---
Суспільство

Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері"

Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері"
Браїлівка - це невеличке село Онуфріївського району, з чудовою природою та невеличким ставком, який облюбували лебеді. Але головною окрасою села вважається Церква «Святого духа», яка є найстаршою в районі. В історичних документах вона згадується в 1812 році, тобто будівлі більше двохсот років, але місцеві жителі кажуть, що вона набагато старша. На днях Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері".
Працювала Церква до 1917 року і за багато років місце стало святим та намоленим. Після революції її закрили, настоятель Храму попрохав прихожан розібрати ікони по домівкам і зберегти їх до кращих часів, бо вірив, що настане час коли Церкву знову відкриють. Довго приміщення використовували як склад, а коли місцевий колгосп перестав працювати, просто стояла зачиненою. В цей час у продажі з’явилися металошукачі і «чорні археологи» почали шукати церковні скарби, яких, до речі, взагалі не існувало.

Зірвали підлогу, понаривали ям, копаючи чергову яму знайшли підземний хід. Відразу почали казати, що він був потрібен як таємний вихід з Церкви при нападі ворога. Але приміщення має стіни метрової товщини, міцні двері та вікна і могло б досить довго захищати прихожан. А основне призначення підземних ходів було інше, влітку повітря проходячи під землею охолоджувалося, і давало приємну прохолоду, взимку - обігрівало Храм. Крім того, це була дренажна система, яка відводила вологу, що потрапляла в приміщення. При необхідності її можна було використовувати і як запасний вихід.

Довгий час стояла Церква зачиненою, потім вандали підпалили дерев’яний купол, але декілька років тому в Браїлівці знайшлися люди, які вирішили її відновити. Очолив їх депутат Павлиської селищної ради Олександр Руденко. Балотуючись в депутати Олександр Іванович пообіцяв жителям села Церкву відновити і свого слова дотримується. Громада робить все можливе для того, щоб у Браїлівці можна було проводити Богослужіння: Церкву зареєстрували, розпочалися відновлювальні роботи. В середу, 10 жовтня в Храм привезли ікону «Бралівська Божа мати».

Богослужіння провели: отець Олександр – настоятель Павлівського Храму, отець Микола з Кременчука і отець Віталій з Андрусівки. Під час Богослужіння був проведений Хресний хід, в якому взяло участь більше 60 вірян. Закінчилося служіння спільною трапезою, на якій Олександр Руденко подякував небайдужим людям за допомогу у відновленні Храму: заступнику директора товариства «Верес» Тамарі Дзюбі, директору фермерського господарства «Нурхаметов» Сулейману Нурхаметову, Ларисі Садієр, Людмилі Руденко, Юрію Булаєнко, Олександру Бондаренко, Матвію Гончаренко, Василю Головченко, Світлані Таран, Лідії Булаєнко, Вірі Криворучко, Людмилі Левашовій, Любові Кондуковій, Тетяні Козатковій та іншим. Олександр Руденко виказав надію, що відновлювальні роботи скоро завершаться і Церква запрацює.

Автор Владислав Овчаренко, фото автора
Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері"
Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері"
Браїлівський храм приймав ікону "Браїлівської Божої матері"

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF