Новгородківський район
Суспільство

Як парость виноградної лози, плекаймо мову...

Як парость виноградної лози, плекаймо мову...
Починаючи з 2000 року, щороку 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Як відзначали його у Новгородківському районі — наша подальша розповідь.
Свято у Великочечеліївській філії Новгородківського НВК відкрила вчителька української мови та літератури Інна Репешко. Учасники заходу: Діана Фоменко, Аня Пірієнко, Каріна Кокоуліна, Настя Фоменко, Поліна Фоменко, Альона Шрам, Лєра Гопанчук, Богдан Василенко, Володя Бантиш, Ліза Жданюк, Ілона Фисун декламували вірші, інсценізували уривок з твору Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» — «Баба Параска та баба Палажка». Під керівництвом вчителя музики Олександра Фоменка прозвучали пісні про Україну та мову. Приєдналися до свята і працівники культури — завідуюча сільською бібліотекою Олександра Оводенко та завідуюча сільським клубом Любов Вєтрова, які в ігровій формі провели мовний калейдоскоп.

21 лютого святкували Міжнародний день рідної мови й у Тарасівській філії. Цього дня для учнів 5-8 класів відбулася бібліотечна година, присвячена українській мові. Окрім шкільної бібліотекарки Любові Пуги запросили й сільську бібліотекарку Тетяну Комар. Серед іншого діти дізналися, що 1934 року на конкурсі краси мов наша рідна солов’їна увійшла в трійку призерів як наймелодійніша. Також дітям нагадали про творчість поетів-земляків Дмитра Іванова та Катерини Горчар. Далі розпочалася конкурсна частина заходу.

«Я люблю Україну і мову її солов’їну!» — такий девіз флешмобу, проведеного бібліотекарями села Верблюжка з нагоди свята мови для учнів Верблюзького НВК. Учасники заходу прикріпили вирізані паперові сердечка всередині символічного серця мови. Написи на них засвідчили любов до рідної мови та повагу до українського слова.

Новгородківська центральна районна бібліотека взяла участь в обласному бібліомарафоні «Звучи, рідна мово!». Провідна бібліотекарка відділу обслуговування Світлана Застава для учнів 8-Б класу Новгородківського навчально-виховного комплексу (класний керівник Н.Попович) провела мовознавчий турнір «Як ти знаєш рідну мову?».

У світлиці районного Будинку культури (художній керівник — Людмила Кучерява) зібралися учні 11 класу навчально-виховного комплексу (класний керівник Т.Кравченко), представники лемків і поляків — жителі громад Новгородківщини та жителі селища на свято «Ми — єдина родина». Про шляхи переселення своєї родини, життя на території району і традиції лемків розповіла жителька Петрокорбівки Марія Буйваленко, ілюструючи розповідь принесеними старими документами та фото родин своїх рідних, а потім разом із Тетяною Гончаренко виконала віночок стародавніх лемківських пісень. Українські народні пісні виконували Михайло Довженко та вокальний ансамбль «Мрійниці» районного Будинку культури. Про використання української тематики у своїй творчості розповіли присутнім заслужений майстер народної творчості України Лариса Зоріна та педагог, літературознавиця Євдокія Боса.

У заході також взяли участь представники лемків — Микола Кобан та поляків — Поліна Бабичевська.
Як парость виноградної лози, плекаймо мову...

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF