Олександрівський район
Суспільство

Оперативна нарада з керівниками структурних підрозділів

Оперативна нарада з керівниками структурних підрозділів14 травня голова районної державної адміністрації Ольга Борота провела оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів районної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та відомств. У нараді взяв участь голова районної ради Григорій Гончаренко.
На нараді начальник відділу обслуговування громадян (сервісний центр Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області) Валентина Лепіть інформувала про стан пенсійного забезпечення громадян та дотримання законодавства про працю страхувальниками у бюджетній сфері. За її словами, На обліку перебуває 9166 пенсіонерів, із них отримують пенсії: по інвалідності -1097, у разі втрати годувальника – 418, за вислугою років – 284, соціальні пенсії -150, довічне утримання суддів – 2, за віком -7215.

Працівниками відділу забезпечувалося своєчасне призначення (перерахунки) та виплата пенсій у зв’язку із змінами в законодавстві та за додатково наданими пенсіонерами документами.

Станом на 1 травня 2018 року призначено 80 нових пенсій, що на 19 пенсій менше, ніж у відповідному періоді минулого року

Проведено 169 поточних перерахунки, що на 31 перерахунок менше, ніж у відповідному періоді минулого року, в тому числі проведено 50 перерахунків відповідно до ч.4 ст.42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Прийнято на облік 19 пенсіонерів, виплачено 207 допомог на поховання та 48 недоодержаних пенсій.

Проведено перерахунок пенсій з 01.01.2018 року особам, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлено в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на 2018 рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Перераховано пенсію 2199 пенсіонерам, додаткові видатки склали 9376,20 грн.

З 01.04.2018 року проведено перерахунок пенсій 1960 пенсіонерам, додаткові видатки склали 38 721,13 грн.

В травні 2018 року проведено масовий перерахунок пенсій у зв’язку з уточненням показників середньої заробітної плати у галузях економіки України за листопад, грудень 2017 року, січень 2018 року та за два календарні роки, що передують 2018 року, яка враховується для обчислення пенсії відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Перераховано 58 пенсій. Сума додаткових видатків становить 16 546,35 грн.

Відповідно до постанови КМУ від 09.08.2005р № 713 “Про внесення змін до пункту 7 Порядку призначення і виплати пенсій за вислугу років працівникам льотно-випробного складу цивільної авіації” проведено перерахунок 2 пенсіонерам, додаткові видатки склали 6304,74 грн. В даний час працівники відділу працюють над відпрацюванням 273 кандидатів на індивідуальний перерахунок в зв’язку з проведенням вище зазначених перерахунків пенсій.

Потреба на виплату пенсії у травні місяці становить 17 205,493 тис. грн.. середній розмір пенсії по району становить 1967,93 грн.

У відділі працює громадська приймальня, яка працює за принципом єдиного вікна. Станом на 1 травня 2018 року спеціалістами відділу обслуговування громадян надано 2350 послуг.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Сергій Тимко доповів про стан впровадження інклюзивної освіти в районі. Так, з метою вдосконалення організаційного, науково-методичного забезпечення процесу навчання і виховання дітей та молоді з вадами розумового розвитку та надання їм соціально-педагогічної підтримки під час адаптації серед однолітків відділом освіти проводиться наступна робота. З метою надання необхідної допомоги, в рамках власних повноважень відділом освіти районної державної адміністрації створено банк даних осіб з психофізичними вадами від 0 до 18 років (на даний час 117 осіб стоять на обліку як діти з інвалідністю).

При методичному кабінеті відділу освіти райдержадміністрації працює психолого-медико-педагогічна консультація, яка здійснює облік дітей з психофізичними вадами, обстежує їх психофізичний розвиток, надає цим дітям індивідуальну корекційну допомогу.

В травні 2017 року обласною психолого-медико-педагогічною комісією було обстежено 37 дітей з особливими потребами, із них 36 рекомендовано навчатися за індивідуальною та інклюзивною формою. У 2017-2018 навчальному році навчаються 60 дітей з інвалідністю.

Відділом освіти райдержадміністрації відпрацьовано механізм погодження переведення та зарахування на індивідуальну та інклюзивну форму навчання школярів району.

Для кожної дитини, яка навчається за індивідуальним планом, підібрані навчальні програми згідно з висновками обласної психолого-медико-педагогічної комісії, складено розклад уроків, з якими ознайомлені батьки учнів, видано накази про розподіл годин для вчителів. На кожну дитину заведено індивідуальну соціально-педагогічну та медико-психологічну карту супроводу, розроблено індивідуальний план корекційної роботи.

З метою вдосконалення організаційного, науково-методичного забезпечення процесу навчання і виховання дітей та молоді з вадами розумового розвитку та надання їм соціально-педагогічної підтримки під час адаптації серед однолітків відділом освіти з 1 вересня 2015 року відкрився інклюзивний клас та введено посаду асистента вчителя у Єлизаветградківській ЗШ І-ІІІ ст.

А з 1 вересня 2017 року введено 10,5 ставок посади “асистента-вчителя” в 8 навчальних закладах району, зокрема в Олександрівській ЗШ І-III ст.№1, Олександрівській філії КЗ “Олександрівське НВО № 1”, Олександрівському НВК № 2, Бірківській філії, Підлісненській філії КЗ “Олександрівське НВО №2”, Красносільській ЗШ І-ІІІ ст. КЗ “Красносільське НВО”, Красносілківській ЗШ І-Ш ст. КЗ “Красносілківське НВО “, Михайлівській ЗШ І-ІІІ ст. КЗ “Михайлівське НВО”. Забезпечено запровадження системного кваліфікаційного психолого-медико-педагогічного та соціального супроводження інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах із залученням фахівців (до складу районної ПМПК входять вчитель-логопед, психолог, лікар-психіатр, лікар-педіатр).

У даний час продовжується системна організаційно-методична, консультативно-роз’яснювальна робота серед керівників навчальних закладів, педагогічних працівників, громадськості, батьків щодо забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на освіту. Щороку вчителі які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами проходять курси підвищення кваліфікації з питань організації інклюзивного навчання.

Також відділом освіти вживаються заходи по забезпеченню фахового психолого-педагогічного та соціального супроводу дітей з особливими освітніми потребами в навчальних закладах району, в тому числі організовано постійні виїзди членів районної ПМПК для обстеження дітей шкільного віку в навчальних закладах району.

З квітня 2013 року працює районний логопедичний пункт, який розташований в Олександрівській ЗШ №1 з метою надання кваліфікованої допомоги дітям з вадами мовлення, запобігання різним відхиленням мовного розвитку дітей, усунення порушень усної та писемної мови.

Всі загальноосвітні навчальні заклади району облаштовано пандусами, всі дошкільні навчальні заклади мають кнопку виклику.

З вересня по грудень 2017 року відділу освіти Олександрівської райдержадміністрації було виділено субвенції з державного бюджету в сумі 64640 грн. для придбання обладнання та методичних посібників для даної категорії дітей та використано 64541 грн. Зокрема, в навчально-виховні об’єднання району закуплено дидактичний набір “Паровозик”, дидактичні ігри, набір геометричних фігур, сенсорна доріжка, кільцева доріжка, сенсорний м’яч, масажний килимок, мат-конструктор, мольберт “Казка”, м’яке покривало на підлогу, дзеркальна сфера, світлова гармата, стіл для малювання, пристрій для ароматерапії.

Також на нараді розглянуто питання стану криміногенної ситуації та надзвичайних подій.

"ВК" у PDF