---
Суспільство

Людмила Прач гарантує

Людмила Прач гарантує
Людмила Прач очолює Заваллівську селищну раду Голованівського району Кіровоградської області. Це її перше скликання і на посаді голови взагалі, і на посаді голови новоствореної громади зокрема. Для вирішення усіх питань 100 днів роботи замало, та Людмила Вікторівна вважає, що завдяки своїй енергійності і бажанні забезпечити належний рівень життя громади їй буде з чим відзвітувати землякам через рік.
Людмила Прач: — Так цікаво склалася доля, що протягом життя я тривалий час жила в трьох населених пунктах колишнього Гайворонського району, а тепер нашої теперішньої Заваллівської громади: народилася в селі Могильному, вийшла заміж і два роки жила в селі Чемерполі, де працювала у школі (за освітою я вчитель початкових класів, закінчила Уманський педінститут), з 1985 року живу в селищі Заваллі, де у школі розпочинала працювати піонервожатою і дійшла кар’єрними сходами до заступниці директора, тож добре знаю
людей. У 2010 очолила Заваллівську школу-інтернат, а з 2015 року працювала методисткою Гайворонського районного відділу освіти, де відповідала за шкільні автобуси, організовувала проведення ЗНО та спортивних змагань тощо, і знову ж таки в силу професії багато спілкувалася.

На посаду селищного голови восени минулого року я балотувалася вперше, хоча у Заваллі тричі була депутаткою селищної ради й один раз депутаткою Гайворонської районної ради. У рамках депутатських повноважень працювала у складі багатьох комісій, зокрема очолювала опікунську раду. Висувати кандидатуру на голову новоутвореної Заваллівської громади мені радили багато людей, тому вирішила прислухатися до побажань і спробувати. На посаду претендувало дев’ять кандидатів. Великої команди агітаторів у мене не було, але були
ті, хто підтримував і допомагав організовувати зустрічі з виборцями. Азарт у передвиборчих перегонах був, а от нервування щодо можливого програшу не було. Я перемогла з відривом у 100 голосів. Першою думкою після того, як дізналася про перемогу, було: «Треба розпочинати працювати!»

У складі Заваллівської селищної ради створені і діють п’ять старостинських округів. У виборі персоналій старост я прислухалася до думки громади, бо кандидатури пропонувала я, а голосували за їхнє призначення депутати. Так само, як і за кандидатуру на посаду керуючої справами виконкому. На цю посаду обрана Маргарита Сусол. Вона також і секретар виконкому, це людина, яка працює безпосередньо з громадянами: видає довідки, виїжджає додому вчиняти нотаріальні дії, а також відповідає за проведення виконкомів. Так що їй нелегко, але вона справляється.

У структурі селищної ради створені фінансовий відділ, відділ освіти, юридичний, організаційний відділи та інші, з 1 квітня запрацює центр надання адмінпослуг, кожен старостинський округ під’єднується до необхідних реєстрів, щоб його жителі не їздили в Завалля, а отримували послуги на місцях.

Я задоволена роботою депутатського корпусу, у його складі працюють сильні депутати.

Бюджет громади складається з орендної плати за землю та з податків, які сплачують два підприємства: ТОВ «Заваллівський графіт» (Завалля) і ТОВ «Чарнокіт» (Салькове). Зараз минає 100 днів на посаді, а менше ніж через рік я і старости будемо тримати звіт перед громадою. Сподіваюся, що ми будемо говорити не лише про стабільну ситуацію, а вже й про розвиток. Для цього з перших днів роботи займаємося перепрофілюванням Заваллівського ліцею мистецької школи, зараз працюємо над питанням Заваллівської амбулаторії. Уже розпочалася акція з благоустрою «За чисту громаду».

Під час агітації я заявляла, що відкрита до людей, тому від початку роботи на посаді в останній тиждень місяця проводжу прийом громадян. Причому не заявники їдуть до мене, а я сама приїжджаю в села. Часто на цих зустрічах жителі сваряться, кричать, плачуть, але я слухаю кожного і допомагаю, якщо це в моїх силах. У роботі очільника громади не варто розраховувати на коротку пам’ять тих, хто висловив тобі довіру, — люди усе добре пам’ятають і очікують на результат.

Хоч маю напружений графік роботи, та мої колеги по заваллівському аматорському народному хору «Гіпаніс», учасницею якого я є більше 20 років, і чути не хочуть ні про яку зайнятість, тож продовжую співати. Сім’я такий мій ритм життя сприймає добре, бо ж я така активна була завжди. Мама Ксенія Савівна, якій 81 рік, завжди чекає мене з роботи. Вона дуже горда з того, що я стала головою: «Тепер усі знають, яка у мене дочка!»

Моя передвиборча програма починалася зі слів «Людмила Вікторівна Прач гарантує». Мені дуже подобається поняття гарант, роблю усе, щоб бути гарантом гідного життя людей моєї громади.

Маргарита Сусол: — Я народилася у Сальковому, майже усе життя тут, навіть мешкаю в тому домі, що й у дитинстві.
Закінчила машинобудівний технікум, працювала і на цукровому заводі, і безробіття пережила. Коли маю шанс навчатися, завжди його використовую. Тож коли перебувала на обліку в центрі зайнятості, опанувала професії перукаря, вишивальниці, бухгалтера. У 2008 році я склала ЗНО і вступила у педагогічний університет, після його закінчення з 2012 року викладала географію у школі.

З Людмилою Вікторівною (Прач) ми були знайомі давно, адже вона теж педагогиня і ми раніше неодноразово перетиналися по шкільній роботі. Коли вона очолила громаду, то висловила мені довіру, і я дала згоду працювати на посаді керуючої справами виконкому. Хвилювалася, бо ж хочу не підводити свого голову. Я розуміла, що буде непросто, що будувати громаду з нуля — задача складна. Зараз бачу, що робота ще важча, ніж я очікувала. Кожен населений пункт має свої особливості, налагодження спільної мови з людьми забирає багато часу. Але працюємо і віримо, що все буде добре.

Часто залишаюся працювати і після закінчення робочого дня, оскільки окрім роботи з людьми треба виконати багато паперових та електронних звітів. Родина до такого режиму ставиться терпляче, допомагають по господарству. Я співаю зі шкільних років, завдячую цьому нашій вчительці музики Лідії Комар, і зараз є незмінною учасницею усіх заходів Сальківського сільського Будинку культури. Ще віршую, але не часто, а коли наболить. Лірику не пишу, тільки про соціально значущі теми, серед яких Голодомор, АТО.

У нашій громаді є що побачити і чим похвалитися, тож будемо раді гостям!
Тетяна Юганова

"ВК" у PDF