---
Суспільство

З чого все починалося, або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому
Як казали герої японського коміксу Юки Обати: «Рік — це сила-силенна часу, цілком вистачить, щоб зробити диво!» А з моменту виходу першого номеру «Вісника Кіровоградщини» (17 березня 2016 року) минуло вже два роки! (І де вони взялися?) До того ж, сьогодні в руках ви тримаєте сотий випуск видання. Тож у нас подвійний ювілей. Як його святкувати? Оскільки ми існуємо лише разом з вами — нашими читачами та героями наших публікацій, ми вирішили зв’язатися з героями публікацій наших перших трьох номерів та поцікавитися, що змінилося у їхньому житті за ці два роки.
Вокальний ансамбль «Павлишанка» Павлиського селищного Будинку культури Онуфріївського району створений 2000 року, хоча назва залишена від того хору-ланки, який діяв за часів діяльності колгоспу. Протягом 2015-2016 років колектив готувався до фестивалю «Фольк musіc», а в березні 2016 року взяв участь у зйомках телепередачі, про що «Вісник Кіровоградщини» і розповів на своїх сторінках. Після фестивалю і життя, і діяльність «Павлишанки» змінилися. Виступ на заході такого рівня дав змогу побачити рівень інших, учасники змогли оцінити себе, причому доволі критично, бо залишилися незадоволені своїм виступом, адже побачили свої мінуси, а після приїзду влаштували серйозний розбір польотів. Вокалісти побачили велику прогалину — недостатній досвід для виступу на сцені і зрозуміли просту річ: чим більше виступаєш, тим краще почуваєш себе на сцені. Тому після приїзду їхнє концертне життя стало більш насиченим: бувало таке, що протягом двох тижнів у «Павлишанки» було три виступи. У 2016 році брали участь у туристичному фестивалі на набережній у місті Світловодську, у 2017 — в Онуфріївці у «Невичерпних джерелах», 2 роки приїздили на «Чута фест» у село Цибулеве Знам’янського району та в село Білецьківку Кременчуцького району на полуничний фестиваль та на фестиваль «Пливе щука з Кременчука». Цього року у селі Куцеволівці Онуфріївського району брали участь у фестивалі «Різдвяні зустрічі», вітали сусідню Камбурліївку з Днем села. І, безперечно, беруть участь в усіх святах Павлиша і Браїлівки та часто виступають на сцені районного Будинку культури. Минулого року ансамбль занесено на районну дошку пошани. За ці два роки склад колективу поповнився чотирма учасницями, з них три — школярки. На меті у «Павлишанки» створення дитячого вокального ансамблю української пісні. Два роки тому співачкам акомпанував лише баян, подеколи бубон, а з весни 2017 року виконання оздоблює інструментальний ансамбль «Троїсті музики»: сопілка, бубон і баян, який вже настільки зріс майстерно, що виступає з концертами як самостійний колектив. На сопілці грає учениця 6-го класу Альона Шмідович, яка за короткий час досягла високої виконавської майстерності. Її перші кроки були досить несміливими, але заняття з керівником колективу дали прекрасні результати вже за місяць. Нині у «Павлишанці» 14 учасниць на чолі з керівником Миколою Богдановим. У планах розширення складу вокального та інструментального ансамблів, підвищення рівня вокального співу і хореографічне оформлення художніх номерів. «Павлишанка» завжди рада будь-якому запрошенню виступити, тому залюбки приїде до будь-якого населеного пункту, адже її учасники надзвичайно мобільні.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

За останні два роки творчої діяльності народний аматорський ансамбль «Відлуння» Світловодського районного Будинку культури, який 2016 року відзначив своє 35-ліття (про що і був один з перших матеріалів), взяв участь у ювілейному 25-му Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Калиновий спів», м.Кропивницький (2016 рік, у 2017 році отримав диплом 2-го ступеня на цьому ж фестивалі), влітку 2017 року колектив взяв участь у фестивалі народної творчості «Степограй» у селі Карбівка Добровеличківського району. «Відлуння» двічі творчо звітувало перед населенням району у районному Будинку культури та у селі Павлівці, охоче дає виїзні лекції-концерти по школах району з метою профорієнтування учнів. Як зазначає концертмейстер Василь Кузьменко, не завжди технічна революція приносить позитивні наслідки: зараз дуже мало учителів володіють музичними інструментами, тому діти співають під мінусову фонограму. Але ж дитину спочатку слід навчити співати під інструмент — так вона вчиться правильно дихати, артикулювати, подавати звук, що досягається шляхом численних репетицій. А якщо дитина має талант, але робить помилки, то ці помилки без багаторазових занять під інструмент ніхто не виправляє. Старшому поколінню може видатися дивним, але деякі п’ятикласники не знають не лише про контрабас чи бугай, а навіть про баян не чули. А ще діти не співають… На переконання Василя Кузьменка, коли співатимуть діти, тоді й країна буде співати. Колектив є учасником майже усіх заходів, які проводить районний Будинок культури. Зокрема місяць тому разом з іншими артистами виступали у військовій частині А 1201 у селі Богданівці Знам’янського району з нагоди 75-річчя цієї частини. Завдяки турботі колишнього начальника районного відділу культури і туризму Миколи Середенка колективу придбали сценічні костюми та сценічне взуття. Василь Кузьменко поділився з нами творчими планами, які, сподіваємося, глядачі незабаром побачать наживо, хоча їх реалізації дещо заважає нестабільна економічна ситуація в країні, коли творчі люди змушені творчість у своєму житті пересувати на другий план. «Якщо комусь цікава наша творчість, ми охоче приймемо запрошення на виступ», — говорить концертмейстер Василь Кузьменко.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

