---
Суспільство

Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля

Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Восени 2013 року Сергій Коваль із села Диківки, що на Знам’янщині, на власному городі посадив 100 кущів смородини. Саджанці з донецького розсадника всі були, як думав тоді початківець цієї справи, одного гарного сорту, але, на жаль, вже пізніше по плодах з’ясувалося, що це не так. Розсада виявилася неякісною, а перший досвід — невдалим. Так почалася історія садівництва Сергія Коваля, але ми розповімо не про це, а про те, як важливо не зупинятися на перших невдачах і як ці невдачі навчили людину стати зразковим садівником.
— У мене завжди був потяг до землі, бо я виріс у селі, — розповідає Сергій Коваль.

— У 2013 році я здійснив свою мрію і заклав перші основи майбутнього саду смородини, мені допомагали моя мама, сестра. У 2014 році я вимушено зробив паузу у своєму садівництві, бо почалася війна на Сході України і влітку я став добровольцем.
Рік перерви знову до 2015 відтермінував час якісного розведення смородини, але, можливо, то і на добре, бо Сергій помітив, що його замовлені кущі першої смородини не підходять для вирощування, та і сорти виявилися неякісними. Утім, як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло — кущі, які із сотень прижилися у садку, підходили Сергію за своїми характеристиками: терміни дозрівання, величина ягоди, сухий відрив. Інші — вибракувалися.

— Восени 2015 року я зробив другу спробу і поїхав у Звенигородський район Черкаської області, де знайшов людей, які професійно займаються вирощуванням саджанців смородини вдома, — продовжує Сергій.

— І тоді я зрозумів, що кращої ягоди для вирощування годі і вигадати, та придбав багато молодих саджанців.
Сергій дуже ретельно знається на властивостях смородини, може годинами у розповідях популяризувати поживні, вітамінні якості цієї ягоди. Крім того, він викладає у Олександрійському аграрному коледжі інформатику, має дві вищі освіти — педагогічну та технічну. Про свою роботу говорить з приємністю, адже кілька років поспіль є куратором групи учнів-агрономів, він вчиться у них різним хитрощам земельної справи, а вони у нього — інформатиці.

— Коли я почав займатись смородиною, я зрозумів, що для більшості людей чорна смородина — просто чорна ягода і все, — ділиться наш співрозмовник, — а виявляється, що різні сорти мають різні смакові властивості, один сорт підходить для варення, інший — для вживання свіжим і так далі.

У 2015 до саду Сергія додалося ще 300 саджанців і ще три сорти — «Козацька», «Вернісаж» і «Тісель». Уперше у 2016-му садівник побачив, що саджанці відповідають його вимогам: тепер вже всі кущі прижилися і точно можна почати займатися розведення смородини не тільки для потреб сім’ї. Через рік Сергій запропонував своєму куму (однокласнику), який аграрій за фахом, Олександру Морговському долучитися до спільної справи, тож зараз і ділять чоловіки бізнес навпіл, і всі турботи про справу теж. З великою вдячністю розповідає садівник і про власну маму Ніну Мефодіївну, яка підтримала у всіх починаннях сина і радіє від того, що її обійстя з 30 соток потихеньку перетворилося на клондайк смородини. З часом довелося розширюватися, і Сергій придбав сусідню хату з городом у Диківці. Зараз садиба господаря налічує понад 1,5 тисяч саджанців різного віку. Сергій Коваль має наміри і надалі збільшувати об’єми свого саду.

— Восени 2018 року ми зібрали врожай понад півтонни ягід, майже все продали, якщо не враховувати, що наша родина та рідні їли і консервували смородину вдосталь. Ось восени та навесні продавали саджанці трьох сортів: ранній сорт «Вернісаж», середній за стиглістю ягід сорт «Софіївський» та середньопізній сорт «Ювілейна Копаня». Усі охочі придбати саджанці можуть звертатися за телефоном — (066) 227 44 67, також влітку 2019 ми прийматимемо замовлення на ягоду, — розповів Сергій.

На сьогодні, популяризуючи смородину, Сергій Коваль створив власний сайт — нашаягода.укр. Тут можна прочитати, як правильно вирощувати смородину, як за нею доглядати, чим ця ягода корисна та де можна знайти садівників з Диківки Сергія Коваля та Олександра Морговського, щоб придбати їхню продукцію.

Оксана Войчишина
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля
Клондайк смородини від диківського садівника Сергія Коваля

"ВК" у PDF