---
Суспільство

Виставка свійських тварин у Знам’янці

Виставка свійських тварин у Знам’янці
У суботу, 14 вересня, на площі Центрального ринку міста Знам’янки було гамірно і багатолюдно, сюди з різних регіонів України з’їхалися господарі свійських тварин: голубів, свійської та декоративної птиці, кроликів та нутрій, свиней, собак та котиків, а ще хом’ячків, джонгариків,
шиншилок та інших.
На виставку завітали господарі з Черкащини, Миколаївщини, Дніпропетровщини, Херсонщини і Київщини, міст Кропивницького, Олександрії, Світловодська, смт Петрове та інших куточків Кіровоградщини.

Організатор виставки Станіслав Камінський через інтернет уже втретє зумів зібрати у Знам’янці любителів свійських тварин. «У виставці може взяти участь кожен охочий. Навесні провели дві виставки і плануємо восени зустрітися двічі», — поділився своїми планами Станіслав Йосипович. Він разом з донечкою Лізою розповіли про породу курей Амрокс: «За однією з версій ця порода курей була виведена у США і завезена у 40-50 роках минулого століття у Німеччину».

Наймолодша учасниця виставки Ліна Москаленко з міста Світловодська приїхала разом з родиною. Дівчинка, як досвідчена господиня, розповіла про своїх підопічних: курочок породи Гудан, які виведені у Франції, та Падуанів, батьківщина яких Італія. Вони привезли не лише дорослих курей, а їх маленьких курчаток. Із захопленням розповідала Ліна історію про диких качок: «Наша качка привела зі ставу додому дикого качура, так і з’явилися наші каченятка. А ще у нас вдома живе багато різних курей, є півники з ріжками, кури Маран, індики, 10 котиків та дві собаки. Ми самі розводимо птицю у домашньому інкубаторі».

Володимир Іваненко з міста Знам’янки розповів про своє захоплення: «Я займаюся розведенням кролів. У мене вдома живуть породи: Фландри, Рекс (триколор, кастор, гепард, японський), срібло, як називають у Німеччині, — шампань світле й темне. А ще я розводжу карликові породи: Французький баран, Англійський бородатий, Голландський блакитноокий. Кролі-великани Фландри, порода яких походить з бельгійського міста Фландр, іноді вони досягають 12 кг. Мої кролики важать близько 9 кг. Але цінують їх не за вагу, а за довжину вух. На конкурсних виставках беруть участь лише ті, у кого вуха більше 21 см. І чим довші вуха, тим вище призове місце займають ці могутні красені».

Сергій Замша з Олександрії разом з дружиною Галиною з 1986 року займаються розведенням нутрій, які живуть у вольєрах. На виставку вони привезли великих і маленьких нутрій різного кольору: лимонні, білі, срібні, сірі.

Петро Руснак з Миколаївщини привіз декоративних птахів — кучерявих голубів, конхенхілів, бентанок, сібрайтів. Родина Валентини та Лілії Чегорків з смт Петрове розповіли про своїх білих красенів кроликів: «Ініціатором розведення кролів був чоловік. Раніше ми займалися кролями германської селекції Сірий велетень, Оберрізен, які мають велику вагу, але вони не дуже добре прижилися у нашому господарстві. Зараз ми розводимо нові породи — Каліфорнійську та Термонську».

Оксана Смаглюк із Кропивницького розводить курей породи Брама та Кохінкін. Господар гарних жовтих курей Орпінгтон Валерій Прядко з Кременчука Полтавської області поділився історією походження цієї дивовижної породи: «Робота з виведення курей
цієї породи почалася у XIX столітті у місті Оргпінгтон, графство Кент, Англія і тривала більше 30-ти років. А займався цим селекціонер Уїльям Кук. Ці кури повинні були мати білу шкірку, що більше відповідало англійським стандартам птахівництва. За основу взяли породи Плімутрок, Мінорка та Кроуд Лангшан. Вага отриманої породи в середньому до 5 кг. У неї дуже смачне і м’яке м’ясо».

Володимир Чорнай зі Смілої Черкаської області розповів про своїх голубів: «Сьогодні я привіз декілька порід голубів Наприклад, голуби породи Турман — це зграйні пташки, які на середній висоті виконують кульбіти. А Іранські бойні можуть знаходитися у небі від 2 до 9 годин. Під час свого польоту вони грають, тобто хлопають крилами і перевертаються, ніби крутять сальто. Були ще схожі на них Пакистанські, але сьогодні їх вже купили».

Родина Тетяни та Юрія Трофімових з Компаніївки привезли різні види птиці: качок мускатних, курей Орпінгтон білий та польовий. Виведенням цих гарних м’ясних порід подружжя займається вже більше 4 років.

Анастасія Масовець разом з татом Олександром із Суботців Знам’янського району розповіли: «Сьогодні ми продаємо кроликів породи Тюрингенські. Їх вивели у Німеччині в 1900 році. Першого свого кролика ми купили у Кривому Розі, а ось двох дівчаток нам привезли з Польщі. Ми намагаємося удосконалювати цю привабливу породу. Дорослий кролик важить до 5 кг. Уважається, що це м’ясна лінія, але їх тримають також для естетичної насолоди. Наші кролі майже усі ручні. Дуже хочемо, щоб такі унікальні і дуже дружелюбні кролики з’явилися у багатьох домівках наших земляків».

Різноманітність декоративних пташок Олександра Мороза з Кропивницького просто вражала: тут були кури сібрайти, два види павичів, турачі франколіни, різні види фазанів та куріпок, чеглики, папуги, горлиці. «Років 20 займаюся виведенням декоративних птахів. До вашого міста я привіз горлиць. Розведення птахів — хобі, яке вимагає любові та часу. А розпочали ми з цесарок. А потім були куріпки, які добре районуються у нашій місцевості. У нас стався випадок, коли під час негоди дві куріпки вийшли з вольєру і зникли. Ми вирішили, що наші пташки загинули, та через шість днів, почули біля городу їх спів. Куріпка кликала мене. Ми були раді зустрічі — я і пташка! Вона сумувала за своїми родичами і за господарями, а ось друга так і не повернулася», — з любов’ю і гордістю за своїх пташок розповідав Олександр.

Разом з Іваном Єні з Каховки Херсонської області до нас приїхали павичі індійські та білі польські, фазани золоті, голуби вяхрі — найбіліші голуби, що живуть у лісі і які добре вирощуються в домашніх умовах. Ці пташки дуже гарно співають в домашніх умовах.

На виставці були представлені кури: Араукан, Падуан золотистий, Голандська білохохла, Йокогама, Бантам, Фенікс, Айрайт золотистий лимон. З Нікополя привезли качок — коричневу та білу мускусну, які важать 8-9 кг. А поруч з ними у невеликому імпровізованому вольєрі паслися маленькі каченятка, які до зими стануть такими ж гарними велетнями-качками. Найбільше ж на виставці було голубів. Усього — близько 30 порід.

Усі відвідувачі мали можливість не лише помилуватися гарними тваринками та пташками, а й поповнити своє домашнє господарство.

Оксана Лутай
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці
Виставка свійських тварин у Знам’янці

"ВК" у PDF