Знам’янський район
Суспільство

СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ ДЛЯ ТИХ, ХТО ТВОРИТЬ СВЯТО

СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ ДЛЯ ТИХ, ХТО ТВОРИТЬ СВЯТО
Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається 9 листопада разом із Днем української писемності та мови.
Це свято- визнання ролі української культури в процесі пробудження та формування національної свідомості. Без традиції нема культури, без культури нема нації. Українська культура розкриває нашу сутність та вчить нас бути українцями. Протягом століть саме завдяки культурі наш народ зберіг свої духовні скарби. І сьогодні вона займає гідне місце в світовій культурі.

Всеукраїнський день працівників культури було засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Це свято об’єднує усіх нас, бо саме працівники культури і аматори народного мистецтва дарують гарний настрій та життєвий оптимізм.
Завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність та неповторність.

Вагомий внесок у відродження національної культури та мистецтва, народних традицій та обрядів вносять творчі колективи, майстри народного мистецтва та аматори сцени, бібліотечні та музейні працівники. Завдяки їхній праці культура Знам’янщини розвивається, збагачується новими іменами, цікавими творчими особистостями.

Сьогоднішня наша розповідь про людей, самовіддана творча праця яких вражає своєю неповторністю, яскравим колоритом, різносторонністю та невичерпною енергією.

У серпні 1998 року до нас у відділ культури і туризму прийшла працювати методистом з театрального жанру Світлана Олександрівна Стриженко- справжній генератор творчих ідей та задумів. Вона уміє не просто написати сценарій, а й дуже добре знає, як реалізувати його у життя. Завдяки її праці святкові заходи стають надзвичайними та душевними. Завжди усміхнена, Світлана Олександрівна притягує до себе колег-однодумців. Я прислухаюся весь час до мудрих порад цієї досвідченої жінки. Вона уміє висловити свою думку, при цьому уважно вислухавши бачення співрозмовника. Активна і життєрадісна, толерантна та вихована, щира у стосунках та відверта у своїх судженнях, Світлана Олександрівна є справжньою душею нашого колективу.

У районному краєзнавчому музеї з 2008 року методистом з пам’ятко-охоронної справи сумлінно працює молодий, наполегливий, обізнаний Подкопайло Олександр Володимирович. Історик за фахом, Олександр Володимирович присвячує своїй улюбленій справі- вивченню історії району- весь свій вільний час. А наукова робота «Історія села Мошорине доби Нової Сербії» оцінена дипломом другого ступеня у конкурсі «Кращий музей Кіровоградщини» за номінацією «Краще наукове дослідження».

Молодий фахівець допомагає у проведенні музейних уроків історії, тематичних виховних заходів. Олександр- відповідальний та дисциплінований, постійно підвищує свій фаховий рівень та кваліфікацію з організації пам’яткоохоронної справи, екскурсійної діяльності та сільського «зеленого» туризму, приймає участь у районних та обласних семінарах і конференціях. Він досконально вивчає кожну сторінку історії рідного краю, знає багато про пам’ятники і братські могили, скіфські кургани і революції та війни, які прокотилися руйнівними хвилями по наших землях.

Справжні професіонали бібліотечної справи Татарченко Алла Іванівна та Самсоненко Ніна Іванівна працюють у Трепівській бібліотечній філії. Їх бібліотека є віконцем у великий і цікавий світ книг. Ерудовані та кретивні, Алла Іванівна та Ніна Іванівна втілюють свої ідеї в життя при підтримці сільської ради, з кожним роком удосконалюючи свій заклад, який став для них другою домівкою. Трепівська бібліотека вийшла за межі «статутної діяльності», чи то пункту видачі книг і перетворились на центр комунікації, інтелектуального і соціального розвитку. Сьогодні до послуг користувачів електронні книги, віртуальні подорожі, різноманітні сайти, послуги електронної пошти. У бібліотеці проводяться майстер-класи, зустрічі, презентації, акції. Тут панує гармонія традиційного і нового. Окрасою закладу стали вишиті роботи цих талановитих майстринь- учасниць усіх сільських і районних виставок та заходів. Алла Іванівна також очолює громадський музей історії сіл Трепівської сільської ради, який створений завдяки зусиллям багатьох жителів села, а зокрема, Лагно Галини Афанасіївни та Білоуса Івана Гнатовича.

Щиро вітаємо з професійним святом - Всеукраїнським днем працівників культури та аматорів народного мистецтва, всіх тих, хто присвятив себе благородній справі - зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу. Бажаємо здоров’я, добра, родинного благополуччя, професійних успіхів, невичерпної енергії, реалізації творчих ініціатив і нових культурних проектів на благо нашої рідної України.
СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ ДЛЯ ТИХ, ХТО ТВОРИТЬ СВЯТО

"ВК" у PDF