---
Суспільство

Так будьмо вкраїнцями, браття!

Так будьмо вкраїнцями, браття!
На запрошення громади смт Олександрівка і безпосередньо шанувальника української пісні Сергія Коніченка — учителя хімії та біології Несватківської філії КЗ «Олександрівське НВО №2» 10 липня у районній бібліотеці для дорослих на зустріч з поціновувачами творчості народного артиста України, поета-пісняра Вадима Крищенка з Києва приїхала авторка першої книги про нього, арт-директорка митця Інна Павленко.
Сергій Коніченко любить українську пісню, слухає твори Демиденка, Рибчинського, Ткача, Галябарди, а також цікавиться творчістю Вадима Крищенка: знає багато його віршів напам’ять, часто відвідує концерти, зокрема навесні цього року побував на одному з них у Палаці «Україна». З Інною Павленко познайомився на «Галицькому шлягері» минулого року, коли перед концертом підійшов до Вадима Крищенка і дякував йому за творчість. З тих пір розпочалося спілкування і переписка, тому запросити Інну Миколаївну в Олександрівку з презентацією книги великих складнощів не склало. На зустріч прийшло близько 30 осіб, які відкрили для себе творчий світ Крищенка.

Ім’я корифея української пісні Вадима Дмитровича Крищенка включене в енциклопедичний тритомник «Золотий вік української естради» і широко відоме не лише в Україні, але й поза її межами — будь-де, де є українські осередки. За своє довге творче життя Вадим Дмитрович написав виключно рідною мовою біля 1000 пісень, у його доробку 52 поетичні збірки, його твори в репертуарі всіх нині народних артистів України. Крищенковське слово несли по світах Герої України Дмитро Гнатюк, Раїса Кириченко, Василь Зінкевич. Єдина українська пісня, яка увійшла в європейський кінематограф — «Наливаймо, браття, кришталеві чаші» (фільм Єжі Гофмана «Вогнем і мечем») теж належить перу митця. Його пісні залюбки співає вже третє покоління українців, з 60-х років минулого сторіччя, що зайвий раз говорить про феномен Крищенка, чиє слово залишається сучасним і актуальним більше півстоліття. Це воістину епоха в нашій естрадній пісні! Тому було більш ніж дивно, що про таку непересічну особистість досі не було написано жодної книги! Та пані Інна виправила цю помилку неуваги до Вадима Дмитровича, за що їй велика подяка від усього загалу шанувальників. Прихильники поетового слова, які давно і з нетерпінням чекали на достовірну розповідь про життя і творчість піснетворця, нарешті отримали нагоду ознайомитися із романом-есе «Вадим Крищенко. Постскриптум або Далі буде», який побачив світ як подарунок до 84-річчя митця. «Ось такий я є, як в цій книзі,» —відгукнувся найкращою рецензією на роботу Інни Павленко сам поет.

Інна Миколаївна провела титанічну роботу, особисто зустрівшись і взявши інтерв’ю у чотирьох десятків найвидатніших діячів культури, політики, науки, мистецтва — композиторів, виконавців, колег по перу, всіх, хто довгі роки співпрацював з Вадимом Дмитровичем. Їхні світлини бачимо на обкладинці книги: Анатолій Паламаренко, Юрій Мушкетик, Юрій Рибчинський, Іво Бобул, Оксана Білозір, Олександр Злотник, Павло Дворський та інші.

Під час презентації авторка книги розповіла про творчу лабораторію поета, про процес створенні пісні і її звивистий шлях на велику сцену, про витоки того генетичного українства, яким пронизане кожне крищенковське слово і думка, про випробування, які він пережив разом з усім народом, і про те, як гартувався його незламний дух у боротьбі за незалежність України. Можливо, саме тому десятки й десятки пісень митця українці давно вважають народними, бо сказав один Крищенко, та підписатися може кожен, хто народився і живе з Україною в серці. Ілюстраціями цього стали чудові кліпи на пісні Вадима Дмитровича, авторкою яких є теж Інна Миколаївна. Присутні розділили думку авторки і всіх, хто висловилися в книзі, що твори Вадима Крищенка слід вивчати, починаючи зі школи, бо в них закладена щира любов до рідної землі. Його поетичне слово — це зразок виховання патріотизму, моральних і духовних цінностей, а також самосвідомості підростаючого покоління. Після завершення презентації книги, яка, до речі, вже отримала схвальні відгуки критики, Інна Павленко ще дві години відповідала на запитання зацікавленої аудиторії, а коли дізналася, що у бібліотеці немає жодної з книжок поета, подарувала для її фонду свій роман-есе та збірку афоризмів (єдину з усіх 52 видань) Вадима Крищенка. Тож запрошуємо до Олександрівської бібліотеки ознайомитися з новими надходженнями.

Сергій Коніченко

"ВК" у PDF