Новгородківський район
Суспільство

Новгородківщина пишається своєю землячкою

Новгородківщина пишається своєю землячкою
22 листопада в Новгородківській центральній районній бібліотеці відбулося чергове засідання Вищої Народної Школи. Провідний бібліотекар Світлана Застава та бібліограф Катерина Крижановська познайомили слухачів з визначними подіями та святами, які відзначалися в нашій країні в другій половині листопада.
Продовжилося засідання цікавою зустріччю з талановитою землячкою, вишивальницею, заслуженим майстром народної творчості України Ларисою Георгіївною Зоріною. Лариса Георгіївна частий гість в бібліотеці. Але цього разу зустріч була особливою. Майстриня прийшла розповісти про свою подорож до далекої і загадкової Туреччини. Не кожному випадає можливість представляти народне мистецтво України далеко за її межами. А Ларисі Георгіївні це вдалося.

Вже шостий рік поспіль українських майстрів народного мистецтва запрошують на фестивалі в Туреччину. З 17 липня по 7 серпня 2017 року знову відбулися два масштабні міжнародні фестивалі культури і мистецтва: тридцятий фестиваль в місті Шилє (Північний район Стамбула на Чорному морі) та 18-й фестиваль в місті Бюкчекмедже (Західний район Стамбула на Мармуровому морі), на які і було запрошено нашу майстриню Ларису Зоріну.

Поїздка в Туреччину була для неї приємним сюрпризом, якого вона зовсім не чекала. Побачивши її роботи в мережі Інтернет Угур Бент, організаторка фестивалів запросила її до Туреччини. Потім Лариса Георгіївна успішно пройшла відбір та затвердження у Києві для участі у фестивалях. З цього і почалася її поїздка до Туреччини.

На фестивалях Україну представляли 6 різновидів мистецтва: гончарство (м. Обухів Київська область), дерев’яна іграшка (Волинь), дерев’яний посуд (м. Київ), писанкарство (м. Київ), плетіння зі шпагату (м. Кропивницький) та вишивка Лариси Зоріної (смт. Новгородка, Кіровоградської області). Участь у фестивалі взяли майже сто майстрів з 15-ти країн Європи та Азії. Наша майстриня представляла 19 виставкових робіт вишивки гладдю, на яких відобразила сюжети народних пісень, обрядів та казок. На цьому фестивалі виявилося, що ніде в світі навіть схожих робіт не існує. Ще б пак! Майстриня вишиває з власних малюнків. А сюжети усної народної творчості їй найбільше до душі, бо в них - дух та мудрість українців.

За участь в фестивалях Лариса Зоріна була нагороджена двома дипломами, подяками, багатьма пам’ятними подарунками від мерії та організаційного комітету фестивалів.

Лариса Георгіївна поділилася своїми враженнями від поїздки до Туреччини, показала фото-презентацію перебування в цій країні та її участі в двох Міжнародних фестивалях. Також майстриня підготувала відео-презентацію своїх картин на українську народну тематику.

Зустріч з майстринею була теплою, надзвичайно зворушливою та залишила багато гарних вражень, а час, проведений в спілкуванні з чудовою майстринею став приємним для всіх присутніх.

Слухачі ВНШ та працівники центральної районної бібліотеки побажали майстрині доброго здоровۥя, творчого натхнення та успіхів.

"ВК" у PDF