Олександрівський район
Суспільство

«Зіркове ралі 2019» пролягло і через Олександрівку

«Зіркове ралі 2019» пролягло і через Олександрівку
З 11 до 14 липня включно по дорогах України під егідою Автомобільної федерації України відбулося історичне ралі для класичних авто «Зіркове ралі 2019». Одночасно з різних обласних центрів 11 липня о 10-й годині вирушило до трьох десятків автомобілів, які випущені не пізніше 1989 року. Автомобілі фінішували у Кропивницькому 12 липня до 17-ї години. А вже наступного дня від Театральної площі Кропивницького учасники «Зіркового ралі 2019» вирушили у смт Олександрівку.
Олександрівський фініш цього етапу був на вулиці Незалежності України біля того місця, де починається вулиця Вишнева. Потім автомобілі розмістились на узбіччі вулиці Незалежності до перехрестя з вулицею Пушкіна.

Першим до Олександрівки прибув харківський екіпаж автомобіля «Москвич-412» 1966 року випуску у складі водія В’ячеслава Хабіцького, штурмана Миколи Іванюка і пасажирки Віолетти Подбєрьозкіної. Через певний час фінішували ще двадцять п’ять екіпажів автомобілів, які представляли Харків, Дніпро, Львів, Київ, Одесу, Полтаву, Кропивницький та Миколаїв. Вони прибули на автомобілях «Москвич», «Волга-21», «Фольксваген», «Чайка-ГАЗ-13», «Запорожець», «Вольво», «Татра» та інших.

На фініші учасників ралі зустріли працівники районної організації Товариства сприяння обороні України на чолі з відомим популяризатором автомобілізму та інших технічних видів спорту Борисом Безсмолим, працівники місцевої поліції, селищний голова Олександр Безпечний та чимало жителів селища. Стараннями Бориса Безсмолого на узбіччі стояли автомобілі часів Другої світової війни ЗІС-5 та ГАЗ-67. З одного із автомобілів через «дзвін» звучали марші. Усі, хто побажав, могли оглянути раритетні автомобілі, сфотографуватися біля них. А от у фронтові автомобілі дітям дозволяли навіть сідати.

Через деякий час на площі Незалежності (біля будівлі дитячо-юнацької спортивної школи) відбулися невеликі урочистості. Учасників ралі привітав селищний голова Олександр Безпечний. Виступив також організатор ралі, керівник Товариства друзів класичних автомобілів у Харкові Дмитро Григор’єв, навівши знамениті слова відомого комбінатора Остапа Бендера «Вдаримо пробігом по бездоріжжю» і підкресливши, що стан дороги з Кропивницького до Олександрівки йому сподобався. Він вручив подарунки селищному голові та Олександрівському районному краєзнавчому музею. Після урочистостей директор музею Василь Білошапка запросив гостей до кімнати-музею Левка Мацієвича — філії районного краєзнавчого музею. Після екскурсії учасники «Зіркового ралі 2019» повернулися до своїх автомобілів і взяли старт на Кропивницький. Тільки вже не через село Підлісне, а через смт Знам’янка Друга.

Приїзд учасників ралі в Олександрівку — невипадковий. Цього дуже хотіли харків’яни. Адже у містечку народився перший льотчик-українець, перша жертва вітчизняної авіації, талановитий український винахідник, український громадсько-політичний діяч Левко Мацієвич, який навчався у Харкові.

Серед уродженців Олександрівщини є й перші автомобілісти. Дійсним членом Імператорського Російського автомобільного товариства з 1911 року був поміщик Костянтин Гревс з містечка Ставидел. Він володів автомобілем «Форд». Сусіди Гревса Лев і Маріанна Давидови з Дубрави мали автомобіль «Мерседес». Місцеві селяни, які не розуміли, як може їхати «повозка» без тягла, називали його «чортопхайкою». Розповідають, що на початку ХХ століття купці Бондарєви і дворяни Раєвські від Бондарського ставу біля села Розумівки влаштували гонку на Єлисаветград між автомобілем і кінною каретою. Автомобіль тоді ще поступився коням, і Бондарєви програли парі. На початку ХХ століття до Бандурового приїздив на автомобілі видатний польський композитор Кароль Шимановський та його рідні. Фото того приїзду зберігається у Варшавському університеті, а копія є в Олександрівському районному краєзнавчому музеї. У 1916 році житель села Бандурового Григорій Кулинич у Києві отримав посвідчення на право водіння автомобіля «Пежо», а потім навіть проходив військову службу в автомобільних військах.

Учасникам «Зіркового ралі 2019» дуже сподобалася Олександрівка. Організатори автопробігу не виключають можливості, що і в майбутньому знову побувають у гостинному містечку над Тясмином.

Василь Білошапка

"ВК" у PDF