Олександрівський район
Суспільство

Письменникам Олександрівщини є чим пишатися

Письменникам Олександрівщини є чим пишатися
Літератори Олександрівщини підбили підсумки своєї роботи у 2017 році. Рік виявився досить плідним.

Учасники засідання «Літературної вітальні» в Олександрівському районному краєзнавчому музеї (зліва направо): Василь Білошапка, Василь Мошуренко, Наталія Купчинська, Олена Хоменко, Василь Краєвський, Валентина Сіра (Уляна Горяна), Олександр Кротов, Микола Ярошенко.
Приємно, що у 2017 році відразу дві письменниці з смт Олександрівка стали лауреатами літературного конкурсу «Сокіл степів» Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ». У номінації «проза» перемогла Валентина Сіра (Уляна Горяна), а у номінації «літературознавство та літературна критика» — Оксана Шпирко. Твори обох лауреаток вміщені у літературно-мистецькому та громадсько-політичному журналі «Степ».

Зазначимо, що олександрівські літератори не вперше стають переможцями престижного конкурсу «Сокіл степів». У 2010 році перемогу у номінації «поезія» вже здобувала та ж Оксана Шпирко, а в номінації «проза» — Віктор Шевченко.

Творчість Оксани Шпирко, авторки цілої низки збірок поезії, раніше була також відзначена обласною літературною премією імені Євгена Маланюка. Валентина Сіра здобула третє місце у Міжнародному літературному конкурсі «Каплантида-2012» у номінації «Україномовна література. Проза», а 2016 року її оповідання припало до душі журі конкурсу «Коронація слова» — і твір нашої землячки переклали російською мовою та включили до збірки оповідань «Он і Она. Истории любви», виданої «Книжковим клубом сімейного дозвілля» (м. Харків).

У 2017 році Уляна Горяна на власні кошти видала у «Центрально-Українському видавництві» (м.Кропивницький) книгу зворушливих оповідань «Незрозуміла провина». Це шоста книга нашої землячки.

А от Кузьма Повелько у 2017 році порадував шанувальників свого таланту книгою прози, ретроспекції, одкровень і відгуків «Я приїжджатиму…», що побачила світ у Житомирі.

Житомир став місцем видання другого, доповненого видання книги новел «Шедеври» письменника Василя Мошуренка. Одна з новел автора надрукована у журналі «Степ».

Літературознавець Михайло Гетьманець, що народився у селі Китайгород, а нині живе і творить у Харкові, у 2017 році видав тритомник «Вибраних праць».

Про ці та інші здобутки письменників з Олександрівщини йшла мова на засіданні «Літературної вітальні», зібрання якої, за традицією, відбулося напередодні Нового року у залі Олександрівського районного краєзнавчого музею.

Учасники засідання почули нові поетичні гуморески Василя Краєвського з села Соснівка, до речі, автора двох книг, що надруковані у попередні роки. Чудові вірші із свої останньої книги «Вернуся тебе долюбити» прочитала поетеса з Олександрівки Наталія Купчинська. Як завжди вразила непересічним талантом Валентина Сіра (Уляна Горяна). Присутні на «Літературній вітальні» дізнались, що вона почала писати і дитячі казки. Це на додаток до романів, повістей, оповідань та віршів. Її містичні історії та казки залюбки друкують кілька газет у різних куточках України. Письменниця розповіла, що завершила роботу над новим романом.
Письменник Василь Мошуренко, що народився у Розумівці, а нині мешкає у столиці України (до речі, висунутий номінантом на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка 2018 року), прочитав свої новели.

Тож письменникам краю над Тясмином є чим пишатись. А значить, будуть нові книги наших літераторів, які попри членство у творчих спілках і об’єднаннях, систематично звітують про свої творчі здобутки на засіданнях «Літературної вітальні», що проводяться в районному краєзнавчому музеї під егідою районного літературно-мистецького об’єднання «Крила».

На передноворічному засіданні «Літературної вітальні» було презентовано і виставку «Нещаслива доля батька засновника українського реалістичного театру», присвячену 210-річчю від дня народження Луки Івановича Кропивницького, який народився у селі Хайнівка Олександрівського району. Цікаву розповідь про життя батька драматурга і корифея українського театру Марка Кропивницького підготував краєзнавець Олександр Кротов.

"ВК" у PDF