Олександрівський район
Суспільство

Масляна бібліотечна

Масляна бібліотечна
Масляна  - стародавнє слов'янське свято з численними звичаями, що через століття дійшло до наших днів. Це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Воно  тісно пов'язанез язичницькими традиціями прощатися з короткими зимовими днями.
Масляна передує семитижневому Великому посту і завершується Прощеною неділею. Крім того, Масляна за днями тижня має свої назви, правила і традиції: понеділок —«Зустріч»; вівторок — «Загравання»; середа — «Ласунка»; четвер — «Розгуляй»; п'ятниця — «Тещині вечори»; субота — «Посиденьки зовиці»; неділя — «Прощений день». Народне свято славиться тим, що всі сім днів його гулянь виспівують різні пісні, пригощають один одного млинцями, ходять по гостях, щоб повеселитися, а в останній день пробачити один одному всі образи і непорозуміння.

Цікаву інформацію та виставку-інсталяцію «Масляну гуляємо, весну зустрічаємо» підготували в Олександрівській районній бібліотеці для дорослих. А запрошували до книгозбірні власним віршованим закликом:

Ось і масляна прийшла –
Радо зустрічаєм!
Напекли млинців смачненьких –
Щиро пригощаєм!
Небо чисте, сонце ясне
Зичим Україні.
Миру, злагоди, любові,
У кожній родині!

Відвідувачів бібліотеки знайомили з традиціями святкування останнього перед Великим постом тижня. На виставці представлена література про національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаний з ними атрибутики, символіки, а також різноманітні рецепти обрядових страв. Родзинкою виставки стала символічна Масляна, яку виготовили з млинців працівники бібліотеки.

Де тільки не пригощають млинцями в цей тиждень – у парках відпочинку, закладах освіти, торгових центрах і, звичайно ж, у бібліотеці. Користувачів бібліотеки гостинно вітали з Масляною, пригощали млинцями. А наша читачка Наталія Ситник привітала самих бібліотекарів своєю смачною випічкою. Разом із працівниками книгозбірні відвідувачі прощалися із зимою і готувалися до зустрічі весни. Всі користувачі бібліотеки були вдячні за змогу поринути у давні традиції святкування Масляної , глибоко осмислити сутність народних звичаїв, їх вплив на сучасне життя та тісний зв'язок людини та природи. Отже, святкуємо Масляну! Зустрічаємо весну!


Масляна бібліотечна

"ВК" у PDF