Знам’янський район
Суспільство

Гра в шахи:громадський бюджет у тисяча ходів в Україні

Впровадження у м. Знам'янка громадського бюджету вже розпочалося, нагадуємо, ще це процес тривалий і передбачає виділення з міського бюджету коштів для реалізації ініціатив мешканців за рахунок написання проектів. Виконавцями робіт є органи, управління виконавчої влади Знам'янки. За попередніми розрахунками вже наступного року 1 млн. 200 тис. грн. можуть стати реальністю громадського бюджету нашої громади. А допоки триває процес підготовки, практики з усієї України (м. Суми, м. Житомир, м. Черкаси, м. Кропивницький) під час панельної дискусії ділились своїми напрацюваннями у залі засідань Знам'янської міської ради.
Від ідеї до реалізації проектів громадського бюджету у місті Житомир розповів голова правління Благодійного фонду "Пошук", заступник голови Координаційної ради по впровадженню бюджету участі у м. Житомир, Андрій Шелестюк.

- Активність людей будь-якої громади в Україні приблизно однакова, в школах вирішують, куди вкладати кошти в приміщення та умови навчання, в ОСББ - як зберегти та зробити кращим житловий фонд. У цій системі рішень я вже давно, бо є головою Благодійного фонду і головою ОСББ. Тому у 2015 році я став ініціатором бюджету участі у м. Житомир.

Для всіх присутніх пан Андрій пояснив як працює бюджет участі(громадський бюджет) взагалі в країні, прості кроки поступових дій:
Отримання інформації про ГБ(громадський бюджет) - створення команди для реалізації ГБ у місті - розробка правил ГБ для міста - визначається розмір ГБ від міського бюджету - напрямки ГБ - обговорення проектів ГБ- етапи реалізації ГБ - інформаційно-освітня кампанія - підготовка і подання проектів ГБ - обговорення проектів ГБ- перевірка проектів Координаційною радою - голосування за проекти ГБ - винесення завдання виконавчим органам - оцінювання та реалізація проектів - план ГБ на наступний рік.

На сьогодні у м. Житомир за два роки було проведено вже 34 засідання Координаційної ради та реалізовано проектів на загальну суму 12 млн. грн. Паралельно відкриті і постійно працюють "Майстерні громадської участі", "Майстерні міста", де вчать як писати проекти, як їх готувати до подання. За 57 реалізованих проекти у Житомирі проголосувало понад 4 тис. громадян. Цікавим є девіз проектів громадського бюджету цього міста " Для нас без нас - це не для нас", а чи не так це насправді і є, адже саме мешканці кожного міста мають право і повинні втручатись у спільну роботу з покращення не тільки прибудинкових територій, а й життя громади в цілому?!

Роман Жовнір (голова Координаційної ради з питань громадського бюджету у м. Черкаси)
- Як показує наша практика понад двох років: головне у громадському бюджеті не сума, виділена на проекти, а їх якість. У органах влади має бути людина-посадовець, яка візьме на себе велику відповідальність теж координувати процес впровадження громадського бюджету, а не лише координаційна рада, члени якої обрані. Від 2015 року ми реалізували у місті 54 проекти - це переважно зони відпочинку для дітей, але є і незвичні, наприклад, встановлення годинника. Можу порадити вам наступне: встановіть найнижчу межу вартості проектів, наприклад, як ми - не менше 30 тис. грн. То дозволить вас позбавити проектів на зразок одної лавки чи ліхтаря. Також має бути мінімум набраних голосів переможців конкурсу, у нас -100 голосів - прокоментував Роман Жовнір.

Серед успішних проектів, які були реалізовані у інших містах були такі, як спортивні майданчики, фасади будівель, соціальна допомога, кінотеатр під відкритим небом тощо.

Андрій Моша ( секретар Координаційної ради з питань громадського бюджету у м. Суми) доповнюючи інформацію про впровадження громадського бюджету у Сумах, зауважив, що важливо на конкурс не приймати ті проекти, які стосуються безпосередньо питань управління бюджетних установ. Адже, утеплювати школи чи прокладати якісне асфальтне покриття - то і є робота відповідних служб і для цього існує міський бюджет. Підтримала колегу і Катерина Шамардіна (м. Кропивницький), яка зауважила, що серед переможців у Кропивницькому з 22 проектів 16 - із сфери освіти. А от створювати Wi-Fi зони, впроваджувати нові технології зі збору роздільного сміття - то якраз питання громадського бюджету.
Наприкінці зустрічі ініціатор започаткування громадського бюджету депутат міської ради Сергій Лєвінте повідомив, що днями під час сесійного засіданя у місті Знам'янка має бути затверджене Положення про Громадський бюджет та відповідна Програма. На сьогодні окреслено орієнтовно 7 етапів реалізації громадського бюджету у місті. Загальний обсяг коштів для ГБ - до 1 млн. 200 тис. Є можливим написання малих та великих проектів, перші - від 10 до 100 тис. грн. другі - від 100 до 250 тис. грн. Чи буде громадський бюджет майбутнім Знам'янки вже наступного року, стане скоро відомо, а поки всі активісти міста можуть накопичувати ідеї для фінансування та думати як зібрати всього лиш 15 підписів підтримки тих ідей для малих проектів та 25 підписів - для великих!

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF