Знам’янський район
Суспільство

Із 110-м днем народження, квітуча Богданівко!

Із 110-м днем народження, квітуча Богданівко!
У день Святої Трійці громада села Богданівки Знам’янського району відзначила 110-у річницю від дня його заснування.
Біля Будинку культури діяла виставка робіт майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, фотовиставка «Історія села у фотографії». Лісівники представили на виставку не лише товари власного виробництва, а й продукцію лісівників України, сувенірні вироби з дерева, консервовані гриби і ягоди, мед та березовий сік. Діяла творча вітальня Богданівської музичної школи, художнього відділення (керівниця Олена Конкіна), де вихованці показували майстер-клас з художнього ліплення та розпису.

Перед початком офіційної частини гості та жителі села переглянули презентацію про історію та сьогодення Богданівки. Село засноване вихідцями з села Цибулевого у 1909 році. Важливою особливістю його розвитку була і є багатогалузевість місцевої економіки. Природні умови та географічне положення, наявність залізниці, транспортна потужність та потужний кадровий потенціал сприяли тому, що у Богданівці поряд із землеробством та сільськогосподарським виробництвом у різні часи успішно розвивалося лісове господарство, лісопереробне та меблеве виробництво, залізничний транспорт, військова промисловість. Одними з найбільших підприємств зареєстрованих на території Богданівської сільської ради є ДП «Чорноліський лісгосп» та ТОВ «Знам’янська агропромислова компанія». Виробнича сфера Богданівки представлена такими суб’єктами господарської діяльності, як військова частина, станція Чорноліська, Богданівська філія ПП «Каярд-Україна», фермерськими господарствами. Приватні підприємці та районне споживче товариство здійснюють торгівельне обслуговування населення у 16 точках. У селі також успішно працюють ОНЗ «Богданівська ЗШ І-ІІІ ступенів ім.І.Г.Ткаченка» разом з її філією, дитяча музична школа, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, аптечна філія КП «Районна аптечна мережа», дитячі та дошкільні заклади «Сонечко» та «Світлячок», районний Будинок культури, два відділення поштового зв’язку, філія державного Ощадного банку України, вузол електрозв’язку, відділення Нової пошти. Всюди працюють відповідальні та небайдужі люди, які створюють матеріальний добробут, збільшують духовний, моральний, інтелектуальний рівень нашого життя.

Згадали земляків, які віддали своє життя заради свободи та незалежності своєї країни. 150 жителів Богданівки пройшли крізь пекло війни на Сході нашої країни. Частина з них і зараз продовжує свою службу, захищаючи кордони нашої держави. Після запеклого бою 29 липня 2014 року не повернувся в рідне село Роман Валерійович Рикалов. Не дочекалися односельці і Олександра Петровича Каплуна, що загинув на Сході 30 серпня 2016 року. Пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання. Квіти до меморіалу Слави поклали учасник бойових дій, ветеран війни на Сході Віталій Бандурка та одинадцятикласниця Ірина Бачковська.

Привітали жителів села з 110-ю річницею перший заступник голови райдержадміністрації Олена Грінчак, народний депутат України Олесь Довгий, почесні жителі села Богданівки – народний депутат України ІІ-V скликань, Міністр освіти України 2005-2007 років, заслужений працівник освіти України, професор, ректор Національного університету Біоресурсів і природокористування Станіслав Ніколаєнко, ректор з наукової роботи Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, доктор технічних наук, професор, дійсний член Української Академії наук та Академії будівництва України Микола Савицький.

Богданівський сільский голова Анатолій Іващук, вітаючи односельців, зазначив, що день народження рідного села об’єднує всіх, хто народився і виріс на цій благодатній землі, хто живе і працює тут, хто народив і виростив тут своїх дітей, кому не байдуже історичне минуле і сьогодення, перспективи завтрашнього дня своєї малої батьківщини, бо національний патріотизм починається з любові і поваги до батьків і до рідної землі.

Богданівська сільська рада протягом останніх трьох років двічі ініціювала створення об’єднаної територіальної громади, однак позитивної відповіді від сусідніх сіл не отримали. Усі, очевидно, чекають, коли процес об’єднання перестане бути добровільним і проводитиметься в адміністративному порядку. Але втрачається дорогоцінний час і кошти, які могли б отримувати в бюджет ОТГ для розвитку її соціальної інфраструктури.

Анатолій Олексійович відзначив і те, що завдяки тісній співпраці з органами обласної, районної влади та народним депутатом України Олесем Довгим вдалося капітально відремонтувати спортивну залу, амбулаторію загальної практики сімейної медицині, замінити покрівлю, встановити у школі дитячі та спортивні майданчики. Від імені жителів сільської ради висловив вдячність народному депутату Олесю Довгому за підтримку громади та зразкове виконання депутатських повноважень, висловив сподівання і на подальшу співпрацю, бо дуже потрібна допомога в реалізації таких надважливих програм, які сьогодні турбують село: забезпечення населення якісною питною водою, ремонт та утримання доріг місцевого значення та комунальних доріг.

Олесь Довгий, вітаючи жителів Богданівської сільської ради, подякував усім за високий рівень довіри і пообіцяв зі свого боку робити все, шо від нього залежить, щоб цей прекрасний край відновлювався, ставав заможнішим. Уродженка Богданівки Галина Рогова подарувала народному депутату свою чергову збірку віршів. Відкривши навмання сторінку, він прочитав такі слова:

Мене сонце теплом обіймає,
Місяць шлях життєвий освітить,
Усім двері Творець відкриває,
Щоб мріяти, жити, творити.
Посміхнуся омріяній долі,
Добро сію в незоранім полі,
Зерно щастя я людям несу.
Чи не пророчі це слова? Можливо навіть книга підказала, що Олесь Довгий іде правильним шляхом, і робить добрі справи. І нести зерно щастя людям – це його покликання.

Село Богданівка – це велика і дружня родина, це славні люди, хлібороби і лікарі, підприємці і вчителі, інженери і лісівники, механізатори і військові, залізничники і фермери. Під час урочистої частини ветеранів села, подружні пари, які відзначили олов’яне, срібне та золоте весілля, багатодітні сім’ї, кращих керівників закладів та підприємств, підприємців, активістів сільської громади та іменинників села було відзначено грамотами та подяками за особистий вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток території.
У програмі свята були виступи творчих колективів та районного Будинку культури, концертна програма творчих колективів обласної філармонії. Захоплююче пройшли спортивні змагання: воркаут, футбол. Для дітей працювали безкоштовні атракціони, присутніх частували козацькою кашею та національними стравами.

Нехай щастя та добробут живуть у селі, на кожній вулиці, у кожній родині, об’єднуючи усіх у згуртовану та небайдужу громаду. Нехай завжди об’єднує любов та небайдужість до рідного краю. Ми віримо в світле майбутнє твоє, Богданівко.

Катерина Матко

"ВК" у PDF