Суспільство / Медіа

Кіровоградщина дякувала захисникам і бажала миру, миру і ще раз миру

Кіровоградщина дякувала захисникам і бажала миру, миру і ще раз миру
14 жовтня держава відзначає День захисника України, День українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці. З нагоди цих тісно пов’язаних свят на Кіровоградщині відбулися урочистості.
11 жовтня о 9 ранку на набережній Світловодська біля пам’ятного знака «Борцям за волю та незалежність України» Світловодщину зі святом зійшлися привітати представники районної влади, установ та організацій, військовослужбовці, волонтери, учні Павлівського НВО. Голова ГО «Іволга» Дар’я Ільїна як ніхто розуміється на ціні блакитного неба над нашими головами, бо на Сході України втратила сина Андрія: «Я пишаюся своїм сином, всіма хлопцями та дівчатами, які не повернулися додому. Не хочу, щоб кривава межа перетнула кордон України далі. Бажаю усім спокою, мирного неба, щоб діти поверталися живими. Слава Україні!» Начальниця відділу освіти, молоді та спорту Світловодської райдержадміністрації Лариса Сачевська разом з учнями Павлівського НВО передали Дар’ї Дмитрівні для військовослужбовців, які зараз знаходяться на передовій, смаколики та малюнки. На малюнку від навчального закладу діти зобразили голуба як символ миру і підкову — на щастя та удачу. Карина Тартикян цього дня декламувала зворушливий вірш «Слава героям». Під час мітингу діти тримали в руках прапори, які передали герої-захисники з території антитерористичної операції.

О 10 годині захисників рідної землі вшанували біля пам’ятного знака загиблим під час Куруківської битви козакам, де були присутні представники міської влади, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Марина Саакян, громада міста Світловодська. Пам’ять земляків вшанували поіменно: згадали Михайла Плюща, Віталія Короля, Олега Хомчука, Андрія Ільїна, Сергія Бузейнікова, Олександра Лимаря, Віталія Іскандарова, Юрія Новицького, Сергія Бетіна, Артема Носенка, Віктора Аврамчука, Віталія Войтенка, Максима Кочуру, Андрія Кнуренка, Артема Рощина, Ігоря Шаповала, Дмитра Ремезаса. За проявлену мужність та патріотизм учасникам бойових дій було вручено сертифікати на одноразову грошову допомогу. Їх отримали Олександр Тендітний, Андрій Бутко, Сергій Омельченко, Павло Борисов, Олександр Максюта, Володимир Федченко, Роман Козловський. За проявлену мужність на території Донецької та Луганської областей нагрудним знаком «Ветеран війни» було нагороджено Олексія Фролова та Костянтина Дівіна.

Безпосередньо у свято Покрови ці самі захисники зібралися біля пам’ятника «Борцям за волю і незалежність України». Самі. Їх було небагато, бо, за словами голови Світловодської міськрайонної спілки ветеранів АТО Олександра Скотнікова, чимало його побратимів, знов підписавши контракти, подалися на Схід продовжувати боронити Україну, інші ж подалися на Захід — на заробітки, бо у Світловодську
напруга з працевлаштуванням… Усього ж спілка налічує 82 члени. Хлопці особливо не мітингували. Заслухали промову свого голови, у якій він, зокрема, торкнувся неподобства, коли захисники відзначають своє свято без присутності тих, кого вони захищали і продовжують захищати їхні побратими на Сході. Звісно, і цей майже стихійний захід не обійшовся без хвилини мовчання за загиблими побратимами.

День захисника України мешканці селища Власівки міста Світловодська відсвяткували 14 жовтня. Колектив театрального мистецтва повторив для глядачів уривок з вистави «Любов», де розповідалося про втрату чоловіків та синів під час війни. Глядачі стоячи вшанували пам’ять загиблих власівчан на Сході України, переглядаючи фото земляків на широкоформатному екрані — Олега Сизоненка, Віталія Короля, Дмитра Ремезаса, а батькам загиблих героїв-односельців вручили квіти вдячності за виховання мужніх і надійних чоловіків. Народний аматорський хоровий колектив «Дніпровські зорі» разом з керівницею хору Оксаною Анісімовою, старостою колективу Оксаною Пхіденко та директоркою селищного Будинку культури Еліною Яблоковою привітали учасника хорового колективу Володимира Бондаренка з 70-річчям, з яких тридцять дев’ять років він перебуває у складі хорового колективу. Виставка військової амуніції та атрибутики Збройних сил України, яка розміщувалася у фоє Будинку культури, була підготовлена власівським волонтером Ігорем Скороходом та бійцями, які перебували в зоні АТО/ООС. Доповнили виставку рушницями страйкболісти Олександр Драченко та Роман Мамонов. Охочі мали можливість приміряти на себе одяг військових і сфотографуватися.

