Світловодський район
Суспільство

Талова Балка — місце, де оздоровиться душа і тіло

Талова Балка — місце, де оздоровиться душа і тіло
Улітку 2016 року у с.Талова Балка Озерської сільської ради Світловодського району на базі чоловічого скиту вперше запрацював дитячій православний табір «Світлячок», де побували близько 30 дітей з м.Світловодськ. Відпочивальники отримали яскраві враження, душевне та тілесне оздоровлення. Тож цього року виникло питання про продовження започаткованої справи.
Організатори поїздки до табору — це православні громади при світловодських храмі Архістратига Михаїла та храмі Петра і Павла. Зважаючи на подорожчання, яке ми спостерігаємо, вирахували: щоб організувати табір, потрібно щонайменше 10 000 грн. Це 300 грн з дитини. Багато сімей були не в змозі заплатити таку суму. Тож довелося рушати до меценатів, від багатьох з яких почули відмови. Тому особливо гріло серце, коли з першого слова розуміли та допомагали. Ми вдячні благодійному фонду народного депутата Олеся Довгого «Фонд розвитку громад» за надану благодійну допомогу, яка склала основний бюджет дитячого табору. А також Айкараму Тартикяну, керівнику ПП «Ефект», за надані продукти харчування.

Цього літа табір працював у три зміни. 28 світловодців від 4 до 15 років відпочивали в ІІ зміну з 17 по 25 червня, прийнявши естафету від дітей храму преподобного Варсонофія Херсонського (м. Олександрія). Обов’язковою частиною програми табору було щоденне відвідування богослужінь і послух у монастирі. Останній став уже найулюбленішим заняттям: дорослим хлопцям довірили допомагати на господарському дворі — вантажити гній, складати дрова і сіно, поливати капусту, приводити і відводити бичків та корів і навіть копати пісок. Молодші збирали запашну липу для смачного чаювання у монастирі. Таке спілкування з природою — запорука нормального психічного розвитку в дитинстві і здоров’я психіки у зрілому віці. Творчі уроки рукоділля з дітьми проводила викладачка недільної школи Архистратига Михаїла Наталія Барадуля: разом вишивали закладки для книжок, які потім подарували ченцям скиту. Щодня з дітьми проводив заняття настоятель храму святого апостола Фоми с. Червоне ієрей Максим Крилач. З дітьми він спілкувався з легкістю, адже, не зважаючи на свої 26 років, вже виховує власних чотирьох діток. Це були не уроки, а розмови про любов до Бога і ближніх, розповіді, жарти, спілкування на галявині у післяобідній час. Коли останнього дня зміни кожен розповідав про свої враження від перебування у таборі, ієрей Максим зізнався, що усі діти стали йому як рідні та запросив приїздити до себе у гості восени. Кожен день у таборі був присвячений якійсь темі, наприклад, 21 червня відбувся еко-захід «Чисте озеро»: озброївшись рукавичками, діти та вихователі вийшли на боротьбу зі сміттям на берегах водойми. 22 червня, з нагоди дня вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, діти і вихователі зібралися для спільної молитви біля пам’ятника Невідомому солдату.

Щорічно 23 червня у всьому світі відзначають Міжнародний олімпійський день. Табір теж не зостався осторонь цього свята. Перетягування канату, різні конкурси з м’ячем, естафети у воді та інші цікаві змагання проводив громадський активіст Олександр Форостяний. Також діти відвідали приватний зоопарк «Ахрика», купалися двічі на день, щодня грали в ігри, каталися на човні, взяли участь у Фестивалі православної моди, сиділи увечері біля вогнища, співаючи разом з дорослими духовні й українські народні пісні. Перед «відбоєм» — перегляд цікавого повчального мультфільму на великому екрані. (З проектором для табору допомогла Ганна Курусь, голова ГО «Майбутнє без меж»). Останній день був батьківський. До табору завітали батьки, тож для них та для вихованців храму святого мученика Онуфрія (м. Кривий Ріг), які приїхали на наступну третю зміну, світловодці провели Фестиваль духовної пісні, до якого готувались протягом усього часу перебування.

Табір росте і розвивається. Діти зробили ще більше духовних подвигів: виросли морально, зміцнились тілом, придбали нові позитивні емоції та враження. За це батьки вдячні настоятелеві монастиря архімандритові Серафиму та настоятелеві храму святого апостола Фоми с. Червоне ієрею Максиму, батькам і родичам дітей. А також директору ДП «Завод залізобетонних виробів» Михайлу Литвиненку, директору ПАТ «Світловодський завод «Спецзалізобетон» Володимиру Халинбаджаху, директору Кременчуцької ГЕС Сергію Яременку, ТОВ Світловодський Виробничий Центр «Хлібодар», ПП «Світловодська паляниця», Марку Сіромасі, рабі Божій Аліні та ін. Спасибі вам, що у наш непростий час знаходите можливість підтримати недільні школи! Ваша підтримка послужить подальшому морально-духовному розвитку нашої держави.
Талова Балка — місце, де оздоровиться душа і тіло

"ВК" у PDF