських трав, а також про їх використання для покращення вашого здоров'я та самопочуття.


"ВК" у PDF