---
Суспільство

5 грудня — 60 років з дня пуску першого гідроагрегату Кременчуцької ГЕС

5 грудня — 60 років з дня пуску першого гідроагрегату Кременчуцької ГЕС
Як це було? Гортаємо сторінки історії масштабного проекту.
У липні далекого 1953 року на березі Дніпра у район с.Табурище прибула геолого-розвідувальна експедиція, яка розпочала підготовчу роботу. 25 березня наступного року Рада Міністрів СРСР ухвалила рішення про будівництво Кременчуцької ГЕС, а вже через два дні, 27 березня, наказом Міністра електростанцій і електропромисловості СРСР «Головгідроенергобуду» було доручено створити у квітні 1954 року будівельно-монтажне управління «Кременчукгесбуд». На кінець травня були здійснені всі організаційні заходи зі створення управлінь і дільниць «Кременчукгесбуду». 7 червня 1954 року вважається початком будівництва, адже цього дня заклали перший камінь у фундамент першого будинку нового міста. 20 червня правлячою партією і урядом країни було ухвалено спеціальну постанову про будівництво
зразкового міста. Задля розгортання потужного будівельного майданчика знадобилися під’їзні шляхи, тож вже наприкінці грудня здали в експлуатацію залізничну колію Бурти – Табурище та автошлях Крюків – Табурище.

З вагомих досягнень 1955 року було: завершення спорудження лінії електропередач довжиною 91 км від підстанції «Північна», яка розташована неподалік міста Кривого Рогу, до будівельного майданчика Кременчуцької ГЕС (25 жовтня); перекриття у листопаді старого русла Дніпра піщаними перемичками; у грудні — початок виймання скельних ґрунтів у котлованах основних споруд ГЕС.

25 квітня 1956 року розпочали намивання лівобережної земляної греблі. У березні наступного року почали укладати бетон в основні споруди гідровузла.

1 листопада 1957 року відбулося урочисте закладання на дно котловану будівлі ГЕС меморіальної дошки. Наступний, 1958 рік, гід робудівникам запам’ятався такими важливими подіями: укладкою у березні першого кубу бетону у водозливну греблю; оголошенням Кременчуцької ГЕС Всесоюзним комсомольсько-молодіжним будівництвом; початком 28 травня монтажних робіт на першому гідроагрегаті.

У вересні 1959 року через Кременчуцький шлюз пропустили перші судна. 3-го жовтня затопили котлован ГЕС, а вже наступного дня повністю перекрили русло Дніпра. 23 листопада о 19:40 здійснили пробний пуск першого гідроагрегату станції. А вже 5 грудня о 4:07 перший гідроагрегат увімкнули в енергосистему «Дніпроенерго».

Ветеран праці Іван Гаврилович Попов, учасник тієї вікопомної події пригадує: «І ось цей день настав. Напередодні на ГЕС висадився цілий десант поважних гостей, журналістів, кіношників! З самого ранку 5 грудня 1959 року, усі хто був причетний до пуску, ретельно готувалися до історичної події. Агрегат запустили на холостий хід. І коли упевнилися, що система регулювання і параметри агрегату стабільні, увімкнули його на особисті потреби, випробувавши усі електричні вузли і мережі. Увечері цього ж дня перший агрегат Кременчуцької ГЕС був увімкнений у мережу! Почесне право на це отримала вахта чергового інженера В.О.Єгорова. Радість переповнювала тисячі людей, які працювали на будівництві. Був узятий перший основний рубіж! ГЕС дала електроенергію державі!»

Колектив редакції газети «Вісник Кіровоградщини» щиро вітає гідробудівників усіх поколінь з пам’ятною датою. Ваш трудовий ентузіазм вражає, ваша відданість справі викликає повагу. Бажаємо вам міцного здоров’я, доброї вдачі, нових звершень!

Підготувала Тетяна Дроздова

"ВК" у PDF