11 жовтня в Онуфріївському районному Будинку культури зібралися ветерани АТО, воїни-інтернаціоналісти, керівництво району, працівники організацій та установ, жителі та гості селища.

Представники районної влади нагородили грамотами та грошовими преміями причетних до високого звання захисника Вітчизни. Процедуру нагородження продовжив військовий комісар Онуфріївського районного військового комісаріату Ярослав Мороков і нагородив тих, хто захищав кордони України від російських окупантів, а зараз продовжує працювати задля зміцнення нашої держави в господарствах району. Після завершення урочистої частини відбувся чудовий концерт. Участь у ньому взяли фольклорний колектив «Лілея», працівники Онуфріївського районного Будинку культури, учасники художньої самодіяльності. З нагоди свят поклали квіти до підніжжя братської могили, обеліску Слави загиблим у Другій світовій війні та пам’ятного знака воїнам афганцям і учасникам бойових дій в зоні АТО.

У рамках відзначення Дня захисника України на Знам’янщині провели святкові концерти «Сила нескорених» за участю учасників АТО та їхніх сімей, сімей загиблих учасників АТО, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, трудових колективів, організацій та установ. Очільники Знам’янського району, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Андрій Клименко привітали усіх присутніх із Днем захисника України, святом Покрови і подякували воїнам за захист наших кордонів. Відзнакою Кіровоградської області «За мужність і відвагу» нагородили Віталія Бубнова, Олександра Гезуну, Дмитра Коваля, Олега Ситника, Івана Шаповала, Володимира Шейку. Медаллю «За оборону рідної землі» нагородили Михайла Карплюка. Вручили нагороди і від районної влади. Під час заходу звучали пісні та були представлені танцювальні композиці у виконанні солістів та колективів районного Будинку культури та сільських Будинків культури. Вірш Дмитра Павличка «Мати» прочитав син загиблого героя-земляка Віктора Голого Мирослав. У знак пам’яті про подвиги загиблих синів, поваги та шани їхній мудрості та терпінню матерям: Надії Бутенко, Олені Голіковій, Лілії Рикаловій, Ганні Ярмошевич, Валентині Каплун було вручено букети квітів та пам’ятні подарунки.

Напередодні Дня захисника України у місті Знам’янці відбулися заходи, присвячені цій події. Представники міської влади разом із представниками міської спілки ветеранів АТО поклали квіти на могили загиблих героїв та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Цього ж дня відбулася зустріч міського голови Сергія Філіпенка, голови міської Спілки АТО Володимира Герича із родинами загиблих воїнів АТО, учасниками бойових дій. З нагоди свята міський голова вручив матеріальну допомогу сім’ям загиблих героїв-знам’янчан. Також матеріальну допомогу вручили й учасникам бойових дій в АТО. Урочисті заходи до Дня захисника України розпочалися із покладання
квітів до пам’ятного знака «Героям, загиблим за свободу та незалежність України» на площі Героїв майдану. У покладанні взяли участь керівництво міської ради, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Андрій Клименко, представники міської спілки ветеранів АТО, громадськість міста. Урочисті заходи продовжилися у міському Палаці культури. За мужність та героїзм, вірну службу на благо своєї землі та свого народу, значний особистий вклад в розбудову країни вручили нагороди тим, хто кожного дня доводить свою відданість Батьківщині, тим, хто сьогодні захищає традиції та боронить кордони України. На глядачів чекав чудовий патріотичний концерт, який підготували для них найкращі танцювальні колективи, вокалісти та музиканти міського Палацу культури.

До Дня українського козацтва бібліотекарка районної бібліотеки для дітей Новгородківської ЦБС Галина Білоножко провела лицарський турнір «Козак усім народам друг, лицарський у нього дух» з учнями 4-А класу Новгородківської НВК (класна керівниця Аліна Федас). З незапам’ятних часів в Україні козаки славилися силою, спритністю, мали гостре несхибне око, розумні голови. І щоб дізнатися, чи змогли б діти претендувати на високе звання «козак», чи прийняли б їх колись у Запорозьку Січ, розділившись на козацькі курені «Чайка» і «Хортиця», обравши отаманів, вони брали участь у складних випробуваннях, проявивши силу, спритність, швидкість, кмітливість, витривалість, уважність. Хлопчики довели, що вони — справжні козаки. Як і водиться в козаків, перемогла дружба.

Альона Зозуля, Віталій Асауленко,
Владислав Овчаренко, Людмила
Фургайло, Оксана Лутай,
Людмила Доброван,

із сайту Знам’янського МВК

"ВК" у PDF