Онуфріївський район
Суспільство

З журбою радість обнялась

З журбою радість обнялась
Саме ці рядки Олександра Олеся спали на думку, коли ми побували на незвичайному заході у селі Деріївка Онуфріївського району. Вокальний народний ансамбль «Берегиня» Деріївського сільського Будинку культури більше 20 років носить звання народного. Минулого року мали підтверджувати звання, але смерть художнього керівника Ніни Забігай вибила з колії — 20 грудня минулого року виповнився рік, як Ніна Антонівна пішла з життя. Тому підтвердження звання жінки відклали на деякий час. А самі зібралися у залі місцевого кафе (господиня якого Валентина Міхневич й сама любить співати, тому залюбки надає приміщення) згадати свого керівника, поспівати і обговорити найближчі творчі плани.
«Берегиня» у Деріївці діє з 1983 року. Спочатку це був обрядовий ансамбль у складі 22 осіб, який заснував тодішній художній керівник Будинку культури Віталій Демчук. Через недовгий час до колективу у якості керівника прийшла Ніна Антонівна Забігай і пропрацювала з ним 28 років. При ній «Берегиня» отримала звання народного.

Усе життя творча жінка присвятила культурі: працювала директоркою Будинку культури в Успенці, вийшла заміж і переїхала в Деріївку, де працювала на такій самій посаді. Родом з Черкащини, тож з молодим ансамблем їздили у Чигирин переймати досвід від тамтешнього колективу. Часто жінок запрошували з концертами на місцеву турбазу «Успіх», виступала «Берегиня» і на Кременчуцькому вагонобудівному заводі. Колектив брав і бере участь в усіх сільських заходах, раніше брав участь і в районних та обласних фестивалях.

Приходять до «Берегині» нові голоси, та кістяк складається з десяти постійних виконавиць. Це Людмила Семенівна Грабова, Надія Володимирівна Забігай, Ганна Наумівна Барліт, Наталія Володимирівна Набока, Надія Миколаївна Мануїлова, Лідія Антонівна Демчук, Надія Василівна Луценко, Валентина Василівна Неруш, Любов Миколаївна Вінник, Зінаїда Данилівна Штефан. Як художній керівник уже рік з «Берегинею» працює Тетяна Олександрівна Лавецька — викладачка початкових класів і музики місцевої школи. Наймолодшими в колективі є Тетяна Лавецька і Надія Мануїлова, а найстарша — Валентина Неруш, якій 77. Жінки поважного віку зараз на пенсії, а у минулому вони вчительки, виховательки, кухарі, доярки. Та всіх їх поєднує пісня. Це хором підтвердили нам учасниці: «Сільське життя нелегке. Але щоб не плакати, то ми збираємося разом співати і таким чином піднімаємо одна одній настрій. На репетиціях у нас душа розкривається, тут можемо і попліткувати, і секретами поділитися — ми не просто колектив — ми вже рідня. Можемо з першого погляду зрозуміти, який у кожної з нас настрій чи самопочуття». Їхні сім’ї поважають таке заняття, а багато хто і розділяє таке захоплення. Так, у Надії Забігай троє доньок і син — і усі співають. У Надії Луценко п’ятирічна онука Софія знає увесь репертуар колективу, і донька з п’яти років теж співає.

У репертуарі ансамблю українські народні пісні, є авторська пісня про рідну Деріївку, яка, звісно, є улюбленою. В основному співають а капела, пробували співати під фонограму, але народна пісня під фонограму зовсім не звучить. Мають декілька костюмів, багато елементів яких виготовили власноруч, зокрема, вишили сорочки та виготовили прикраси. Багато сорочок для колективу вишила Ніна Антонівна, бо дуже любила вишивати. І не лише співати та вишивати любила, а була оптимісткою по життю, до останнього планувала майбутній репертуар та концерти, згадують жінки.

Серед сценічних костюмів є й костюми для щедрування, бо багато років поспіль «Берегиня» разом з Будинком культури та дітьми вітала організації, магазини на території села, запрошували артистів і в оселі. «Цього року дорогу вступимо дорогу молодим, а ми будемо щедрувати одна в одної», — підсумовують жінки. І додають впевнено: «Але звання народного захистимо!»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF