---
Суспільство

Кіровоградщина долучилась до проекту "Ткана Україна"

Кіровоградщина долучилась до проекту "Ткана Україна"
Сьогодні у залі сакрального мистецтва обласного художнього музею відома майстриня килимарства, лауреат обласної премії імені Якова Паученка в номінації "Декоративно-прикладне мистецтво", стипендіат премії Президента України у галузі культури та мистецтва і, разом з тим, керівник гуртка "Етно-арт" Центру естетичного виховання "Натхнення", що діє у кропивницькій спеціалізованій ЗШ № 6, Валентина Добровольська та її вихованки – учасниці гуртка, у присутності першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини Валентини Животовської, працівників обласного музею та журналістів розпочали роботу над створенням тканої мапи Кіровоградської області.
Таким чином Кіровоградщина долучилась до загальноукраїнського проекту "Ткана Україна", ініційованого номінантом Гранту Президента України Дариною Алєксєєнко з метою популяризації в широких масах призабутого нині ткацтва, що було колись звичною справою в Україні. Проект передбачає виготовлення (на завершальному етапі) у традиційних ткацьких техніках, притаманних кожному регіону, тканого панно "Карта України", кордон держави на якому буде подано у вигляді неперервного тканого поясу, що символізуватиме цілісність кордону (в Україні пояс здавна мав оберегову функцію, був головним атрибутом у багатьох звичаях та обрядах).

Після завершення проекту його організатори планують передати панно "Ткана Україна" на постійне зберігання до Донецького обласного художнього музею, аби воно, зроблене руками людей з усієї України, стало оберегом для краю, де нині триває війна.

Також даний проект має й інші завдання, зокрема привернення уваги громадськості до ткацтва як народного мистецтва, пошук майстрів у регіонах та їх об’єднання, відродження ткацьких технік, що занепали (Валентина Добровольська, до речі, вже багато років відтворює старовинні схеми ткацтва, поширені на Кiровоградщинi).

Майстриня зазначила, що невипадково роботу над таким особливим проектом розпочато саме в четвер, адже в маленькому селі, де вона народилась і де завжди дотримувались народних звичаїв та традицій, четвер вважався особливим днем, "чистим". Все, що робилося цього дня, виходило добре, тож хай і нинішнє починання буде успішним.

Сергій Коваленко привітав учасників заходу, а насамперед Валентину Яківну та її маленьких помічниць, з початком реалізації на Кіровоградщині просвітницького проекту, який запропонувала громадськість, підтримав Президент України, а Міністерство культури долучиться до його впровадження в життя. Адже проект "Ткана Україна" багатоетапний, довгостроковий і передбачає не лише виготовлення тканого панно, а й низку інших заходів та починань, серед яких, зокрема, більш активне залучення дітей до занять ткацтвом, створення для них навчальної програми та навчальних відео-майстер-класів, видання тематичної літератури, проведення регулярних виставок та фестивалів ткацтва тощо.

Для Кіровоградщини особливість цього проекту ще й в тому, що саме наші майстри будуть ткати карту Криму. Ця робота розпочнеться наступного тижня (знову ж таки в четвер) в обласному госпіталі для ветеранів, що, за словами Сергія Коваленка, є дуже символічним, адже там лікуються воїни, які боролися і борються за цілісність та єдність України, непорушність її кордонів.

Перший заступник голови облдержадміністрації запросив журналістів доєднатися до акції в госпіталі, і не лише для її висвітлення, а, можливо, й самим спробувати себе у цій справі і разом із захисниками України почати ткати на полотні український Крим.

Окрім того, Сергій Коваленко, наголосивши, що спільними зусиллями можна зробити дуже багато, доручив керівнику департаменту культури Валентині Животовській попрацювати над тим, щоб розширити коло учасників проекту, адже, можливо, є охочі – чи то школярі, чи дорослі майстри – докласти і своїх рук до відтворення карти Кіровоградщини у тканих орнаментах.

Щодо терміну, відведену на роботу, то, як повідомила Валентина Добровольська, за прогнозом, вона має бути завершена до кінця лютого. Сергій Коваленко пообіцяв обов’язково прийти подивитися на її результат.

Кіровоградщина долучилась до проекту "Ткана Україна"

"ВК" у PDF