---
Суспільство

Оздоровлення дітей триває

Оздоровлення дітей триває
За вікном серпень – останній місяць літніх канікул. Зовсім скоро метушлива дітвора наповнить класи наших навчальних закладів. Але зараз вони відпочивають, оздоровлюються, щоб з новими силами, бадьорими і веселими сісти за парти першого вересня.
Отже з питанням організації в районі оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків у 2017 році я звернулася до двох керівників установ – начальника відділу освіти Лідії Остапчук та начальника управління соціального захисту населення Наталії Гук.

Кор.: – Лідіє Михайлівно, яка кількість дітей і яких категорій мала змогу відпочити у пришкільних таборах відпочинку, які працювали на базі навчальних закладів району?

Л.О.: – З 29 травня по 30 червня 2017 року на базі загальноосвітніх навчальних закладів функціонували 13 пришкільних таборів відпочинку з денним перебуванням дітей. Табори відпочинку працювали за 6-годинним режимом в одну зміну напротязі 14 днів. До відпочинку у пришкільних таборах було зараховано 1104 дітей, що становить 89,2% від загальної кількості дітей, які підлягали охопленню відпочинком. Стовідсотково послугами літнього відпочинку у пришкільних таборах було охоплено: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей-інвалідів; дітей із малозабезпечених та багатодітних родин; дітей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; дітей групи ризику та дітей, які опинились у СЖО; дітей із родин, що тимчасово переселені із зони АТО; дітей із сімей учасників АТО; дітей, які перебувають на диспансерному обліку; обдарованих й талановитих дітей.

Кор.: – Що ви можете сказати про організацію в районі мовних таборів?

Л.О.: – З метою удосконалення та закріплення знань дітей з англійської мови, другий рік поспіль у пришкільних таборах відпочинку основним профілем роботи є організація літньої англомовної школи. Кожен тематичний день табірного розпорядку передбачав різноманітні форми англомовної практики дітей. Це і театральні постановки, зустрічі з людьми, які досконало володіють англійською мовою та мають досвід перебування в англомовних країнах. Вихованці загонів розучували іноземні приказки та прислів’я, брали участь в конкурсах, іграх, переглядали тематичні презентації англійською мовою. Виставка малюнків, яку представляли загони здійснювалася також англійською мовою. У кожному таборі крім вивісок українською мовою назв кімнат, їдалень, спортивних залів, фойє були також вивіски і англійською мовою. Зазвичай спілкування дітей на ранковій гімнастиці, у їдальні також здійснювалось англійською.

Кор.: – Ще з минулого року ми чули про те, що Верблюзький НВК один на всю Кіровоградщину, серед сільських шкіл, став переможцем міжнародного конкурсу, який проводився Міністерством освіти і Міжнародною громадською організацією Go Global. А як у цьому році?

Л.О.: – В цьому році Верблюзький НВК також став переможцем відбіркового туру, за результатами якого вчитель англійської мови Верблюзького НВК Т.А.Трехлєб визнана кращим тренером міжнародної організації та отримала сертифікат, який дав їй право самостійно апробувати програму пришкільного табору Go Camp за напрямком «Спорт та здоров’я» у своєму закладі.

Кор.: – Лідіє Михайлівно, що робилося працівниками пришкільних таборів, щоб відпочинок учнів був насиченим і цікавим?

Л.О.: – Щоб зробити перебування дітей у таборі яскравим, змістовним та цілеспрямованим, кожен день відпочинку був присвячений певній темі, відповідно і всі заходи цього дня так чи інакше підпорядковувалися їй: День патріота, День професій, День здоров'я і спорту, День казки, тощо. Разом з тим у кожному закладі працювали творчі майстерні юних поетів і знавців народної творчості, дизайнерів, туристів, художників, вокалістів, юних спортсменів, фантазерів, мандрівників. Відповідна увага приділялась проведенню не лише спортивно-патріотичних заходів, як «Олімпійський день, «Сокіл»(«Джура»)», а й виховних превентивних заходів, таких як: бесіди, вікторини з різної тематики: «Причина пожежі – недбалість», «Хуліган у школі», «Сонячний удар», «Шкідлива звичка все гризти», «Комп'ютер: друг чи ворог?», тощо.
Під час відпочинкової кампанії було здійснено 80 екскурсій, серед яких екскурсії як по визначних місцях України з обов’язковим відвідуванням музеїв (Київ, Черкаси, Миколаїв, Умань, Кривий Ріг, Кропивницький), так і подорожі «Стежками рідної землі».

Кор.: – А як було організоване в таборах харчування вихованців?

Л.О.: – Режим дня роботи таборів, перспективне меню, узгоджені із районною Держпродспоживслужбою. Слід відзначити, що спільними зусиллями районного та бюджетів селищної і сільських рад вихованці таборів забезпечувались якісним дворазовим гарячим харчуванням, середня вартість якого на одну дитини в день становила 27,51 грн., при цьому дотримання норм харчування склало 99% . Продукти харчування в заклади доставлялись постачальниками згідно угод, відповідної якості, українського виробництва, сертифіковані, за цінами регіону, закріпленими на даний проміжок часу, тому протягом відпочинкової зміни 2017 року харчових отруєнь, випадків інфекційних кишкових захворювань серед дітей не зафіксовано.

Кор.: – Наталіє Сергіївно, скільки дітей Новгородківщини оздоровилося в стаціонарних таборах?

Н.Г.: – В стаціонарних таборах Кіровоградської області та України мали змогу оздоровитися 30 дітей пільгових категорій, серед яких діти учасників антитерористичної операції на сході країни, діти тимчасово переміщених осіб, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти з малозабезпечених сімей.

Кор.: – В яких саме оздоровчих закладах побували наші діти?

Н.Г.: – Діти Новгородківського району побували в Міжнародному дитячому центрі «Артек», Українському дитячому центрі «Молода гвардія», в таборах: «Перлина Чорномор’я» (Одеська область), «Бригантина», «Лісова пісня», «Дружба» (Кіровоградська область). Хочу зазначити, що з районного бюджету на придбання путівок в стаціонарні оздоровчі табори було виділено 60 тисяч гривень.

Кор.: – Дякую за гарну розмову. А дітям хочу побажати провести ще майже місяць відпочинку весело, змістовно і цікаво.
Оздоровлення дітей триває
Оздоровлення дітей триває
Оздоровлення дітей триває
Оздоровлення дітей триває
Оздоровлення дітей триває

"ВК" у PDF