З благословення Преосвященнішого Боголєпа, єпископа Олександрійського та Світловодського, 1 лютого цього року у село Іванівку Світловодського району призначений та направлений настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці, про яку ми писали у рубриці «Путівник Кіровоградщини», ієромонах Афанасій (Майоров). За короткий час перебування на службі ієромонах Афанасій вже ініціював та брав участь у проведенні в селі Масниці. А вже зараз запрошує усіх читачів «Вісника Кіровоградщини» на Пасхальне богослужіння та на освячення пасок, що відбудуться в Іванівці.

Триває реконструкція Спасо-Преображенського храму у селі Таловій Балці Світловодського району, про який теж йшлася мова у «Путівнику». 24 серпня минулого року на День Незалежності України у храмі відбувся загальнорайонний молебінь за Україну.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому


З початку свого існування газета «Вісник Кіровоградщини» активно слідкує і висвітлює спортивні події області. Далі — наш спортивний огляд подій, що відбулися у героїв наших перших публікацій за 2 останні роки.

Знам’янчанин Владислав Ільїн (клуб єдиноборств «Піт Файтер», тренер Олексій Слуцький) став чемпіоном світу та Європи з бойового самбо, джиу-джитсу і віце-чемпіоном Європи зі змішаного єдиноборства ММА, має звання майстра спорту міжнародного класу. Цього року закінчить навчання у місті Дніпро (факультет інформаційних технологій).
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

Голова правління міського гандбольного клубу «Локомотив» Володимир Довгаленко повідомив, що втрата родоначальника гандболу у Знам’янці Олега Касьяненка стала найбільшою і найнепоправнішою подією за останні два роки. «Тренування відбуваються, як і зазвичай, у спортивній залі ДЮСШ вранці вівторка і четверга. На змаганнях виборюємо призові місця. Наприклад, ми стали переможцями турніру в Олександрії, присвяченому пам’яті тренерів, які стояли у витоків гандболу», — розповів головний «локомотивець».

Товариський матч між держслужбовцями Знам’янщини не набув періодичності. Як прокоментував голова Знам’янської районної ради Сергій Макаренко: «Зволікаємо зі спортивним відпочинком через напружені робочі будні».
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

Від президента Олександрівської районної федерації хортингу СК «Богун» Валерія Скрипника дізналися, що Володимир Руденко отримав звання майстра міжнародного класу з хортингу. На даний час спортсмен проходить військову службу за контрактом. А хортинг викладають тепер не лише в селищі Олександрівці, а й у селі Старій Осоті.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

Боксер Світловодської КДЮСШ №1 Дмитро Селевко потрапив у збірну команду України. Роман Крайник став бронзовим призером чемпіонату України.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

Світловодські дзюдоїсти Станіслав Рибін та Микита Бордюл вміло продовжують поєднувати стабільні результати у спорті і відмінне навчання у школі. На них покладає великі надії тренер Рудольф Матвєєв, адже хлопці є неодноразовими чемпіонами у своїй ваговій категорії.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

Жіноча команда ветеранів-волейболісток, в минулому вихованок Світловодської КДЮСШ, продовжує тренування для власного задоволення. Жінки мають гарні результати і полишати гру не збираються, а їхні діти — Наталія і Марія Горобці, Микола і Валентина Коломійці, Вероніка Маляєва, Олександра Депутат мають намір продовжити шлях матерів у спорті.
З чого все починалося,  або Герої наших перших публікацій 2 роки потому

«Вісник Кіровоградщини» дякує усім героям цього матеріалу за спілкування та бажає їм здоров’я і подальшого розвитку!



"ВК" у PDF