---
Суспільство

Дрова в лісі: чи варто за ними йти саме до лісу?

 Дрова в лісі: чи варто за ними йти саме до лісу?
З приходом зими і настанням сталих холодів люди частіше стали ходити в ліс за дровами. Чи мають вони на це право? Яка за це відповідальність? Спробуємо пояснити коротко і просто. Для цього дамо деякі визначення: що таке ліс і що таке дозвіл на спеціальне використання лісових ресурсів.
Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні компоненти, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають один на одного і на навколишнє середовище.

Дозволом на спеціальне використання лісових ресурсів державного і місцевого значення є лісорубний квиток(заготівля дров - це теж спеціальне використання лісових ресурсів). Саме цей дозвіл визначає законність рубки в певному місці в певний час.

Заходячи в ліс з сокирою без лісорубного квитка Ви порушуєте:

1. Постанову КМУ від 23 травня 2007 р. № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів»;

2. ст. 69 Лісового кодексу України (Спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів);

3. ст. 105 Лісового кодексу України (…відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у: незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників).

Предмет злочину - дерева і чагарники, які ростуть у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду. За ст. 246 слід кваліфікувати посягання на сироростучі (живі) дерева і чагарники, які знаходяться на пні (не відділені від коріння), у т.ч. порубку сіянців, саджанців, підліска.

Предметом злочину, передбаченого ст. 356 і кваліфікується як самоправство самовільна заготівля пеньків, хмизу, мертвих стовбурів дерев або їх частин, які лежать на поверхні ґрунту (вітровал, бурелом, сніговал, сніголам тощо).

Відповідальність несете згідно (в залежності від характеру порушення):

1. ст. 65 КУпАП (Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка – передбачає штраф);

2. ст. 246 ККУ (Незаконна порубка лісу – карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого).

3 ст. 356 ККУ (Самоправство – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців).

Суб'єктивна сторона злочину характеризується умислом.

То ж будьте розважливими, придбайте дрова законним способом, це збереже ваші кошти і нервову систему.



"ВК" у PDF