Онуфріївський район
Суспільство

Офіційна геральдика, розваги та зустріч випускників на Дні Павлиша

Офіційна геральдика, розваги та зустріч випускників на Дні Павлиша
У суботу, 29 червня, селище Павлиш Онуфріївського району святкувало свій день народження. Програма святкування
була насиченою та радувала новинками-родзинками.
Поки павлишани та гості свята збиралисяна селищному стадіоні на основну частину святкової програми, на вулиці Василя Сухомлинського за обеліском Слави на місці нещодавніх хащів, де у радянські часи стояла поліклініка, урочисто відкрили дитячий ігровий майданчик. Для того, щоб він там з’явився, з квітня цього року територію спочатку розчистили, упорядкували, огородили парканом (більшість робіт виконав місцевий приватний підприємець Сергій Зайвий), а вже потім встановили гірку, гойдалки тощо. Цю зону відпочинку сміливо можна називати міні-парком, у якому серед іншого посадили березову алею, яка, за згодою родичів загиблого в зоні АТО у 2015 році павлишанина Сергія Пономаренка, тепер носить його ім’я. На відкриття майданчика прибув народний депутат України Олесь Довгий, який працював над виділенням коштів з держбюджету для його встановлення. Маленькі жителі селища та селищний голова Ірина Антонова перерізали символічну стрічку, й усі разом вирушили випробовувати новий об’єкт. У планах селищного голови розширити і покращити цю зону відпочинку.

Користуючись нагодою, Олесь Довгий оглянув і Будинок культури, в якому тривають ремонтні роботи. Нагадаємо, що селищний Будинок культури розпочали капітально ремонтувати у 2016 році, після того, як у ньому обвалилася стеля. Для цього з державного бюджету за сприяння нардепа Олеся Довгого було виділено близько півтора мільйона гривень. На сьогодні проведено роботи на майже половину суми: встановлено колони, зварено ферми, замінено дах і стелю. На черзі внутрішні роботи, зокрема і заміна електропроводки. «Робити — так робити якнайкраще! У наших планах окрім заміни внутрішнього убранства залу ще й відновлення показів фільмів», — ділиться своїми задачами селищний голова.

Під час урочистостей на стадіоні Ірина Антонова привітала односельців зі святом та представила їхній увазі макет тепер вже офіційних символів Павлиша — Герба та Прапора, конкурс на розробку яких оголосили на такому ж заході минулого року. За основу атрибутів були взяті ескізи Віталія Постригана, Олексія Роскоса, Миколи Явтушенка, що вже з урахуванням побажань Українського геральдичного товариства (м.Львів) цього року затвердила комісія при обласній раді з питань впровадження символіки територіальних громад, сіл, селищ, міст, районі, області. Привітав павлишан зі святом і Олесь Довгий, який перед цим разом з іншими скоштував рибну юшку й відзначив її особливий смак: «Нехай вам завжди буде смачно, завжди буде радісно. Бажаю вашій громаді дитячих усмішок, миру, щирості та янгола-охоронця!»

Далі ведучі святкового концерту Владислав Цилюрик і Катерина Шевчук представляли творчі виступи як місцевих артистів, так і гостей свята, яких глядачі вітали оплесками. Своєрідним святом у святі стала зустріч випускників місцевої школи 1979 року випуску. З авторськими нагрудними позначками «Випускник. 10-Б. 40 років», які створив для колишніх однокласників Михайло Швачко, котрий нині живе у Світловодську, 17 товаришів та їхня класна керівниця, колега Василя Сухомлинського Галина Григорівна Шевченко, яка 2 травня цього року відсвяткувала 80-річний ювілей, зібралися цього дня разом, бо попередня їхня зустріч була лише з нагоди 20-річчя випуску. Один з ініціаторів зібрання — павлишанин Володимир Омельченко. Володимир Григорович розповів нам, що, на жаль, з двадцяти семи учнів класу серед живих на сьогодні вже нема сімох, тому явку того дня можна уважати майже стовідсотковою: 17 колишніх випускників прибули з Одеси, Дніпра, Кременчука, Воронежа (РФ), звісно, прийшли й ті, хто й зараз живе у селищі. Однокласник-футболіст Василь Гак традиційно організував товариські зустрічі з міні-футболу серед павлиських команд різного віку — від дітей до чоловіків солідного віку, за результатами яких визначили три призових місця, а також відзначили кращих гравця та голкіпера. У складі однієї з команд грав і сам Василь. «Ми дуже раді, що нам вдалося зібратися у такому складі, — говорить Володимир Омельченко. — Дату вибрали не випадково: приблизно у ці дні 40 років тому ми йшли зі школи у великий світ, вихідний день у День Конституції дав фору у часі для приїзду та й День селища — чимале свято. Хоча на ньому ми майже не були: у нас відбувалося своє спілкування — адже 20 років не бачилися! Що там казати, коли навіть з тими, хто живе за 8-10 кілометрів, рідко бачуся, не говорячи про тих, хто живе за межами області. Уважаю, що корисною стала зустріч і тому, що зустріли на святкуванні кандидата в народні депутати Олеся Довгого. Приємно було поспілкуватися з ним, бо за всі роки незалежності України він єдиний дієвий народний депутат: багато чого зробив для селища і району. Минулого року, коли я захворів, навіть не думав звертатися до інших лікарень, лише до нашої Онуфріївської ЦРЛ. І перебуванням у ній залишився задоволений — там зроблений пристойний ремонт, кошти на проведення якого з держбюджету спрямував Олесь Довгий. Тож на Дні селищами скористувалися нагодою і попросили Олеся Станіславовича допомогти у ремонті дорожнього покриття по вулиці Станіслава Кохна у Павлиші, адже сподіваємося, що він представлятиме наш округ у Верховній Раді і цього скликання. Зі свого боку багато павлишан збирається підтримати його і цього разу, адже ми вдячні за його належну роботу і бажаємо так тримати і в подальшому!»

Ще на павлишан того дня чекали батути, фотозона, безліч наїдків, серед яких каша (про юшку ми вже говорили. На неї, між іншим, пішло 15 сомів!) Кожна з приготованих організаторами приємностей створювала у святкувальників гарний настрій, як і має бути на святі.
Селищний голова Ірина Антонова щиро вдячна тим підприємцям та жителям селища, які активно долучилися до підготовки Дня Павлиша.

Зі святом, павлишани!

Лариса Степанова

"ВК" у PDF