Знам’янський район
Суспільство

Чудувалися четвертим «Чута фестом»

Чудувалися четвертим «Чута фестом»
Село Цибулеве Знам’янського району учетверте зустрічало учасників і гос-тей фестивалю народної творчості «Чута фест». Понад 40 солістів, дуетів, тріо, квартетів, рок-гуртів, музичних і танцювальних колективів представили вокальні й хореографічні номери, близько ста майстрів
виставили свої роботи, поети читали вірші, громадські організації та спортивні клуби демонстрували видовищні змагання та запрошували глядачів самим взяти у них участь, як і взяти участь у майстер-класах від умільців та фотографуватися на пам’ять у фотозонах.
Цього дня садиба «Гайдамацька Січ», де традиційно відбувається фестиваль, розквітла різнобарв’ям талантів і убрань. Ось, наприклад, яскравіють червоні костюми вокального ансамблю «Зорецвіт» з Дмитрівки Знам’янського району, ось у бузковому — хоровий колектив «Дивограй» з Верблюжки Новгородківського району, тут ось у білому — енергійні танцівники з Мошориного, а ось у чорно-білому вокальна група «Павлишанка» з Павлиша Онуфріївського району, вокальний квартет Олександрівського районного Будинку культури обрав для виступу світлі і червоні кольори.

Колектив «Казарняночка» із Казарні Знам’янського району приїздить на «Чута фест» щороку і умудряється представити свою громаду на усіх майданчиках фестивалю: разом співають на великій сцені, Галина Волохова читає вірші на поетичних гутірках, організували творчу виставку, в якій глядачі побачили великі ляльки, ляльки-мотанки, вироби з дроту, вишивки, які створили Раїса Муслімова, Любов Омелько, Альона Лавріненко, Наталія Азарова, Аліна Донченко. Окрім вокалістів Олександрівщину представляли Тетяна Смирна з прикрасами для волосся та Крістіна Кім, яка робила розпис хною по тілу. «Олександрівщина на фестивалі з першого його проведення. Помітно, що учасників і гостей щоразу більше. Сьогодні бачу тут багато олександрівців, думаю, що й наша роль у популяризації фестивалю є, адже коли приїжджаємо додому, обов’язково розповідаємо про поїздку та враження від неї», — розповіла Тетяна Смирна. Майстриня, членкиня Спілки майстрів України, членкиня клубу «Ниточка» у Кропивницькому Людмила Люненко з Кропивницького на «Чута фесті» вперше. Її роботи, створені в авторській техніці, одразу привертають увагу. Людмила запевняє, що подібних робіт немає не те що в Україні, а й у світі, адже досить часто буває в інших країнах, зокрема на фестивалях у Туреччині. Жінка працює всього з двома матеріалами — мішковиною і лляним шпагатом, який фарбує сама. Шпагатом вона оплітає спеціально виготовлені форми і працює у килимарській техніці на спеціальному невеликому станку. Серед її виробів янголи, птиці щастя, сумки, прикраси. Ідеї робіт приходять вночі або коли бачить чи чує щось цікаве. Рукоділлям займається з 2014 року, але майстер-класи поки що не проводить, бо елементарно не вистачає часу. Швидкість роботи майстрині залежить від настрою, бо коли хворіє чи сумує, за вироби не береться. Може тому часто біля її розкладки люди просто стоять і говорять, що набираються енергії. Звісно, від них іде тепла енергія, бо роботи виключно з натуральних матеріалів і зроблені з любов’ю.

Умілиця Наталя Янчукова з Кропивницького бере участь у фестивалі четвертий рік поспіль, третій рік виготовляє магніти з декоративним
розписом на пластику, присвячені саме «Чута фесту», які пропонує придбати на пам’ять — купують із задоволенням. «Сьогодні
підходили і говорили: у нашій колекції такого ще нема. Від таких слів приємно, тому одразу задумала розширювати тематику, раз люди колекції з моїх робіт збирають»
, — поділилася планами Наталія.

Методистка Знам’янського районного відділу освіти Людмила Бойчук з Богданівки традиційно проводить з родиною один із серпневих вихідних у Цибулевому. «Масштаби свята і географія приїжджих збільшуються. Враження — позитивні, усі задоволені, щасливі. Чула відгуки гостей, які вдячні Знам’янщині за гостинність, тому треба, щоб це свято мало продовження і в наступні роки — показувало народні традиції і красу рідного краю». Свято тривало до вечора і залишило гостям чудові спогади про Знам’янщину.

Тетяна Юганова
Чудувалися четвертим «Чута фестом»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF