Знам’янський район
Суспільство

Переможці обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова

Переможці обласної краєзнавчої премії  імені Володимира Ястребова
18 травня у рамках святкування Міжнародного дня музеїв у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбулася урочиста церемонія нагородження переможців обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова. Під час нагородження переможців звучала і назва нашого видання — «Вісник Кіровоградщини».
Директорка обласного краєзнавчого музею Наталія Агапєєва зазначила, що премія заснована рішенням Кіровоградської обласної ради від 17 грудня 1993 року. Премія присуджується щороку на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи. Також вона розповіла про цьогорічних номінантів на здобуття премії та їхні роботи.

Згідно з рішенням конкурсної комісії лауреатом обласної краєзнавчої премії за 2019 рік у номінації «Кpаєзнавчі pозвідки з істоpії міст і сіл області» за книгу «Веpшино-Кам’янка» (Новгородківський район) нагороджено Олександpа Ковалькова. Переможницею в номінації «Популяpизація істоpико-культуpної та пpиpодничої спадщини кpаю, pозвиток музейної спpави» стала директорка Знам’янського районного краєзнавчого музею Оксана Лутай за краєзнавчі статті у рубриці «Путівник Кіровоградщини» газети «Вісник Кіровоградщини».

Завдяки плідній співпраці з виданням вперше детально висвітлюються минуле та сьогодення багатьох пам’яток історії та культури, архітектури і містобудування міста Знам’янки і Знам’янського району. У статтях подано широку інформацію про братські могили радянських воїнів-визволителів у селах Казарні, Дмитрівці, Диківці на території Трепівської сільської ради, пам’ятний знак партизанам Чорного лісу в селі Водяному та у Дмитрівському лісництві, братську могилу радянських партизанів, розстріляних нацистами у 1941 році, братську могилу радянських воїнів, які визволяли Знам’янщину у смт Знам’янка Друга Знам’янської міської ради, військово-меморіальне кладовище часів Другої світової війни, обеліск Слави, пам’ятний знак ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, пам’ятний знак-комплекс «Пам’яті воїнів Афганістану» у місті Знам’янці та храми Знам’янщини: церкву Максима Сповідника у селі Суботцях, церкву Покрови Пресвятої Богородиці у селі Петровому, церкву Святого Преподобного Сергія Радонежського у місті Знам’янці та про «Духовні святині» села Васиного.

Окремої уваги заслуговують публікації про пам’ятний знак козаку Мамаю у селі Цибулевому, пам’ятні знаки українському козаку, поету, філософу Семену Климовському в селі Мошориному, пам’ятний знак на честь перебування у селі Петровому польського композитора і піаніста Кароля Шимановського, залізничний вокзал станції Знам’янка-пасажирська, технічний пам’ятний знак «Паровоз ЕУ 683-21», Стелу пам’яті та стелу трудової слави локомотивного депо у місті Знам’янці.

При написанні матеріалів було опрацювано та використано документи Державного архіву Кіровоградської області, архівних відділів Знам’янської райдержадміністрації та Знам’янського міськвиконкому, документи з фондів Знам’янського районного краєзнавчого музею, Знам’янського міського краєзнавчого музею, Музею локомотивного депо ст. Знам’янка, православних церков Знам’янського району, інформацію з багатьох наукових та краєзнавчих видань, книги з цифрової бібліотеки Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Важливим аспектом є застосування у статтях свідчень очевидців, що дозволило більш об’єктивно висвітлити ту чи іншу подію в історії району, зробити статті більш образними.

Відомості про багато з цих історичних подій та пам’ятні місця були вперше викладені у ЗМІ, подані у цікавій доступній формі з прив’язкою до сучасного територіально-поділу Кіровоградщини.

Дякуючи підтримці колег-краєзнавців, всі публікації, якого б періоду історії вони не стосувалися, є актуальними, бо висвітлюють раніше невідомі для широкого кола читачів факти.

Переможцям вручили дипломи лауреатів oбласнoї краєзнавчoї премії імені Вoлoдимира Ястребoва, нагpудні знаки «Лауpеат обласної пpемії» та скульптуpи «Степовий оpел».

Дякую редакції «Вісника Кіровоградщини» за співпрацю!

Оксана Лутай

"ВК" у PDF