Онуфріївський район
Суспільство

Завершено ремонт в адмінбудинку Онуфріївського стадіону

Завершено ремонт в адмінбудинку Онуфріївського стадіону
У кінці шістдесятих років минулого сторіччя Онуфріївський район було відокремлено від Кремгесівського. В Онуфріївці, яка стала районним центром, почалося активне будівництво адміністративних будівель, установ, магазинів. Розпочалося будівництво приватних домоволодінь та багатоповерхових будинків. Не залишився поза увагою влади і спорт. У чудовому місці паркової зони побудували спортивний комплекс. Керував будівництвом великий шанувальник спорту, керівник комунального господарства Дмитро Столяж.
При завершенні будівництва, коли бульдозер закінчував сплановувати майбутнє футбольне поле, сталося несподіване — під шаром знятого ґрунту з’явилися чіткі прямокутники давніх могил. Почали з’ясовувати і зрозуміли, що стадіон будують на німецькому цвинтарі часів Другої світової війни. Після закінчення війни дерев’яні хрести досить швидко згнили, могили розмилися дощами і зрівнялися з ґрунтом, тому майже ніхто про кладовище не знав. Написали в посольство Німеччини, бо хіба ж можна грати в футбол на могилах. З посольства приїхали представники, переконалися, що тут дійсно поховані їхні співвітчизники. У короткі терміни керівництвом Німеччини були виділені кошти на перепоховання.

Бульдозером зняли верхній шар землі, а потім розкопували лопатами. Останки кожного воїна перекладали в поліетиленовий мішок разом зі знайденими особистими речами та нагородами. В одній з могил було знайдено скляну пляшку з запискою, в якій було вказано хто саме тут похований. По завершенню робіт останки були перевезені до Кіровограда і там перепоховані. В дяку за шанування загиблих воїнів з Німеччини в Онуфріївку було передано два мішки газонної трави, яку висіяли на стадіоні.

Десятки років пропрацював стадіон, але великою проблемою була відсутність води, оскільки мережа водогону знаходиться досить далеко, потрібно було провести ремонт приміщення адмінбудинку.

Незважаючи на проблеми, стадіон був і є чи не найкращим в районі, на його полі грали ветерани дніпропетровського «Дніпра», кременчуцького «Кремня» і навіть ветерани легендарного київського «Динамо». Так, на полі Онуфріївки грали: Йожеф Сабо, Євген Рудаков, Андрій Біба та інші футбольні зірки. Під час пам’ятного матчу сталася цікава пригода: у Йожефа Сабо порвався золотий ланцюжок, і загубився хрестик, який передавався в сім’ї футболіста з покоління в покоління. Вболівальники навколішки пройшли полем, знайшли і повернули Йожефу сімейну реліквію.

Цього року було прийняте рішення довести адмінбудинок стадіону до ладу. Забезпечили душові водою, пробивши свердловину, провели поточний ремонт приміщення, встановили бойлер. Велику частину коштів на проведення робіт виділила селищна рада, допомогли коштами сільгоспвиробники та підприємці Оксана Кохно, Віталій Береза, Володимир Жебка, Юрій Пузь, Руслан Пшеничний, Віталій Горобець, Олег Родіонов.

По завершенню робіт відбулося урочисте відкриття адмінбудинку. На ньому були присутні Онуфріївський селищний голова Леонід Пивовар, інструктор зі спорту Анатолій Піщан, колишній директор стадіону Анатолій Голобородько, колишній тренер команди «Рубін» Віктор Троян, футболісти, спонсори. Настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Іван Онисько провів освячення приміщення і побажав футболістам команди спортивних успіхів та нових звершень.

Владислав Овчаренко
Автор дякує Анатолію Голобородьку
й Анатолію Піщану за допомогу
і надану інформацію
Завершено ремонт в адмінбудинку Онуфріївського стадіону
Завершено ремонт в адмінбудинку Онуфріївського стадіону
Завершено ремонт в адмінбудинку Онуфріївського стадіону

"ВК" у PDF