---
Суспільство

«У нас що, лікарню закривають?»

«У нас що, лікарню закривають?»
На офіційному веб-сайті Кіровоградської облдержадміністрації з’явилася новина стосовно переліку та складу госпІтальних округів на Кіровоградщині, які затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року №472-р. Інформація викликала обговорення та ряд запитань жителів області на сторінках Фейсбуку. І найголовніше серед них: «У нас що, лікарню закривають?». Поспішаємо заспокоїти: подібні заходи у Порядку створення госпітальних округів відсутні.
Для того, щоб зрозуміти, яка мета створення таких округів, слід перш за все розібратися з термінологією, яка з’явилася у зв’язку з проведенням реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Медико-санітарна допомога як така складається з трьох рівнів. Первинна надається переважно лікарями загальної практики-сімейними лікарями або дільничними терапевтами і педіатрами. Вторинна медична допомога — це спеціалізована медична допомога, що надається у разі захворювання, яке потребує спеціальних методів діагностики та лікування і надається у лікарняних і позалікарняних умовах лікарями, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити кваліфікованіше консультування, діагностику, профілактику і лікування, ніж лікарі загальної практики-сімейні лікарі. Третинна медична допомога — високоспеціалізована (високотехнологічна) медична допомога, що надається у разі складного або тяжкого захворювання, яке потребує особливо складних методів діагностики та лікування. Така медична допомога надається у спеціально обладнаних закладах охорони здоров’я, переважно стаціонарного типу, високоспеціалізованими фахівцями.

Питання госпітальних округів лежить у площині вторинної медичної допомоги та має ряд своїх визначень.
Зокрема, багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня — заклад охорони здоров’я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та екстреної медичної допомоги населенню у разі виникнення патологічних станів, що загрожують життю, та потерпілим під час надзвичайних ситуацій.

Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня — заклад охорони здоров’я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, денного стаціонару або амбулаторних умовах населенню у гострому стані захворювання або з хронічними захворюваннями, що потребують інтенсивного лікування та догляду, з обов’язковою наявністю відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню такої території.
Іншими словами, госпітальні округи —це механізм співпраці між органами місцевої влади (районами, містами, ОТГ) з метою кращого управління медичною інфраструктурою. Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км. Кожен госпітальний округ — це мережа закладів, функціональне утворення, яке повинно гарантувати пацієнту, що в разі гострого стану він доїде до закладу, де йому нададуть допомогу.

Лікарня інтенсивного лікування є багатопрофільним лікувальним закладом, що входить до складу госпітального округу та надає вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу в умовах цілодобового стаціонару дорослим і дітям з гострими станами або загостренням хронічних захворювань, що потребують високої інтенсивності лікування та догляду. У своєму підпорядкуванні така лікарня має медиків вузької спеціалізації з різних напрямків діяльності, до її складу входять цілодобові стаціонари, реанімаційне та пологове відділення. Інші ж медичні заклади у межах округу мають забезпечувати повний комплект надання послуг на другому рівні. Це лікарні планового лікування, реабілітації, дитячі лікарні, пологові будинки, лікарні денного стаціонару, паліативної допомоги тощо.

Зазначеною вище постановою КМУ визначено, що відтепер Кіровоградська область матиме три медичні округи:
• Західний госпітальний округ — всі заклади охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню (далі — заклади), розміщені на території Маловисківського, Новоукраїнського, Гайворонського, Добровеличківського, Голованівського, Новоархангельського, Благовіщенського, Вільшанського районів;
• Кропивницький госпітальний округ — заклади, розміщені на території м.Кропивницький, м.Знам’янка, Кіровоградського, Долинського, Новомиргородського, Олександрівського, Бобринецького, Знам’янського, Новгородківського, Компаніївського, Устинівського районів;
• Олександрійський госпітальний округ — заклади, розміщені на території
м.Олександрія, м.Світловодськ, Олександрійського, Петрівського, Онуфріївського, Світловодського районів.

Також відомо, що на Кіровоградщині буде діяти 8 лікарень інтенсивного лікування, 16 лікувальних закладів планового лікування та 2 лікарні високоспеціалізованої допомоги ІІІ-го рівня (це нині діюча Кіровоградська обласна лікарня та буде створено нову лікарню ІІІ-го рівня у м.Олександрія). Закриття нині діючих медичних закладів не передбачається.

Оскільки реформування медичної галузі проходить поетапно, на даний час маємо лише ось цей розподіл за госпітальними округами. Інші деталізуючі нормативно-правові документи відсутні. В Україні, та на Кіровоградщині зокрема, проходять засідання учасників Регіональної платформи регіональних відділень Асоціації міст України, на яких основною темою обговорення є запропонована Урядом концепція утворення госпітальних округів в Україні. Отже, саме питання створення госпітальних округів знаходиться у динамічному розвитку, а за його перебігом слідкують та беруть участь у реалізації фахівці. Тож слідкуймо і ми, щоб крокувати у ногу з часом.

Тетяна Юганова
За матеріалами офіційних сайтів
МОЗ України та Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF